O porție de albire pentru MAI și SRI de la Țuțuianu și compania

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat miercuri, după audierea în Comisie a directorului Serviciului Eduard Hellvig și a ministrului de Interne Carmen Dan pe tema violențelor de la proteste, că între MAI și SRI există o colaborare foarte bună, se desfășoară la „intensitate maximă”, în baza unor protocoale existente din anii anteriori care trebuie îmbunătățite, dar a existat „o comunicare insuficientă” între cele două instituții în prima parte a protestelor din Piața Victoriei.

„Toţi membrii Comisiei de control parlamentar au fost de acord că activitatea MAI s-a desfăşurat în limitele legii, că ea a fost coordonată eficient de toate structurile de conducere, că s-a reuşit izolarea elementelor violente din Piaţă şi asigurarea unor condiţii normale de desfăşurare a protetelor fără a fi afectată integritatea vreunei persoane, afectate bunuri, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. (..) Din dezbateri a rezultat că SRI şi-a îndeplinit atribuţiile care vizează acţiunile unor persoane cu activităţi extremiste şi au fost transmise informări beneficiarilor de informaţii începând cu data de 2 februarie pe aceste subiecte. Nu sunt elemente care să ne arate că ar fi fost afectate din aceste activităţi unitatea, integritatea teritorială a României sau activităţi care să afecteze statul român care se circumscriu ideii de securitate naţională”, a spus Țuțuianu, în condițiile în care violențele la proteste au avut loc în seara de 1 februarie.

Țuțuianu a lămurit totodată: „Pe data de 1 februarie ambele instituții au confirmat că a existat un schimb de informații prin SMS-uri, informații care nu au adus nimic în plus față de ce știa și Ministerul de Interne. Am spus că normal, pe măsură ce lucrurile s-au derulat, au existat mai multe informații, instituțiile au colaborat la un nivel superior. Am spus că există niște protocoale și niște structuri organizatorice în care se lucrează foarte bine”.

Întrebat dacă a fost o comunicare „defectuoasă” între SRI şi MAI, Adrian Ţuţuianu a răspuns: „Apreciez că a fost o comunicare, să spunem, insuficientă cel puţin în prima parte între MAI şi SRI”.

Iohannis, găsit țap ispășitor

„Trebuie subliniat că avem de-a face cu o percepție publică ce nu coincide cu realitatea colaborării dintre cele două instituții (MAI și SRI- nr.). Și această percepție publică a fost generată mai degrabă de declarațiile făcute în spațiul public de persoane care au autoritatea funcțiilor pe care le ocupă și din care ar fi rezultat că MAI nu ar fi gestionat corespunzător evenimentele în special în data de 1 februarie”, a mai precizat senatorul PSD Țuțuianu, indicând ulterior că face referire la președintele Klaus Iohannis.

Țuțuianu are o părere personală: Protestele „manipulate”

Preşedintele Comisiei de control al SRI a mai declarat, joi, după audierile din Comisie, că protestele sunt „manipulate”, precizând că este o concluzie personală, bazată pe informaţiile adunate din „presă”.

Întrebat dacă s-a ajuns la o concluzie după audierile din Comisia pentru controlul SRI privind protestele, şi dacă ele sunt manipulate, Ţuţuianu a răspuns afirmativ.

„Evident că sunt manipulate. Problema sau întrebarea ar fi cine le manipulează. Cred că ăsta e răspunsul. S-au discutat foarte multe lucruri în comisie, eu v-am oferit informaţia care poate fi adusă public”, a spus acesta.

Întrebat dacă aceasta este opinia SRI, Ţuţuianu a răspuns că el nu a făcut această afirmaţie şi nu doreşte să intre în acest „joc”. Întrebat însă a cui este această părere şi pe ce se susţine, Ţuţuianu a afirmat: „E, dacă vreţi, o concluzie personală, ca să închidem subiectul”.

Preşedintele Comisiei a fost întrebat şi în ce calitate face această afirmaţie, ca oficial al Comisiei sau ca membru PSD, el spunând că nu se împarte ”în mai multe bucăţi”.

Ţuţuianu a afirmat că s-a discutat şi despre protestele de la Palatul Cotroceni. „S-a discutat şi despre protestele de la Cotroceni, în contextul general al protestelor din ţară”, a spus el.

Întrebat dacă sunt manipulate şi acestea, Ţuţuianu a revenit la protestele din Piaţa Victoriei.

„Dumneavoastră vi se pare că nu există o manipulare în condiţiile în care peste 85% din cei care sunt în piaţă nu au citit Ordonanţa? Dacă vrem să discutăm serios, că văd că dacă dau răspunsuri un pic mai oficiale nu le înţelegeţi foarte bine”, a spus el.

Ţuţuianu a precizat că are aceste informaţii „din ce scrie presa”.

Eduard Hellvig și Carmen Dan au fost audiați la Comisia parlamentară după ce ministrul de Interne a spus, a doua zi după violențe, că ea personal nu a primit informări, ci au fost trimise de SMS-uri de un ofițer SRI către un secretar de stat al MAI și șeful Poliției.

Dan a făcut afirmația după ce președintele Klaus Iohannis a reproșat Ministerului de Interne că nu și-a făcut treaba la incidentele de la proteste.

„Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet, toată lumea din structurile de forţă a avut toate informaţiile necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a „sparge” demonstraţia din Piaţa Victoriei. În loc să-i izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstraţii paşnici, punând astfel în pericol nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli, care s-au dus să demonstreze în mod paşnic. Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna Ministru de Interne s-a dus la televizor şi a spus că ea nu a ştiut nimic. Păi dacă nu a ştiut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei Ministru de Interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise, urgente şi clare, de ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo”, spunea Iohannis, după violențe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.