Simulare despre „hoția” de la pensii

Daniel Udrescu, expert contabil și auditor, a analizat modul în care sistemul de pensii din România îi nedreptățește pe contribuabili. El demonstrează cum statul folosește banii contribuabililor timp de 30 de ani, fără a le oferi o pensie decentă la final.

Calculul pensiei:

Udrescu ia ca exemplu un salariu brut de 10.257 lei și calculează contribuțiile la pensie (CAS) și impozitul. Rezultă un salariu net de 6.010 lei.

Simulare:

Presupunând o anuitate cu 5% și 30 de ani de cotizare, Udrescu calculează că ar trebui să primească o pensie de 7.692 lei. Această sumă ar reprezenta recuperarea contribuțiilor sale (923.040 lei) în intervalul de la 65 de ani la 73,81 de ani (media de viață a bărbaților români).

Câștigul statului:

Udrescu demonstrează că statul câștigă semnificativ din contribuțiile la pensie. La o pensie de 7.692 lei, statul ar obține un profit de 1.176.101 lei pe parcursul vieții contribuabilului.

Impozitarea pensiei:

Udrescu ia în calcul impozitarea pensiilor peste 3.000 lei, rezultând o pensie netă de 7.223 lei. Chiar și în acest caz, statul ar obține un profit considerabil.

Concluzie:

Udrescu consideră sistemul de pensii actual ca fiind o „hoție”. Statul fură contribuabilii prin inflație, prin puterea de cumpărare scăzută și prin calculul pensiei defavorabil. El critică discrepanța dintre contribuțiile plătite și pensia modestă primită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 40
Cosmin Pam Matei 4926 Articole
Author

42 de Comentarii

  1. Câștigă ciuciu statul , câștigă pensionarii speciali cu grade care capuseaza statul român și-i vând activele la străini . Mai lasă-mă cu propaganda antistatală a structurilor de destructurare a statului român . Pe vremea comuniștilor când ieșeau la pensie , pe lângă faptul că aveai o pensie decenta mai era și echitabilă , ținând cont de condițiile de muncă de cotizație etc . Acum sistemul lui Izmana Oprea , tine cont doar de jmecheie și fler . Capesare și patrie !

  2. Trebuia sa vina cu un exemplu de pensie sub 2000 de lei cum au mai toti romanii. Dar asa amarastenii aplauda statul ca-i fura pe cei cu pensii mai mari ca ale lor. C-asa-i romanul!

  3. Luam noi diferenta!
    Scriem la Cotidianul si-l slavim pe tovarasul Putin.
    La el se aplica acelasi sistem sovietic, pe care-l regretam, noi specialii.
    Saracanii contributivi pot munci pana la 70 de ani.
    Au aceasta minunata facilitate.
    Noi trebuie sa ne pensionam la 45 si sa ne angajam la stat. Nu e usor!

  4. Contabilul vorbeste pe nas, statul nu foloseste contributia 30 de ani, o distribuie in pensii din luna urmatoare. Contabilul asta de kiosk habar n-are de sistemul de solidaritate la pensii folosit de pe vremea lui Biskmark. La sistemul privat de pensii administratorul foloseste tot fondul minim 20 de ani pentru inmultire. Nicio zi fara insultarea inteligentei de catre 90% din populatie.

  5. Cazul prezentat este pur ipotetic, departe de realitate. Omul face reclama la pensiile private. Acolo cand da faliment un fond privat ramai fara pensie, vezi cazul Enron.

  6. nici nu s-a documentat cum trebuie: românii trăiesc, în medie, 72,8 ani, sub media UE care este de 80 de ani. Femeile sunt mai longevive, dar această tendință există în toată Europa. În România, speranța de viață la femei este de 76,6 ani, iar la bărbați de 69 de ani.

    Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

  7. Se pot face calcule la infinit,matematica permite sute de solutiiproblema e ca nici acest éxpert’nu e credibil,mai ales ca hotia e in partea pensiilor speciale,degeaba arunca pisica guvernamentala moarta la contributivitate
    Ro,manii au invatat sa deosebeasca escrocii

  8. Se pot face calcule la infinit,matematica permite sute de solutiiproblema e ca nici acest éxpert’nu e credibil,mai ales ca hotia e in partea pensiilor speciale,degeaba arunca pisica guvernamentala moarta la contributivitate
    Romanii au invatat sa deosebeasca escrocii

  9. Deci era mai bun sistemul din perioada comunisrta?’v-am prins,vrajitoarelor’ sau bobeala pensiilor,e o metoda mai simpla;

    cea mai buna solutie, fiecare cetatean sa-si fixeze pensia,prin Justitie !

  10. Hoția cu contribuțiile la sanatate e crimă și mai mare. Plătim mai mult decât în Elveția pentru dreptul de a muri cu zile. Măcar copiii noștri să plece dacă noi am fost proști

  11. Problema grava e că, deși contribuțiile la pensii au fost gras impozitate până la ieșirea de drept a contribuabilului, acum impoziteaza iar pensiile ceea ce e ilegal! Nu ai voie, nu e legal sa impozitezi aceleași drepturi de doua ori!

  12. Udrescule, ce susti tu este o prostie ! Fondul public de pensii nu crează anuități, vrei anuități treci la un fond privat, desteptule! Bașca, ce reprezintă 10.256 lei salariul din ultima lună de activitate sau salariul mediu pe 30 de ani ? Realizezi cat ești de prost? Nu, atunci bine !

  13. Toată ziua nu vezi și nu auzi altceva decît cum ți se va recalcula, cum vei avea ”nimicul” și cum vei trăi ca un nabab de dîmbovița.. Iți vîră vise și le repetă doar-doar le crezi,..Cum ești căscat poate inghiți hapul,. Dar deja ursula a dat verdictul,. Nu sunt bani nici de PNRR,..nici de subvenții, războiul ukran costă și KWJ a bătut palma,..ți-a pus pielea pe par,..iar FMI iți va interzice orice mărire de pensii sau lefuri,.Poate incă nu ai ințeles,..

  14. Prima si cea mai mare hotie este ca pensia se impoziteaza in conditiile cand acesti bani au mai fost impozitati odata cand i-au retinut……[Rumburak]

  15. Hopa! După “economiștii” casandro-apocaliptici ai economiei României și măsurilor Guvernului domnii Păun și Glăvan, a apărut socotitorul domnul Daniel Udrescu, “expert contabil și auditor” să ne arate la tablă cu e cu hoția.

  16. „pensia se impoziteaza in conditiile cand acesti bani au mai fost impozitati odata cand i-au retinut”……[Rumburak]

    Vorbesti fara sa cunosti, ca deobicei, mai rau ca o femeie.

  17. …prima si cea mai mare hotie este momentul in care se calculeaza punctajul lunar…se imparte brutul omului la brutul mediu pe economie comunicat de ins…cel din urma este umflat cu 30% fata de cel real, cunoscut la centima, calculat dupa declaratia 112 depusa lunar de orice nontribuabil platitor de taxe…din start statul fura 30% din dreptul omului…a doua mare hotie consta in faptul ca salariul minim nu reprezinta un punct de pensie, fapt care ar face sa nu mai fie asimilat cu asistatii social cei care au muncit fie si doar un an, fata de cei care au frecat menta toata viata…a treia mare hotie este ca au bagat bugetul de asigurari sociale-pensii- la gramada, in bugetul consolidat al statului, astfel incat nu ai cum sa mai verifici daca acesta este deficitar, excedentar, ce se mai plateste din acesti bani…a patra mare hotie, rezultata din cea anterioara este ca asa se ascund de ochii nostri firmele de stat care nu au mai platit contributiile oamenilor de zeci de ani…a cincea, derivata din anterioara este caacesti oameni, la pensionare, primesc pensia din banii cotizati de restul muritorilor…a sasea mare hotie este ca deficitul invocat la fondul de pensii este ceva mai mic decat banii varsati la pilonul 2 din cei care trebuiau pusi la contributivitate…a saptea mare hotie, deja anuntata prin garantarea de catre stat a fondurilor private de pensii, este ca cele din urma au 99% din active investite in titluri de stat dar sunt gestionate de o armata de privati pe niste salarii pe care nici nu stim sa le exprimam, din acuza a multitudinii de zerouri din coada…samd, samd…ultima din lista este cea devoalata de cel citat in articol…

  18. Pensiile pentru limita de varsta nu trebuiesc impozitate. Deoarece salariul este ca suma impozitat integral. Dupa aceea se plateste contributia oentru pensie si sanatate, pensie pilon II. Deci banii de pensie au fost deja impozitati. Dar guvernul nu recunoaste aceasta hotie care dureaza de ani multi. Prostii suntem noi ca acceptam asa ceva.

  19. „Problema grava e că, deși contribuțiile la pensii au fost gras impozitate’ [parere]

    Nicio contributie, fie la pensii, fie la sanatate, nu este impozitata ! Impozitul pe pensii a fost introdus de iubitul vostru Basescu prin sluga lui Boc, de la Cluuuj, absolvent UBB, pe care in pupincuriti fara oprire.

  20. Stati linistiti la locurili voastre toarasi, davosienii au rezolvat-o si p-asta cu pensiile. Adica nu vor mai exista. Deloc. Nu mai esti bun de carca, la compost. Ramane de analizat modalitatea de implementare efectiva.

  21. Minți, tovărășele! Da, am proprietatea cuvintelor și spun că vă închinați li🌈icanului nu lui Putin. V-ați luat haina de “domni” dar sunteti Neo-tovărășei conform ordinelor primite de peste baltă.

  22. meschinarie…caracteristica romanilor ajunsi…ati rostit doua nume ..iar la bashescu trebuie adaugat …spirit banditesc..

  23. Ce vorbesti ma savantule? N-a fost impozitat salariul din care s-a retinut apoi o parte ptr pensii si alta ptr sanatate?
    Deci banii retinuti au fost impozitati anterior, la fel ca si banii aia din salariu pe care ii dai tu pe un castravete in piata. Si banii aia au fost deja impozitati, in mod identic ca banii pe care i-ai dat la pensie si sanatate.
    Tu debitezi tampenii din dorinta stupida de a te da expert……[Rumburak]

  24. ” Formula de calcul ” este FOARTE BINE CALCULATA astfel încât pensia să aibă O VALOARE CÂT MAI MICĂ !!! Și nu doar că are o valoare mică , dar INFLAȚIA o face și mai mică!!

    Se poate vedea căutând ” Salariul mediu brut anual ” pe fiecare an incepand cu 1938 ! INS se face răspunzător de aceste date FALSE !!! Cu cât ” Salariul mediu brut anual ” este mai mare ( ( UMFLAT ) cu atât pensia va fi mai mică ( Salariul mediu anual al contribuabilului se împarte la ” Salariul mediu brut anual ” din fiecare an de carieră , se adună totalul punctelor pe ” X” ani munciți , iar totalul punctelor se va înmulți cu 81 rezultând …pensia !!!) . In momentul de față totalul punctelor se împarte la 35 – stagiul complet de cotizare și se înmulțește cu 2032 ( față de 1785 până in decembrie 2023 ) !

    Cine poate crede că în ianuarie 2024 SALARIUL MEDIU BRUT ( SMB ) este in România de vreo ~7500 lei ( a fost de ~6836 lei până în dec. 2023 ??? ) !!?? Cu cât SMB este mai mare printr-o aritmetică simplă – fiind numitor , cu atât PENSIA VA FI MAI MICĂ ( cu oricare din formulele de calcul ) !!! Și imaginați-va câți contribuabili au muncit ani buni contribuind la sistemul de pensii și au decedat înainte de pensionare ( contribuția lor merge la …” SPECIALI” !!?? ) !

    CONCLUZIA : ” CAPITALISMUL” nu a adus bunăstare generală , ci doar pentru o CAMARILĂ ca și în perioada interbelică prea mult lăudată !!! CAMARILA își dă SALARII URIASE ,PENSII URIAȘE, AFACERI URIAȘE fara contributivitate ! …P.S. Vin vremuri interesante !!! Inclusiv ” războiul” preaslăvit de neoconi și de ghenerali de 2 lei !!!

  25. „N-a fost impozitat salariul din care s-a retinut apoi”

    N U ! Nu stiu la ce te-au angajat aia, carat gunoi de grajd (!), daca tu nu stii aritmetica fluturasului de la salariu ! Si la salariul brut impozabil se mai aplica niste deductibilitati, daca intelegi termenul. Doar la pilonul 2, pensii publice administrate privat se impoziteaza unele (!) castiguri din investitia de bani. Cei investiti in titluri de stat, adica din imprumutarea statului, nu se impoziteaza. Constat ca viata este justa, fiecare la scara lui se joaca.

  26. Sunt pensionar si lucrez.Pentru fiecare 35 RON care mi se retin din salar pentru pensie(25% din salar) mie imi creste pensia cu 0,9 RON. Ca statul sa imi returneze banii care imi sunt retinuti pentru pensii ar trebui sa traiesc mult mai mult ca Sora

  27. …pt tomlin…nu esti tu ala care facea bani din burse, investitii si altele?…habar nu ai cum este cu impozitarea…sunt deduceri dar nu pentru toata lumea…alea se dau de-o parte, dupa care se aplica impozitarea, contributiile samd…asadar, ca vrei tu sau nu vrei, banii aia sunt impozitati la momentul in care ii iei…pe suma care ramane…aparent este un mic avantaj pentru cei aflati in situatia descrisa dar a avut statul grija de acest aspect prin impartitor, mediu brut comunicat de ins…daca intrii pe normele de calcul vei vedea ca si daca stai la etajul 13 in mijlocul orasului, in garsoniera fara balcon, fara neamuri la tara, ti-au bagat vreoa 6/700 de lei venituri din gospodaria proprie, asa incat…

  28. „…habar nu ai cum este cu impozitarea…”

    de aceea eu sunt bogat si tu nu. Din Martie 1990 eu am dat salarii la oameni, ca angajator, contracte pe extern. Acum nu mai fac greseala asta, sa fiu injurat de aia care traiau din riscurile mele. Asa ca, du-te la cineva sa-ti citeasca un fluturas de salariu ! „Fiecare se joaca la scara lui”.

  29. poti sa te opresti, ca prea le stii pe toate!
    In Japonia, cand iesi la pensie esti intrebat vrei toti banii o data, ii vrei in 10 ani sau ii lasi urmasilor?
    la noi statul iti foloseste banii, nu primesti nici dobanda si in final te si impoziteaza.
    In cazul in care va iesi la pensie cu picioarele-nainte, sau la 70 de ani, romanul va fi stresat zi de zi cu televizorul, va mai dam peste un an ca va mai raziti, va dam 13,8% dar in fapt 9% si tot felul de balarii.
    Toate astea pentru voturi, pensionarii sunt o masa de votanti prerfecta.

  30. Just, dara … ” geaba’i spui orbului ca s’a facut ziua” !

  31. …mai nea tomline, ai senzatia ca ne cunoastem, dar te inseli!…esti la fel de bogat pe cat de bine cunosti indicii bursieri-fac pariu ca nici nu stii ce-s aia…crezi ca daca ti-ai luat masina bengoasa la mana a treia nu se prind oamenii ca esti paduche parfumat?…nu poti sa conduci audi si sa locuiesti cu parintii, la varsta ta, intr-o garsoniera!…

  32. Domnul expune furtul, ar trebui să vina și cu o soluție. Să meargă la Asociația pensionarilor și să îi sprijine să dea statul în judecată. Doar așa vor avea bieții oameni parte de dreptate.

  33. Babaetz, nu va mai certati. Eugenia e viitoru’. Nu, nu aia cu lapte si nici aia cu ciocolata. Cealalanta!

  34. Mai tomlin, tu ești prost sau numai te faci fiind unul cu pensie speciala? Dl Udrescu spune vlar- ceea ce tu nu ai priceput- ca statul iti ia banii în fiecare luna, si- ti da pensie – daca mai ajungi- după 35-40-50 de ani de cotizarie. Ce face statul cu banii, nu e treaba asiguratului! Din păcate nu se știe ( la noi, la Romalica) cât se incaseaza și cat se restituie, după sistemul al blestemat a lui Bismarck.

  35. O noua gaselnita acum tot in domeniul resuselor financiare pentru plata pensiilor . Ni s-a tot spus ca sistemul de pensii din Romania este bazat pe un algoritm pus in practica inca de pe vremea lui Bismarck , adica cei iesiti la pensie isi primesc pensile din contributiile celor aflati pe campia muncii. Mentionez ca acel Bismarck a fost primul Cancelar al Germaniei in a doua jumatate a secolului al XIX lea!. Regulile s-au schimbat in cursul jocului, in sensul ca contributiile salahorilor in domeniul pensiilor se duc acum si pentru sistemul pensiilor private – adica e vorba de cca 117 miliarde ron.. Daca acest lucru este clar incurajator pentru cei angajati acum in campul muncii – cu toate ca am mari dubii asupra corectitudiini procesului de-a lungul timpului, a se vedea rolul ASF in domeniul asigurarilor, acest lucru afecteaza volumul fondurilor alocate pensiilor in plata, inclusive principiul de care aminteam mai sus – asa zisa optiune Bismarck!.!. Daca statul roman a beneficiat timp de zeci de ani de excedentul existent in sistemul de pensii – atat in regimul communist, cat si in cel actual, democratic – este absolut normal ca acelasi stat sa ai buna grija de proprii cetateni, ca un bun parinte cu copii sai!. Deci regula lui Bismark a fost aruncata la gunoi si volumul cotizatiilor colectate pentru plata pensiilor in plata au scazut corespunzator si or sa scada si mai mult!. Vivat FMI-ul!!. Si Base care va ramane nemuritor in sufletele noaste, fie-ei whisky-ulul amar!!

  36. Calculul e gresit: a uitat de inflatie. Sa roage un economist sa-i explice.

  37. Prostii….sistemul de pensii din comunism era bun și echitabil,fiecare putea trăi! Dl.Udrea are dreptate,astazi Statul este primul hoț! Pensiile speciale au fost înființate să-i apere pe prădătorii țării!

  38. pensia trebuie sa poata fi controlata de contribuabil prin participare directa…
    contribuabilul trebuie sa fie in stare sa investeasca in Fonduri de investitii…actiuni, bonduri etc pe BURSA
    ca de aia e capitalism…
    fara o piata de capital controlata direct de contribuabili nu ai capitalism..
    pensiile de stat sint hotzie pe fatza in romania…

  39. Vă rog să-mi spună cineva din sistemul de pensii cum se calculează pensiile speciale pentru magistrați, directori de penitenciare, directori de intreprinderi de stat și alte categorii de speciali, pentru că în Anglia, Franța, Germania, Olanda, etc,nu existä asemenea pensii speciale ci doar pe contributivitatea fiecăruia la fondul de pensii din perioada activă și vă întreb : pentru ce ai noștrii sunt speciali, pentru cä noi ăștia mai simpli o ducem nasol și suntem mereu defavorizați?, pe vremea lui Ceașcă nu exista grija zilei de mâine la pensionari, cel puțin.

  40. „sistemul de pensii din comunism era bun și echitabil,fiecare putea trăi!”

    Sigur, 1$ era 16 lei, azi este > 45.000 lei, dar bunica mea nu putea trai, avea 300 lei pensie de urmas.

  41. Acest domn crede ca o persoana câștiga de la 20 la 65 de ani același salariu. E un fraier. La 20 de ani avea salariu minim cel puțin 3 ani și poate creștea gradual cu vârsta. Ce calcule face acest domn este o utopie sa nu spun rea voința și manevrarea maselor. Stai bre acasă și citește ziarul fără sa publici.

  42. Sute de mii de cetățeni ajung la 65 de ani cu mai puțin 15 ani de muncă , fie că au muncit la negru , fie și-auau deschis afaceri și nu au mai cotizat ! Deci , aceștia nu au nici un fel de pensie minimă ( indemnizație socială pt. pensionari in cuantum de 1281 lei ) care este condiționată de stagiul minim de cotizare de 15 ani !!! Atunci , STATUL MAFIOT ar trebui sa ramburseze acestor oameni sumele reactualizate cu care au cotizat !!!
    În ultima vreme au apărut articole ale unor GIURNALISTI de genul :”Ce pensie are un roman care nu a muncit nici o zi ” , susținand in mod FALS că ar avea drept la pensia minimă de 1281 lei !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.