„Nocturne”, o emisiune incitantă cu Marina Constantinescu pe TVR

În premieră la emisiunea Nocturne, vineri seară ne vom întâlni cu un avocat. Realizatoarea emisiunii, Marina Constantinescu, se întreba retoric în deschiderea emisiunii de ce, în toţi aceşti ani, niciun reprezentant al acestei bresle nu a ocupat scaunul de invitat. Într-un fel, sau mai multe, teatrul şi avocatura sunt asemănătoare.

Aşadar, invitatul Doru Costea este avocat pledant în Baroul Bucureşti din 1981, o meserie a cuvântului, a retoricii, a misterului semantic.

Un erudit cu adevărat pasionat de profesia lui, Doru Costea consideră că, până în 1990, avocatura nu a fost o meserie liberală. Şi ne întrebăm, din nou retoric, care a fost? De acea perioadă se leagă serii întregi de nedreptăţi, principii încălcate şi, din păcate, perpetuate în democraţie. Marina Constantinescu aminteşte cu durere faptul că Mircea Vulcănescu este considerat, şi în zilele noastre, duşman al poporului.

Doru Costea: „Citesc marile discursuri politice. Oratoria este o ştiinţă şi, în mare măsură, o vocaţie”.

În perioada interbelică, când în România existau curţile cu juri, retorica era „examenul” unui avocat. Astăzi, „ideea de pledoarie a pierdut din anvergura pe care o avea”, declară Doru Costea.

Continuând cu similitudinile dintre avocatură şi teatru, invitatul emisiunii spune că „reuşita avocatului este, deopotrivă, reuşita judecătorului”, asemenea armoniei dintre actori şi regizori.

Provocat de gazda emisiunii să vorbească despre dubla moralitate (cea faţă de meserie şi cea legată de caz), avocatul îşi începe pledoaria astfel – „Întâi sunt om, apoi avocat”.

Doru Costea mărturisea: „Cred în Dumnezeu şi-l văd întotdeauna când privesc, cu ochii minţii, faptele”.

În contextul moralităţii şi al circumstanţelor, Marina Constantinescu a ridicat o problemă care frământă mulţi oameni – „Dacă un şofer calcă un om pe trecerea de pietoni, mai e nevoie de demonstrarea nevinovăţiei?”.

Răspunsul invitatului Doru Costea, vineri, de la 24.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.