Macovei: De şase ani, CSM se opune oricărei reforme în justiţie

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a afirmat joi, la RFI, că în acest moment se impune o analiză serioasă cu privire la existenţa CSM-ului, făcută din perspectiva „eşecului” unei reforme reale.

„Cred că este momentul să facem o analiză dacă existenţa CSM în România este garanţia realizării unei reforme în justiţie. Pentru că, în opinia mea, de şase ani de zile CSM se opune oricărei reforme şi practic poartă o parte din vinovăţie pentru situaţia în care am ajuns astăzi. Iar a lăsa lucrurile neschimbate va duce tot la un eşec. Cred că trebuie să analizăm dacă vrem un CSM cu aceste puteri care iată cum s-a manifestat în aceşti şase ani sau schimbăm acest sistem. Şi un moment mai potrivit decât cel de acum, în care ni se spune clar că din cauza problemelor pe justiţie sunt state care se gândesc la amânarea intrării României în Schengen, un moment mai potrivit nu există”, a afirmat Macovei.

Întrebată dacă în acest moment CSM-ul nu-şi mai justifică existenţa, Macovei a evitat un răspuns explicit. „Existenţa CSM era să asigure independenţa, eficienţa şi să reformeze justiţia. A reformat justiţia? Răspunsul este nu, a blocat orice reformă. Dar dincolo de opinia mea, să ne uităm în ultimul raport al CE, în care se spune foarte clar cine este vinovat de lipsa de progrese”, a afirmat fostul ministru al Justiţiei, referindu-se la CSM.

Monica Macovei a criticat şi votul de miercuri din Senat, prin care s-au validat şi mandatele lui Dan Lupaşcu, al Lidiei Bărbulescu şi al lui Dan Nicolae Chiujdea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.