Mihai Răzvan Ungureanu, file de istorie

Se ştie, înainte de 1989 Mihai Răzvan Ungureanu se afla în plină ascensiune politică în structurile de tineret ale PCR. Actualul premier desemnat a minimalizat însă trecutul său, într-un interviu acordat în aprilie 2006. Un discurs rostit în forumul suprem al UTC contrazice însă poziţia lui MRU.

Curtea Constituţională i-a salvat cariera politică lui MRU

În interviul acordat în aprilie 2006 şi care a fost preluat de „Ziarul de Iaşi”, Mihai Răzvan Ungureanu a fost categoric. Dacă Legea lustraţiei – aflată pe atunci în prima fază de dezbatere în Senat – urma să fie adoptată în varianta originală, atunci el s-ar fi retras primul din politică. Menţionăm că Legea lustraţiei îi viza şi pe membrii supleanţi ai CC al UTC, funcţie în care s-a aflat MRU. Se ştie, după ce a fost adoptată, Legea lustraţiei a fost infirmată de Curtea Constituţională, în special pentru că anula dreptul constituţional de a fi ales al unor categorii de persoane. Totuşi, în dispozitivul CCR se menţiona că în cazul persoanelor numite – adică exact cazul lui MRU, numit director al SIE – o retragere temporară ar fi fost normală.

Fragmente din interviul din 2006

– Cit conteaza astazi in biografia dumneavoastra faptul ca ati fost membru supleant al CC al UTC?

– Biografiile factorilor de decizie trebuie cunoscute in detaliu. Nu fac un secret din faptul ca am fost membru supleant al CC al UTC. Este exclusiv din cauza rezultatelor bune la invatatura, la olimpiadele scolare. Asa am devenit, la virsta de 15 ani, secretar UTC in liceu pina la 18 ani, pina la clasa a douasprezecea. Iar pentru aproape doi ani, de la 16 pina la 18, numele meu a fost trecut pe o lista si votat printre membrii supleanti ai UTC-ului. Ca obligatie, acest lucru nu presupunea nimic. Am fost anuntat ca am fost trecut pe o lista. Pina la urma, era o fictiune. Erau selectati, dintre secretarii UTC pe licee, cei care erau socotiti reprezentativi din punct de vedere scolar. Nu exista o activitate care sa certifice valoarea politica a adolescentului. Era o chestiune strict formala, care nu presupunea participarea la decizia politica propriu-zisa.

– Puteati refuza?

– Refuzurile erau extrem de rare, daca existau. Nu tin minte sa fi vazut pe cineva in jur refuzind. Multi insa isi doreau aceste pozitii.

– Dumneavoastra v-ati dorit-o?

-Nu mi-am dorit-o. A venit dincolo de vointa mea de adolescent, exact ca un rezultat al succeselor scolare. Si apoi, la 18 ani, chestiunea nu a mai contat. Eu nu am mai fost membru de partid.

– Ati avut vreo discutie cu conducerea PNL legata de proiectul legii lustratiei? Si cum veti proceda in cazul in care va fi adoptat in actuala forma?

– Am avut o astfel de discutie chiar in aceste zile. Am spus foarte clar, si mi se pare moral sa spun asta, ca in momentul in care textul trece in aceasta forma sint primul care, dincolo de alaturarea mea celor care doresc ca o asemenea lege sa capete efect in Romania, sint primul care se va retrage. Ramine de vazut care va fi formula. Oricum, mi se pare logic ca in momentul acela gestul meu de retragere sa fie evident. Eu unul nu ma asimilez categoriei de nomenclaturisti, dar daca este cazul sa demonstram ca ororile comunismului incep de la 14 ani, o facem.

Fragment dintr-un discurs rostit de actualul premier desemnat


Cuvântul tovarăşului Mihai Ungureanu,

Delegat al Organizaţiei judeţene Iaşi a UTC

Hotărârile de însemnătate istorică adoptate de Congresul al XIII-lea al Partidului Comunist Român, înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei genraţii de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu în deschiderea lucrărilor Forumului nostru, pun şi î faţa noastră, a elevilor utc-işti, sarcini deosebite. Suntem conştienţi că pentru a realiza o economie modernă, intensivă sunt necesare cadre a căror pregătire să se reflecte în capacitatea de a răspunde noilor exigenţeale muncii, ale activităţii sociale în general, care trebuie sa dovedească înaltă competenţă profesională, gândire creatoare, deschisă spre nou, spirit de iniţiativă, responsabilitate, ordine şi disciplină. De aceea programele noastre de activităţi, ancorate mai ferm în realitatea concretă a problemelor cu care se confruntă fiecare colectiv de elevi corelate mai strâns cu acţiunile desfăşurate pe linia şcolii, au fost orientate astfel încât să conducă la sporirea răspunderii eleviloe pentru învăţătură, pentru pregătirea permanentă, perseverenţă şi sistematică, printr-un efort propriu susţinut şi constant.

Pe deplin conştienţi de sarcinile ce ne revin din Hotărârile Congresului al XIII-lea al Partidului Comunist Român, din indicaţiile şi orietările secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae ceauşescu, din documentele supuse aprobării, Forumului tineretului, noi, elevii di judeţul Iaşi, ne angajăm că vom depune toate eforturile pentru a ne forma ca specialişti cu o înaltă pregătire politică şi profesională cu conştiinţă înaintată hotărâţi să muncească, cu entuziasm şi pasiune tinerească revoluţionară, cu responsabilitate pentru continuarea neabătută a drumului ascendent pe care România s-a înscris în perioada de o efervescenţă fără precedent inaugurată de Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.