Mafia Capitale, când înalta societate dă mâna cu interlopii

După Cosa Nostra, mafia siciliană, Camorra napolitană şi ‘Ndrangheta calabreză, Italia s-a ales cu o a patra organizaţie mafiotă, de data aceasta chiar în capitala Roma. Carabinierii şi judecătorii italieni au descoperit aşa-numita “Mafia Capitale”, care a reuşit să se infiltreze şi să corupă administraţia locală. De la începutul lunii decembrie, circa o sută de politicieni din tot spectrul politic, afacerişti şi membri ai administraţiei locale sunt cercetaţi penal.

Rente lunare de mii de euro pentru oficialii corupţi

“Mafia Capitale” este o organizaţie autonomă, fără vreo filiaţie sau relaţie de subordonare faţă de organizaţiile mafiote tradiţionale din Italia. Existenţa ei a fost făcută publică în urmă cu o săptămână. Reţeaua adună cercurile crimei organizate din regiune Romei, dar şi oameni politici şi de afaceri, într-o structură ierarhică şi secretă. Scopul: obţinerea finanţării publice şi câştigarea unor licitatii ale municipalităţii, favorizate fiind afacerile “prietenilor”. În schimbul contractelor oferite din banii publici se virau oficialilor corupţi mite sub forma unor “rente” lunare de 15.000 de euro, pe perioade lungi de ani de zile. Au fost confiscate bunuri în valoare de 204 milioane de euro, atât la domiciliul celor vizaţi de anchetă, cât şi la sediile administratiei locale.

Programele pentru imigranţi, sursă de venit pentru mafioţi

Domeniile în care se obţineau aceste contracte erau colectarea deşeurilor, strângerea frunzelor, dar, foarte important, administrarea centrelor de imigranţi. Fondurile destinate centrelor de imigranţi şi refugiati erau deturnate de mafioţi, iar imigranţii, în special romii din aceste centre, erau exploataţi în folosul organizaţiei mafiote.

“Tu îţi dai seama câţi bani fac de pe urma acestor imigranţi?”, spunea Salvatore Buzzi, mâna dreapta a liderului Mafia Capitale. “Traficul de droguri nu este atât de profitabil. Am încheiat anul cu un profit de 40 de milioane de euro, iar totul a venit de la romi, din afacerile cu adăpostirea lor de urgenţă”, mai spunea Buzzo într-o convorbire telefonica care a fost înregistrată de procurori.

Operaţiunea împotriva Mafia Capitale a fost declanşată în 2012. A fost denumită “Terra din mezzo”, pentru a se evoca întâlnirea dintre cei de sus (bogaţii) şi cei de jos (interlopii). Este un termen folosit chiar de liderul organizaţiei, Massimo Carminati, care spunea într-o conversaţie telefonică că bogaţii aşteaptă ca lumea criminalităţii să facă ceva pentru ei.

Conexiuni în întreg spectrul politic

Potrivit primelor date oferite de autorităţile italiene, Mafia Capitale este cu mult mai periculoasă decât suratele ei din sud, chiar dacă acestea au o capacitate “militară” mult mai puternică. Mafia Capitale a dovedit că, deşi mult mai tânără, este mai bine înrădăcinată şi mai invazivă decât mafiile tradiţionale.

Procurorul Giuseppe Pignatone arată că “anumiţi apropiaţi ai fostului primar (de dreapta – n.r.) al Romei, Gianni Alemanno, erau membri cu acte în regulă ai organizaţiei mafiote şi au participat la mai multe infracţiuni”. Ei beneficiau de contacte extrem de diverse, motiv pentru care erau liniştiţi indiferent că dreapta sau stânga ar fi câştigat alegerile din Roma sau chiar la nivel naţional.

Totuşi, extrema-dreaptă era cel mai bine reprezentată în cadrul organizaţiei. Carabinierii arată că în fruntea Mafia Capitale se afla Massimo Carminati, un terorist neofascist italian bine cunoscut pentru implicarea sa anterioară în crima organizată.

Fostul primar de dreapta, urmărit penal

Au fost arestate peste 30 de persoane, iar alte 20 au fost puse sub arest la domiciliu. Capetele de acuzare: asociere la comiterea de infracţiuni, extorcare, corupţie, spălare de bani. Alte 39 de persoane sunt cercetate în libertate, iar printre acestea se numără şi fostul primar Gianni Alemano. În prea italiană a făcut vâlvă o fotografie în care actualul ministru al Muncii din guvernul de stânga condus de Matteo Renzi apare în compania mai multor membri marcanţi ai mafiei romane. Mulţi dintre cei urmăriţi penal au demisionat din funcţiile din administraţia locală.

Mişcarea de Cinci Stele, partidul antisistem populist condus de umoristul Beppe Grillo, a cerut dizolvarea Consiliului Municipal al capitalei italiene. Toate licitaţiile organizate de administraţia coruptă sunt acum verificate şi apoi urmează ca administraţia locală să fie reorganizată, a anunţat actualul primar al Romei, Mignazio Marino.

Premierul Matteo Renzi (fost primar al Florenţei), care este şi preşedintele Partidului Democrat, a decis să profite de scandal pentru a-şi îmbunătăţi imaginea şi a hotărât să numească un fost comisar la conducerea organizaţiei din Roma a partidului său.

Informaţiile despre demantelarea uriaşei organizaţii mafiote au apărut în săptămâna în care Transparency International arăta că Italia a căzut sub România în topul percepţiei coruptiei. Italia, Grecia, Bulgaria şi România sunt percepute ca fiind cele mai corupte ţări din UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.