Gala tînărului actor-HOP

O întâlnire de acum firească, de patru zile, dintre mare, teatru şi bună dispoziţie. Director artistic: Radu Afrim.

GALA TÂNĂRULUI ACTOR – HOP, program permanent al UNITER şi singular în peisajul festivalier autohton, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior.

Puţin mai e până la împlinirea a douăzeci de ani de Gala HOP. Cu toate acestea, Gala Tânărului Actor a devenit, cel puţin pentru nenumăratele generaţii de actori care i-au călcat cu încredere pragul, un fenomen. Asta înseamnă că a surprins prin raritate şi noutate. Astfel, la majorat – 18 ediţii – Gala capătă echilibrul artistic între rigoarea şi standardele artistice profesioniste ale regretatului Cornel Todea şi noutatea abordării, extravaganţa actului artistic propusă de Radu Afrim.

Cu această ocazie, Casa de Producţie TVR a realizat un film documentar care prezintă în 52 de minute drumul Galei HOP de la simplu exerciţiu actoricesc într-un cadru organizat, la un fenomen artistic unic în România. Este, de fapt, o istorie vie redată în interviuri cu participanţii, cu critici de teatru, regizori şi producători, susţinută şi de materiale din Arhiva TVR.

Din 2013, concurenţii Galei HOP sunt întrebaţi de soarta lui HOP. Cine este sau ce este HOP? Pentru ei, HOP e mai mult decât un fenomen. E o frumoasă şi grea etapă din cariera lor. Răspunsuri de felul „HOP este un sărut pasional urmat de o palmă peste faţă!” (Alexandru Ştefănescu, 2014), „HOP e instructorul ăla de paraşutism, mucalit, care face mişto de tine că ai frică de înălţime, pentru că ştie că dacă iei frica în serios eşti terminat” (Smaranda Nicolau, 2014), „HOP e ca o petrecere în Berceni. Ori îţi place, ori te temi!” (Andrei Morariu, 2014), „HOP e o pâine caldă cu unt topit şi dulceaţă de vişine” (Flavia Giurgiu, 2014), „Un peştişor uriaş care adoră să facă sărituri în…aer” (Ştefan Huluba, 2014) „HOP e un Hazard verde cu buline roz. O Oportunitate de a „fura” din arta aceasta, într-un cadru organizat” (George Dometi, 2013) sau „HOP e un salt în neant fără paraşută” (Cristian But, 2013), l-au ajutat pe HOP să crească, să-şi perfecţioneze tehnicile de acaparat tineri actori. Şi iată că în 2015 HOP ajunge la Majorat, ajunge un Fenomen.

Anul acesta, tinerii concurenţi aspiranţi la titlul de Cel mai bun tânăr actor vor fi priviţi şi notaţi de: actorul, muzicianul şi compozitorul Tudor Chirilă, regizorul şi scenaristul Radu Jude, actriţa şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat Maia Morgenstern, scenografa Iuliana Vîlsan şi cântăreaţa şi profesoara de jazz Luiza Zan.

Startul în teatru este întotdeauna dificil pentru tinerii actori, iar juriul are misiunea „ingrată” de a decide câte un singur câştigător pentru cel mai bun actor, cea mai bună actriţă şi cel mai bun spectacol. Aşadar, organizatorii apelează la VOTUL PUBLICULUI! În perioada 8 – 11 septembrie pe site-ul www.uniter.ro, poate fi urmarită live transmisia competiţiei şi se votează!

Spectacolul invitat anul acesta în afara competiţiei HOP este Carpathian Garden, un pamflet social de Radu Iacoban.

O comedie socială aspră care prezintă în 80 de minute moravuri urbane arhicunoscute şi personaje din viaţa reală.

Interpreţii sunt doi tineri actori cunoscuţi care au trecut prin emoţiile competiţiei la Gala HOP. Radu Iacoban a câştigat în 2007 Premiul pentru Cel mai bun actor şi premiul publicului, iar Tudor Aaron Istodor a fost premiat de juriu cu Premiul Sică Alexandrescu, în 2010.

Spectacolul va fi prezentat publicului HOP, vineri, 11 septembrie, la ora 19.00, înainte de momentul mult aşteptat, festivitatea de decernare a premiilor

Cu: Tudor Aaron Istodor şi Radu Iacoban.

Scenografie: Irina Moscu.

Video & Sound design: Dan Ionescu. Costume: Sarto MadeToMeasure.

Gala Tânărului Actor este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort Costineşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.