Jos mâinile de pe Halep!

Doi foşti oameni de sport au atacat-o pe Simona Halep pentru că – asemenea altor tenismeni de top din lume – nu participă la un meci din competiţia alocată echipelor naţionale. Ce nu au spus cei doi şi de ce Halep nu poate juca la naţională.

De ce a fost atacată Halep

În luna martie, „prima pagină” în presa română a fost ţinută de două evenimente generice: arestările operate de DNA şi meciurile Simonei Halep de la două din cele mai puternice turnee din circuitul WTA, mai precis două din primele 9 turnee ale lumii sportului alb feminin. Toţi românii au vrut ca Simona să câştige. Unii, mai exigenţi (printre care şi subsemnatul) au criticat-o când a câştigat dar a evoluat modest. Pentru că poziţia de a treia jucătoare a lumii (a doua pe anul în curs) obligă. Inclusiv la un joc de înaltă calitate. De asemenea, toţi românii vor ca Simona Halep să câştige în continuare meciuri şi chiar titluri la turneele importante. Şi nu este vorba doar de performanţa sportivă în sine. Este vorba şi de faptul că Halep este singurul „subiect românesc” despre care presa internaţională vorbeşte aproape zilnic la superlativ. Şi cred că ştim cu toţii care sunt în rest subiectele privind România în presa internaţională. Nu insist pentru că lucrurile sunt arhicunoscute.

Iată însă că exact în perioada în care Simona Halep a încheiat prima parte a sezonului (cea care se joacă pe suprafeţe „hard”) cu 3 turnee câştigate, o calificare în semifinale şi alta în sferturi (vă rog nu căutaţi, nu o să găsiţi vreo altă jucătoare cu o astfel de linie competiţională în 2015), doi foşti sportivi, dintre care unul uriaş, dar care au ales – din raţiuni pe care le înţeleg – calea arenei politicii, s-au lansat, în numele unui fals patriotism în atacuri la adresa primei sportive a României din ultimii doi ani. Ce le-a căşunat celor doi? Faptul că Simona Halep nu participă la meciul României din cadrul Fed Cup, contra Canadei.

Ce au spus Petrache şi Năstase

Alin Petrache, din poziţia de preşedinte al Comitetului Olimpic Român (funcţie datorată nu atât performanţelor sale sportive – a fost un ruigbist bun, al unei naţionale medii a României, dar departe tare de tot de un Alexandru „cel mare” Penciu, un Ciobănel un Irimescu sau un Ţibuleac, toţi echipieri ai unei Românii care a învins de două ori Franţa lui Christian Carrère, Benoit Dauga sau Pierre Villepreux [pentru amatorii de comparaţii, un fel de Messi, Iniesta sau Robben ai sportului cu balonul oval] – cât apartenenţei la partidul de guvernămân, PSD), după ce „umblă” la sentimentul patriotic, „poate că e nevoie să discutam un pic de valorile care îi definesc pe sportivii de înaltă performanţă. Iar aceste valori nu le putem scoate în evidenţă decât atunci când participăm pentru echipa naţionala a ţării din care provenim”, vine şi cu o mârlănie de genul „din punctul ei de vedere cred că este greu şi delicat să pui în balanţă partea financiară pe care o poate pierde prin neparticiparea la un turneu şi bucuria pe care Simona o readuce în ţară de fiecare dată”.

Dacă de la Alin Petrache nu aveam cine ştie ce pretenţii, în schimb de la Ilie Năstase, fost as al rachetei, însă aveam. „N-aș vrea să comentez mai multe, dar nu e normal. Întrebați-o pe Halep de ce nu vrea să joace pentru România. Nu vreau să zic mai multe, dar să ne lămurească de ce se duce la Stuttgart și nu joacă la Fed Cup. Eu m-aș fi dus să evoluez la Cupa Davis pentru țara mea, ea merge la Stuttgart”, a spus, înclin să cred totuşi că senatorul PC Ilie Năstase, nu fostul jucător de tenis, Ilie Năstase.

Nu pentru bani joacă Halep la Stuttgart

Acum să stăm şi să ne gândim şi cu capul. În primul rând, Simona Halep a anunţat încă de acum trei săptămâni că nu va participa în Canada la meciul de Fed Cup. La turneul de la Stuttgart a fost invitată şi i s-a oferit şi poziţia de cap de serie nr.2, deşi ţinând cont de rezultatul slab din 2014, în mod normal nu era îndrituită să o primească. Halep NU se duce pentru bani la turneul din Germania. Simona Halep a trecut deja de etapa când să alerge pentru orice dolar. Are câştiguri consistente, anul acesta chiar considerabile. Participarea Simonei Halep la Stuttgart are două raţiuni: să se (re)obişnuiască cu zgura, marele obiectiv fiind Roland Garros-ul şi să obţină puncte. Goana după puncte este vitală pentru o jucătoare de top 10. Nu faci puncte scazi dramatic şi în timp foarte scurt în clasamentul WTA. Dacă prin absurd, Halep nu participă sau este eliminată în primul tur la Mutua Open Madrid şi Roland Garros, pierde 1.900 de puncte (în lunile mai-iunie mai pierde „natural” şi alte 1.200 de puncte obţinute în 2014) şi cade 6 sau 7 locuri în clasamentul WTA. Repet, lui Alin Petrache nu-i pot cere să ştie despre astfel de calcule, dar Ilie Năstase le ştie foarte bine. Şi dacă Halep cade în clasament, pierde poziţiile de cap de serie 2 sau 3 la marile turnee, îşi face viaţă foarte grea, nu mai joacă contra Serenei în semifinale sau finale, ci în turul III sau IV. Avem exemplul unei super-jucătoare, Victoria Azarenka. N-a participat în 2014 la vreo 5 sau 6 turnee tari din cauza unei accidentări şi din jucătoare de top 5, se chinuie acum să coboare din zona locurilor 30. Şi asta o costă la tragerile de sorţi. Acesta este principalul motiv pentru care Halep a renunţat să joace în Canada. Şi acum să nu umblăm la coarda sensibilă a patriotismului (de paradă). Fed Cup NU este echivalentul Cupei Davis de la băieţi Este o distanţă mare între tradiţionala Cupă Davis şi Fed Cup, care este totuşi o competiţie de mâna a doua. (Este o diferenţă mare chiar între Cupa Davis a deceniilor 6 şi 7 din secolul trecut şi Cupa Davis de astăzi). Şi Ilie Năstase ştie foarte bine aceste lucruri. Mai mult, pentru victoriile din Fed Cup o jucătoare nu primeşte puncte, dar în Cupa Davis, victoriile sunt recompensate cu puncte.

Federaţia a sprijinit-o pe Halep?

Şi mai este ceva la urma urmei: ce a făcut (nu România, ca să nu folosesc cuvinte mari) Federaţia Română de Tenis pentru Halep sau pentru celelalte fete care mai intră pe tabloul principal la turnee? Nimic. Fetele astea – bagă la cap asta domnule preşedinte al COSR – s-au ridicat pe cheltuiala părinţilor, pe credite luate de părinţi (cine a avut a avut, cine a putut a putut, cine nu…) sau ale unor sponsori privaţi. Ilie Năstase spune că pentru el Cupa Davis era o prioritate. Corect. Dar nu spune câteva lucuri. Meciurile de Cupă Davis nu erau programate în paralel cu turnee importante, foarte rar se întâmpla aşa ceva. A juca şi a câştiga meciuri în Cupa Davis reprezenta în deceniile 6 şi 7, o performanţă pentru un jucător, una foarte mare dacă jucătorul era din Est, cum performanţă s-a chemat şi acel 6-0 din primul set contra lui Manuel Santana (Îţi mai aduci aminte Ilie, toată lumea era în delir, chiar dacă, normal, „Manolo” l-a bătut cu 3-1 pe debutantul Năstase). Şi nu ne mai spune Ilie Năstase câţi bani primea pentru meciurile din Cupa Davis. Nu în ultimul rând, toţi cei care vor să-i reproşeze ceva Simonei Halep, să nu uite un lucru: anul trecut ea a comis un gest sinucigaş venind să ridice cota turnelui de la Bucureşti (fostul turneu falimentar de la Budapesta închiriat pentru 3 ani de România din raţiuni electorale). Niciun jucător care are drept obiectiv o performanţă la US Open, nu vine de pe „iarbă” pe „zgură” (şi la un turneu de „consolare”) , ci se duce direct să joace pe suprafeţe similare celei de la Flushing Meadows. Măcar pentru acest gest nu ar fi trebuit cei doi să se pronunţe acum.

PS

Alin Petrache mai vine cu „exemplul” canadiencei Eugenie Bouchard care ar fi anunţat că joacă împotriva României. Nu-l contrazic, dar cel puţin până marţi la ora 11.00, ea figura în poziţia de cap de serie nr.6 la Stuttgart. Dar Alin Petrache, dacă este aşa de informat, poate era bine să ne spună şi că Bouchard nu a jucat în Fed Cup pe 7 şi 8 februarie contra Cehiei, pentru că pe 10 februarie era în Europa, la Anvers, unde începea turneul Fortis Diamond Games. În ceea ce-l priveşte pe Ilie Năstase, îi transmit că nu am uitat meciul cu Stan Smith şi (mai ales) prestaţia de la dublu contra perechii Smith/van Dillen din finala Cupei David din 1972 de la Bucureşti. Cunoscătorii ştiu foarte bine despre ce a fost vorba. Puţină decenţă nu strică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.