
Povestea tramvaielor pentru Capitală devine și mai de poveste. Și mai emblematică pentru lumea noastră bezmetică și plină de ifose. Într-un mandat politic nu se poate face nimic împotriva titularului. El dictează direcția, cîștigătorii, promovații și tot el șterge contractele neconvenabile. Următorul o ia de la capăt. Totdeauna se găsesc susținători. Dacă Firea voia să anuleze un proiect de statuie, chiar contractat, apela la presă. Scriu ziarele că proiectul este nasol. Super argument să întrerupă contractul. Restul nu contează. Rezultă bani pentru altceva. La fel și cu tramvaiele. A vrut Firea să aducă tramvaie turcești în Capitală? A găsit o soluție. Procesul de desemnare cu orice preț al unui constructor turc poate fi socotit un model de achiziție într-o lume haotică.
Cu toate contestațiile și cu toate procesele și deciziile definitive, războiul public împotriva unui producător român continuă cu încrâncenare. Întîi a fost campania de proteste construită pe știrea că tramvaiele sunt prea lungi și stațiile prea scurte. Acum că sunt prea lungi și motoarele prea slabe. Orice pentru a bloca sau măcar compromite un producător român spre a face loc unui producător din Turcia, mare performer tehnologic, care atinge performanțe de la baclavale, la rachete.
Cred că ne apropiem de o societate brauniană greu de explicat. Dar și de tratat. Fiecare are o părere. Dacă n-o are este flămînd sau interesat. Sau dispus să o aibă. Să-i ofere cineva un punct de sprijin și să începă să miște într-o direcțe. Nu contează de unde și încotro. Nu contează ce strică și ce încurcă. Dacă mai și iese ceva, cu atît mai bine!
Cazul Astra Vagoane Călători contrat în fel și chip chiar de români pentru a face loc tramvaielor importate din Turcia este cel mai grăitor exemplu al războiului româno-român. Pentru nimic, doar de amorul artei sau cine știe, pentru o bomboană sau o gumiță de mestecat. În cîteva ore tot peisajul media din țară s-a împestrițat cu vestea că tramvaiele de Arad au motoare mai slabe decît în contract. O duduie care nu face diferența între cheia tubulară și cea inbus de 17 vrea să salveze bucureștenii de la o eroare sau de la nerespectarea unui parametru tehnic. Dumnezeu știe de la ce, dar s-a avîntat și ea în ciorba parametrilor de nivel jurnalistic și ne-a livrat o bombă de bucătărie, agățând-o pe pereții de la Economedia, noua cămară a celor de la G4Media.Iacătă-o:
Exclusiv: Tramvaiele pe care Primăria Capitalei le-a cumpărat de la Astra Arad au venit cu motoare mai mici, de 100 kW, deși constructorul a specificat o putere de 120kW
Cum nu văd nici o legătură între Gabriela Firea și Economedia, decît în materie de gîndire, nu-mi rămîne decît să reproduc un înscris de la Siemens care ar putea ajuta la fîsîirea ”bombei”:
Probabil că valul cu motoarele Siemens ridiculizate de motoarele turcești va trece destul de repede. Dar bătălia de a aduce tramvaie turcești în Capitală continuă. Miza este atît de mare încît unii par a fi gata să riște și o plîngere la DNA și o prăbușire definitivă. Ei vor să demonstreze că vagoanele din Bosfor sunt mai bune și mai frumoase și cu roți pingelite și cu aripi de partid!
Și nu numai atît!
Oameni buni
Nu se vede nicaieri eticheta motorului care este montat pe tramvai. Se prezinta doar poza cu puterea specificata in caietul de sarcini.
Atata timp cat nu apare aceasta poza…nu stim daca motoarele s-au livrat de 100 Kw si nu de 120 Kw asa cum scrie in caietul de sarcini
Comunicatul firmei Siemens este evaziv. Ar fi bine daca ar publica diagrama de functionare a motorului. S-ar lamuri toate cele, cine se pricepe si-ar da seama dintr-o privire si ar lamuri pe toata lumea.
Sunt motoare care au aceeasi carcasa si puteri diferite care rezulta din modul de realizare a infasuratorilor bobinelor. Se fac asa pentru a face economie in zonele de proiectare si de logistica a fabricatiei. Insa , pe placuta ce se ataseaza pe motor se pune puterea nominala a acelui motor. Un motor nu poate avea inscriptionata pe placuta lui de identificare decat o singura putere.
Este si logic, nu toti cei care fac parte din comisiile de recetie sunt cu pregatire tehnice. Ei trebuie sa verifice corespondenta intre ceea ce scrie pe eticheta si ceea ce s-a cerut. Daca sunt defecte sau omisiuni ascunse…( punand o placuta pe care se scrie puterea din caietul de sarcini dar in fapt puterea este mai mica) se trateaza conform prevederilor contractuale cu penalitati pentru furnizor.
Altfel 120 Kw nu este la fel cu 100 Kw la fel cum masina de 120 Cai putere nu este totuna cu cea de 100 cai putere. Nu va ramane decat sa probati cand faceti o depasire.
Altfel, si dl nisotorescu ( pe care-l urmaresc si-l respect) face dovada faptului ca nu stie despre ce scrie…si scrie la comanda celeilate tabere.
Si da, are dreptate un comentator de mai sus…cand aud de calitatea germana ma gandesc mai intai la scandalul DIESELGATE, In plus, ma mai gandesc la tunurile cu certificate verzi date de Deutche bank, la minciunile recente are unor fonduri de investitii care au luat subventii pentru produse „”verzi”” care in realitate nu erau asa….si asa mai departe…
– firaoglu turcita
EDITORIAL CORECT . Complotul disperat deslantuit de firea pandele -prin presa platita de psd – impotriva tranvaielor romanesti , arata ca s-au dat bani , si acum sunt ceruti inapoi ! Turcii sunt dati dracului !
Autorul nu este la primul atac la tramvaiele turcesti, de fapt atac concentrat la Firea. Asa cum s-a scris, atat tramvaiele turcesti cat si cele de la Astra sunt tot nemtesti!
Am sa spun cateva cuvinte despre Siemens: si-a spionat angajatii, a dat mita pentru incheierea de contracte, au fost anchete.
Am sa vorbesc despre doua produse ale firmei Siemens:
1. tranformatoare electrice trifazate de distributie 20kV/ 0,4kV folosite in mediul urban si rural. Sunt transformatoare capsulate (nu poti umbla la ele sa le repari), au 5 (!) ani garantie si au fost executate la Budapesta cu muncitori/specialisti romani de la Filiasi. Transformatoarele au fost achizitionate ( contract urias) de Electrica, Filiala Transilvania Nord. Transformatoarele romanesti aveau garantii mult mai mari si multe din ele functioneaza si azi,dupa 40-50 de ani!
2. centrale electronice de mmre capacitate realizate impreuna cu Electromagnetica ; afacere paguboasa pentru partea romana. N-au castigat romaniinimic din acest jointventure! Desi partea romana detinea majoritatea actiunilor( peste 50%) dupa majorari succesive de capital s-a ajuns la mai putin de 16%! Tehnologie din anii ’70 , reparatii executate numai in Germania iar cea mai importanta componenta (calculatorul ) venea direct din Germania.’Afacere’ mijlocita de RUMANUL Tiriac sprijinit de Vatasesescu si P. Roman. Pentru ca ministrul Chirica a cerut doi furnizori de echipamente, Alcatel a venit cu tehnologie noua, cu componente lipite in tehnologie SMS.
PS
Dupa cacealmaua cu motoare matrasite de fabricantii germani de automobile cu emisii de carbon mincinoase , cand aud de produse ‘de calitate germana’ devin suspicios!