Pensia minim garantată. Ce valoare are în 2024

Asigurarea unui venit minim pentru persoanele care nu au avut posibilitatea de a contribui la sistemul de pensii e garantat în condițiile legii, iar valoarea variază în funcție de mai mulți factori.

Se adresează românilor care nu au avut un loc de muncă, contracte legale și  care nu au plătit contribuții sociale.

În principiu, scopul acestui venit este de a oferi un nivel de trai decent, indiferent de istoricul de muncă.

 Beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Alte schimbări importante în sistemul de pensii 

  •  ajustări ale formulei de calcul a pensiilor

 

  • stabilirea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru ambele sexe

 

  •  stagiu minim de cotizare de 15 ani

 

 

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în ianuarie 2024, de 1.141.775 persoane, cu 104 mai puţine comparativ cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 1.040.187 erau pensionari din sistemul public, iar 101.588 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 492 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Maramureş (de 569 lei), Bistriţa-Năsăud (566 lei), Cluj (547 lei), Vrancea (545 lei) şi Hunedoara (544 lei).

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 48.714 – şi în judeţele Suceava (42.616 pensionari), Dolj (37.776), Iaşi (37.533) şi Prahova (35.641).

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 343 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (488 lei) şi Gorj (444 lei) şi în sectorul 5 din Bucureşti (421 lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.043 persoane), urmat de Botoşani (6.662), Dolj (6.547) şi Olt (5.901).

 

Potrivit guvernului,  modificările au fost implementate  pentru o mai bună  echitate în sistemul de pensii.

 

Cu toate acestea, aproape 2 milioane de pensionari  se vor afla în situația de a nu  primi nimic în plus după marea recalculare din septembrie, potrivit profesorul Anton Hadăr.

O vechime cuprinsă  între 15 și 25 de ani nu  este stagiul optim pentru a beneficia de o ajustare prin aplicarea punctului de corecție.

Astfel că măsurile anunțate de guvern vor fi diferențiate, unele urmând să acopere doar inflația, nefiind până la urmă o mărire propriu-zisă.

Pentru pensionari care au vechime mai mare, între 35 și 40 de ani, situația se schimbă, pensiile fiind în acest caz, după recalculare, vizibil mai mari.

Pensiile vor crește, dar vor exista în continuare diferențe, unele semnificative, în funcție însă de contributitivitate, la care se aplică punctul de corecție, și nu de anul ieșirii la pensie.

O perioadă de timp  mai mare petrecută în câmpul muncii va fi un criteriu mult mai bine pus în valoare acum, în timp ce o vechime de 15 și chiar 25 de ani nu mai are aceeași relevanță

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

  1. Dacă pensia minimă garantată este 1281 de lei asta înseamnă că persoana respectivă se află la limita supraviețuirii. Dar dacă persoana pensionară are datorie și o plătește în rate guvernul o lasă cu 1040 lei pe lună. Poate supraviețui ca să-și plătească datoria? Mă tem că nu.

  2. Păi bre.. Eu mereu mă intreb.. Ce puii mei faci cu 5 mii euro pensie ?? Care fătucă face un lucru manual de o asemenaea valoare.? Niciuna, bre..Chiar de ești bulibașa cu șofer romîn prost. Iar imaginea atîrnîndă in pantaloni a unui asemenaâea pensionar, patriot, e de pus ori pe zidurile parlamentului, ori a catedralei neamului,..AURit,.. Cert ..

  3. Si daca prinzi un mandat de 4 ani in guvern si nu faci nimic decat sa furi, ai pensie de €10 000 pe luna.

  4. Deci:
    -Nu va mai strofocati sa aveti un loc de munca
    -Nu mai lucrati cu contracte de munca. Munciti la ,,negru”.
    -Nu va speriati daca patronul nu plateste contributiile sociale.
    Statul va asigura pensia minima garantata.
    STATI IN CARCIUMA SI BETI. JOS MUNCA, SUS POMANA!
    Nici nu mai are rost sa muncesti ca sa-ti castigi dreptul la pensie……[Rumburak]

  5. TRAI DECENT CA IN OCCIDENT!CUM ALTFEL SA.SI VOTEZE NEOCOMUNISTII PENSIILE ALEA NESIMTITE +PENSII SPECIALE SI MAI NESIMȚITE,după toate hoțiile și faptul că ne.au îndatorat cu SUTELE DE MILIARDE,vândut toate resursele strategice,acum ne baga și in razboi că sa le apărăm progeniturile și hoțiile.DUCETI.VA SI VOTATI.I DUPA CE S.AU STERS LA SPATE CU POPULATIA ROMÂNEASCĂ.PRO.STI ATI FIST PRO.STI A.TI RĂMAS,VA MERITATI TOT CE VI SE ÎNTÂMPLĂ.ROMANIA=NEOCOMUNISTAN

  6. „Pensia minim garantată” nu’i pensie, ci ajutor social !
    Includerea ajutorului social in categoria „pensii” … ii „otanceste” pe adevaratii pensionari/contributori, fix cum si’alte sandramale aflate la polul opus ; betege limite … cea de jos si cea de sus !

  7. care este echitatea…? unii nu muncesc si nu platesc, iar altii cotizeaza o viata si primesc la fel …wow. bine ca se pensioneaza specialii la 45 de ani cu 30 de mii de lei pe luna! hai sa traitzi bine, mah!

  8. Nu asta este problema, 1281 lei este un fleac.
    Uitati-va la „specialii” pensionati la 45 de ani cu 5000 euro dupa care se angajeaxa tot la stat ca la privat nu sunt buni nici de facut copii xerox.
    De ce asa? pt ca romanu’e fraier doar chibiteaxa pe margine, barfeste dar nu actioneaza.
    Cu asta ciocu’ mic ca-i timpul lor.

  9. Escrocherie la a vedere și prin lege! Daca un cetățean care are până în 15 ani vechime, are pensie socială în jur de 1281 lei, cei cu 30-40 ani vechime, nu cumva ar trebui sa primească mai mult, adică, cel cu 30 ani o pensie de fel puțin 2.562 lei și cel cu 40 ani vechime, suma mai 1281×2+854=3461 lei! Problema e că nu poți trăi nici cu 1281, nici cu 2562 lei pe lună în România! Nu ai cum sa faci fata cheltuielilor! Nu ai dreptul sa ceri tu că părinte care ai muncit și contribuit la propria pensie sa ceri traiesti liniștit la bătrânețe, sa ceri copiilor sa te ajute! Doar nu ai contribuit financiar la instituția Asigurare pensie de la copii, nu a existat și nu exista o asemenea instituție nicăieri pe glob! In plus, de ce ne-am agata de banii copiilor noștri atâta timp cât există guvernul țării cu instituțiile unde ai contribuit!

  10. marin@
    Nu vrei sa te duci duci tu acolo. Hai, ca pe tine te angajează ca ai suficienta experienta pro-basista. Dar ai sa mergi si in prima linie, asa ca nu te supăra, mai bine aici, decat acolo.

  11. Voi ati iesit la protest cu Dacia 1300 ? Voi nu, ca voi platiti acciza, ca nu faceti profit cu masina ! Nu stiu, 5.000.000 de protestanti n-are cineva !

  12. Am colegi care după 35 de cotizație la salariu minim au 1700 lei acum. E normal atît de puțin! Iar unul care nu a cotizat nici un leu ia 1000 lei😀

  13. medicul de familie are 35 de ani de munca si urmeaza sa iasa la pensie in ceva ani. 1600 d elei va avea pensia. noroc cu shpagile bigpharma, ca altfel, de mai investeste in ceva. vai de cei care vor sa munceasca liber. statul bolsevic pedepseste initiativa privata cu „patima” toaashi. corporatiile, sttul degeaba la stat pe mii de euro este bun si furtul corporatiilor este bun. cine se chinuieste sa munceasca liber si declara este sigur un talhar si-un criminal! hai sa traitzi bine, mhai-hai-bhai!

  14. 1.125 pentru persoanele care „nu au avut posibilitatea de a contribui…”! Adică inclusiv foștii zugravi, zidari, bișnițari, etc, care câștigau bine dar n-au vrut să cotizeze, le dai aproape (1.240) cât celor ce au cotizat 25 de ani și au muncit 25 de ani pe salarii mici?! Ciolacu, iar îți bați joc de banii contribuabilului!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.