NATO: Rusia zădărnicește extragerea gazelor de șist în Europa

Moscova a inițiat o campanie de dezinformare pentru a menține dependența Europei de gazul rusesc, în condițiile în care Uniunea Europeană a decis să-și sporească securitatea energetică. Declarația a fost făcută de de către secretarul general al NATO în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la think tank-ul londonez Chatham House, preluată apoi de publicația The Guardian și de Euobserver.

Anders Fogh Rasmussen a acuzat Rusia de obstrucționarea proiectelor de extragere a gazelor de șist. Mai mult, secretarul general al NATO susține că în spatele tentativei de discreditare a exploatării gazelor de șist se află nimeni altul decât președintele Vladimir Putin.

„M-am întâlnit cu aliații, care au raportat că Rusia este parte a operațiunilor de dezinformare și că a implicat activ în acest sens societatea civilă – ONG-uri de mediu care militează împotriva extragerii gazelor de șist pentru a menține dependența Europei de gazul rusesc”, a declarat Rasmussen refuzând să ofere mai multe detalii.

Deși anterior, gazele de șist au fost subiectul unor proteste în Marea Britanie și alte state UE, secretarul general al NATO consideră că UE trebuie să promoveze exploatarea acestei noi surse de gaz pentru a garanta securitatea energetică a Europei.

Mai multe cercetări din Marea Britanie au arătat că în Europa există un potențial mare de gaze de șist care ar putea acoperi necesarul de gaz pentru câteva decenii. Cu toate acestea, Rasmussen a recunoscut că exploatarea acestor zăcăminte în Europa nu este deocamdată pusă la punct.

În Europa, cel mai mare potențial de acest tip de resursă energetică l-ar avea Polonia. Reprezentantul Ministerului de Externe polonez, Katarzyna Kacperczyk, a subliniat că pentru a explora gazele de șist a fost nevoie de voință politică și că până în prezent au avut loc mai multe încercări eșuate de extragere. Potrivit oficialului de la Varșovia, companiile poloneze nu se vor opri aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.