În această noapte va putea fi observată „Super Luna”

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, fenomenul astronomic de Lună plină la perigeu, cunoscut sub denumirea de „Super Lună”, va putea fi observat duminică, începând cu ora 21.12.

„Super Luna” reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeul – punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului – traiectoriei sale circumterestre.

„Super Lună” este un termen nou introdus în astronomia modernă şi a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur şi simplu „Lună plină la perigeu”, respectiv „Lună nouă la perigeu”.

În timpul fenomenului de „Super Lună”, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate , Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele gravitaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină o creştere/ scădere mai mare a mareelor, ceea ce a generat speculații privind posibilitatea apariției calamităţilor naturale.
Cercetătorii de la NASA au dezmințit însă aceste scenarii, anunţând că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi Luna la perigeu.

Pe de altă parte, Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 11.00 şi 05.00 (ora României), potrivit site-ului Mediafax.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.