Noutăţile din viitorul Guvern USL

Guvernul USL va avea 24 de miniştri, unii dintre ei fiind delegaţi.

PSD va primi Buget, Apărare, Externe, Energie, Comunicaţii, Administraţie, Dezvoltare, Industrie, Fondurile UE, Educaţie, Mediu, Mari Lucrări Publice, iar PNL – Finanţe, Sănătate, Cultură, Agricultură, Transport, Interne, Muncă, Păduri, IMM, Justiţie şi Economie, conform unor surse politice.

Ce schimbări apar

Noul Guvern va avea trei vicepremieri, faţă de cel precedent care a avut doar unul. Vicepremierii care au fost deja anunţaţi sunt Gabriel Oprea, care nu va avea însă şi un portofoliu de ministru şi Liviu Dragnea. Un alt vicepremier va veni din partea PNL, cel mai probabil Daniel Chiţoiu.

Luni seară, la Realitatea TV, premierul Victor Ponta a precizat că viitoarea configuraţie guvernamentală va presupune şi înfiinţarea în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a unui post de ministru-delegat pentru comunităţile de români din străinătate şi pentru Republica Moldova.

„Am considerat – şi am promis demult- că la Ministerul Afacerilor Externe va fi un ministru-delegat pentru diaspora, pentru Moldova, pentru comunităţile de români din afară”, a spus Ponta.

Deja celebrul minister al marilor proiecte, care se va ocupa de lucrări mari de infrastructură, precum autostrăzi, stadioane sau poate, chiar Canalul Bucureşti-Marea Neagră, va rămâne alături de premier. „Ministerul pentru mari proiecte de infrastructură va avea doar un ministru coordonator, va fi la mine la Secretariatul General al Guvernului. Va fi o persoană cu rang de ministru, care stă la la masa Guvernului şi are autoritatea politică pe care i-o dau eu. Poate fi Dan Şova, de ce să nu fie”, a spus Ponta, întrebat dacă Şova ar putea primi portofoliul. Ministerul nu se va numi însă al marilor proiecte cum s-a vehiculat iniţial.

Premierul a mai precizat că Afacerile Europene vor fi despărţite de fondurile europene.

Şi Ministerul de Finanţe va fi spart, urmând să fie înfiinţat şi un Minister al Bugetului, care va reveni PSD.

 „Eu am considerat că e normal ca liberalii să aibă o reprezentare consistentă în zona economică, dar am pus o condiţie: cheile de la cufărul cu bani le ţine premierul. Din păcate Florin Georgescu pleacă”, a spus Ponta.

„Ministerul Finanţelor aşa cum era la noi, era un mamut”, a justificat Ponta la RTV, separarea a acestuia în Finanţe şi Buget.

Ministerul Economiei va fi spart în trei portofolii, Economie, Energie şi Industrii.

De asemenea, Tineretul şi Sportul vor fi decuplate de Educaţie. Noua structură a Guvernului a fost gândită pe modelul Comisiei Europene.

Forma finală şi componenţa noului Guvern vor fi cunoscute miercuri, la ora 12,00, după şedinţele conducerilor partidelor care compun USL, a anunţat premierul.

Lista ministerelor şi a posibililor miniştri

Buget – Liviu Voinea

Ministerul pentru mari proiecte de infrastructură – Dan Şova

Energie – Iulian Iancu sau Constantin Niţă

Comunicaţii – Dan Nica

Apărare – Mircea Duşa

Exerne – Titus Corlăţean

Diaspora – posibil Cristian David

Administraţie Dezvoltare regională – Liviu Dragnea, care va fi şi vicepremier

Fonduri Europene – Eugen Teodorovici

Industrie – Comerţ -Competitivitate – Varujan Vosganian

Mediu – Rovana Plumb

Educaţie – Ecaterina Andronescu sau Remus Pricopie

Interne – Radu Stroe

Muncă – Mariana Câmpeanu 

Cultură – Daniel Barbu

Transporturi – Relu Fenechiu

Finanţe – Daniel Chiţoiu, care va fi cel mai probabil şi vicepremier

Agricultură – Daniel Constantin

IMM-Turism- Mediul de Afaceri – Maria Grappini

Sănătate – Eugen Nicolăescu

Justiţie – Mona Pivniceru

Păduri şi Ape  – incert

Relaţia cu parlamentul – Mihai Voicu

Dialog Social – Liviu Pop

Cercetare – incert

Vicepremier – Gabriel Oprea


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.