Iohannis și două feluri de vinovăție

Toată lumea își dă cu presupusul despre abia astîmpăratul scandal politic. Cine a cîștigat, cine a pierdut, cine este de vină și încotro se duc lucrurile. Două păreri nu seamănă între ele. Asta înseamnă că avem milioane de interpretări și ne vom poticni în milioane de soluții. Adică în vorbe care nu vor prinde viață niciodată.

Ce-am înțeles din carnavalul politic de săptămîna trecută?

1. Că avem un premier care nu ține minte ce spune nici de dimineața pînă seara. Mihai Tudose gîndește după cum arată. N-aș conta pe el nici pentru trecutul străzii și nici cînd scrie, semnează și pune ștampila Guvernului. Diferența dintre ce-a zis la Antena 3 și ce-a declarat mai tîrziu este strigătoare la cer. Orice om cu obraz la vedere ar crăpa de rușine pe la toate ridurile. Omul acesta vorbește fără el și le schimbă ca un flecar, în funcție de nevoie și de interlocutor. Ai zice că nu este în stare de nimic, deși a produs (probabil la comandă) PSD-ului o pagubă importantă.

2. Că Liviu Dragnea poate fi un bun organizator de partid, dar și un catastrofal jucător politic în momentele de cumpănă. Improvizează mult, minte ca și adversarul său Victor Ponta, sacrifică pe oricine ca să scape el și nu are nici un proiect. Mediocritatea liderului PSD vine de la lipsa de anvergură, de la absența unui fundament ideologic, a unei culturi politice și a unei viziuni. Dincolo de toate acestea, Dragnea mai ascunde un caracter de o cumplită suficiență și aroganță. El și-a imaginat că Guvernul României ar putea fi condus de Sevil Shhaideh. Asta spune tot. Mai apoi a recurs la Sorin Grindeanu de parcă ar fi dat o ciorbă de burtă unui vecin de scară. În disperare de cauză, a fost de acord cu numirea lui Mihai Tudose. Știa ce poate, știa de unde vine și cine este în spatele lui și cum a ajuns la Economie. Și, cu toate acestea, l-a acceptat ca să-și salveze pielea și aparența de putere. Toate aceste decizii plus improvizațiile cu oameni de mîna a cincea pe anumite posturi-cheie ne arată calibrul modest al unui politician de provincie. Dacă ar fi să aleg cine s-a dezumflat mai tare în aceste zile tensionate, n-aș ști pe care să îl așez pe primul loc. Pe Liviu Dragnea sau pe Mihai Tudose? Amîndoi au pierdut enorm în materie de credibilitate. S-au împiedicat, au mințit, au improvizat și au arătat că nu ne putem lega nici o speranță de numele lor.

3. DNA-ul s-a afirmat din nou ca o bîtă politică. A încropit două dosare pentru două doamne care n-au fost decît niște biete executante. Oricum ar suci-o sau ar citi-o (inclusiv în dungă), prevederea legală rămîne aceeași.

„Art. 9. – (1) Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului.“ (Legea 213/1998)
Ce au făcut cele două cercetate de DNA? Au aplicat legea. În cazul terenurilor familiei Băsescu de la Nana, Parchetul a pus sechestru pe proprietățile în cauză pentru simplul fapt că au fost trecute din proprietate publică în cea a unei unități administrative printr-o hotărîre a Consiliului Județean. Dosarul penal pe cauza Nana stă încremenit prin cine știe ce sertar de la DNA. Investigația DNA în dosarul „Belina“ este la fel ca aceea a nedescoperitei case din Brazilia. Trebuia un scandal, trebuia începută o cercetare pentru demolarea unui adversar și pentru a neutraliza doi miniștri fideli lui Liviu Dragnea.

Dosarul „Belina“ poate fi socotit un caz-școală pentru felul în care acționează DNA pentru a neutraliza un politician.

4. Klaus Iohannis s-a băgat în ciorbă mai mult pentru a ne convinge că el este în spatele întregii operațiuni. Ca și la presiunea asupra guvernului Ponta, ca și la nașterea „guvernului meu“, Klaus Iohannis a ieșit în față și ne-a asigurat că Mihai Tudose este omul său. Președintele s-a uitat nițel în ochii umezi ai premierului și a decis că este „de bună-credință“. Nu ca Ponta sau ca Dragnea!? Mai mult, a încercat să acopere operațiunea Binomului printr-o înțelegere săsească a prezumției de nevinovăție. Pentru Iohannis, aceasta are două forme. Una juridică, arhicunoscută, de tip universal, valabilă pînă la sentința definitivă, și alta românească, de tip Binom. DNA-ul cu cei peste 200 de ofițeri acoperiți (coordonați direct de Laura Codruța Kovesi) inventează un subiect cu aparențe de cauză. Sau i se livrează de un martor fals, de presa autohtonă sau de cea străină o poveste. Și declanșează un tărăboi (i se zice cercetare) în urma căruia omul trebuie să demisioneze pentru că și-a pierdut credibilitatea. Prezumția românească de nevinovăție apare atunci cînd te cercetează DNA-ul și cînd trebuie să cadă un adversar politic.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Buna ziua,
    Nu stiu cine va sfatuit sa schimbati forma site-ului, dar va facut un mare deserviciu.
    O sa pierdeti tot mai multi cititori… De fat cred ca asta a fost scopul…
    Hai sa vedem daca apare…

    • La inceput e mai greu, pe urma ai sa te obisnuiesti. Important e sa citesti.

  2. Ideologul mondial, Soros (desi sunt altii care il coordoneaza), ne arata calea pentru schimbarea „lui” Kovesi. Strada. Daca cei „domestici” (cam de 40 -100 de ori mai numerosi decat cei din Piata Victoriei) sunt cuminti, cei din strada („maidanezii”) decid soarta tarii. Si nu numai. A Cataloniei si a urmatoarelor provincii din „planul lui Soros”. Regionalizarea si infiltrarea fortata a migrantilor duc, in final, la slabirea/desfiintarea natiunilor si crearea SUE. Kovesi incepuse bine, desi multi plimbati pe la Tv nu pateau nimic sau, mai precis, cei dintr-o tabara jucau doar roluri dintr-o piesa de teatru, pentru a nu fi chiar pe fata Politia Politica ce se contura. De exemplu, Gitenstein, Giknavorian, Basescu, Coldea nu vor pati nimic niciodata. Klemm s-a cameleonizat pe langa Trump, care inca nu poate misca pana nu termina anchetele cu rusii, desi DC Leaks, SCL, Guciffer l-au ajutat de zeci de ori mai mult. E o manevra a „vechilor”, de a-l tine inactiv. In concluzie, daca in fata DNA nu e nimeni, oamenii apreciaza aceasta derulare a evenimentelor. Mai, danezilor… Sa fie ceva putred in Danemarca ?

  3. Hai, sa dam mana cu mana, / Cei ce Soros ii aduna ! / Cei din Rosia Montana / Si Provincia Catalana. / Din Sardinia, Veneto, / Scotia si-apoi Flamanzii, / Toti astepta Noul An / Si-ordine din Manhattan. / 600 de-ONG-uri, / 23 de mii „soldati” / Vor actiona K1, / Si-or starni cam multi r….. . / Tu, Monika MaKOvei, / Hai, de mana sa ma iei ! / Ca, tu si cu MRU / „Gojdu”, „Codex Aureux”, / Le-ati vandut „pe cativa bani”, / La ai vostri papagali. / Dar noi, la ECFR, / Oare pe cine avem ? / L-au sters, dup’-un an jumate, / De pe site, insa din graba, / Inca l-au lasat pe harta. / Nu mai punem preluarea a FDGR, / Ne-am facut „frati” cu nazistii, / Insa, …asta e. / Cu votarea-n Diaspora, / Iar, ne-au pacalit. / E motiv ca noi sa credem / Inc’un vot cinstit ! / Colectiv, Bamboo si Ponta / Au fost cate-un pas, / Ca acum, Dragnea si Valcov / Sa ne-o dea in nas. / PDL-istii si Tudos-ii de la SRI / Vor conduce astfel tara ! / Ne vor pacali !

  4. in primul rand ma alatur .protestului politicos facut de Vlad bTepes..apoi vreau sa va dau dreptate ref mediocritatea leaderilor politici..dar sa subliniez ca; mediocritatea i raul cel mai mic eu as sublinia aalte tare; evicdente la toti acesti insi scosi nin fata de system; reaua credinta, arivismul care le intuneca mintile(cate le au) si subordobarea neconditionata intereselr ..straine.uite am cetit ce spune fa tuca asta , leader pa pnl; ca ala i cu discurs stalinist, ceausist. dupa infatisare , tupeu ,promovare , siguranta da sine(stie intrebarili) ea i fiica da beneficiar da stalinist,ceausist etc..da ce conteaza..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.