Kaash – „spectacolul care a zguduit lumea”

JTI România vă invită la cea de-a şaisprezecea ediţie a Întâlnirilor JTI. Akram Khan Company va susţine pe 8 şi 9 mai, începând cu ora 20.00, spectacolul Kaash, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti. Este vorba despre noua versiune, care a avut premiera internaţională anul trecut. Când a fost lansat iniţial, în 2002, Kaash (cuvântul hindus pentru „dacă”) a fascinat deopotrivă publicul şi criticii. Un spectacol care „a zguduit lumea”, titra The Daily Star, în timp ce Times of London sublinia „expresivitatea superb sincronizată”, iar Daily Telegraph nota inspirat: „Kaash te face să tremuri de emoţie”. The Guardian a văzut Kaash ca pe o explorare a Universului în 55 de minute, caracterizându-l pe Akram Khan drept o „stea întunecată a dansului”.

(…) Kaash ocupă un loc foarte special în inimile noastre. Noua trupă, formată din cinci artişti internaţionali, va revărsa o altă lumină şi energie asupra piesei, focalizată pe forma fizică şi precizie, ceea ce, cred, încă are o mare relevanţă în 2014”, declară Akram Khan despre noua versiune a spectacolului.

După cum explică artistul, “zei hinduşi, găuri negre, cicluri temporale indiene, creaţie şi distrugere” au reprezentat punctele de plecare pentru Kaash, continuând încercarea de a clădi punţi între dansul contemporan şi forma dansului clasic indian Kathak.

Akram Khan clădeşte punţi între dansul modern şi Kathak

În doar paisprezece ani, Akram Khan Company a ajuns una dintre cele mai inovatoare companii de dans din lume. Compania are o prezenţă internaţională majoră şi se bucură de turnee care se adresează multor culturi de pe întregul glob. Akram Khan a obţinut numeroase premii internaţionale de dans ca, de exemplu, Premiul Olivier, în anul 2012. Artistul este în prezent profesor la Universitatea de Arte din Londra, colaborează cu Teatrul Sadler’s Wells din Londra, Grenoble din Franţa şi, de asemenea, cu festivaluri importante din întreaga lume.

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet Béjart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi şi companii de balet celebre: Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Vortice Dance Company, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui.

Evenimentul Întâlnirile JTI este organizat şi în acest an de Fundaţia Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.