Isărescu: Producătorii autohtoni pierd piața internă treptat

Producătorii autohtoni pierd piața internă treptat, din cauza erodării competitivității prin preț, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

„Noi cred că avem probleme nu neapărat cu creșterea importanței relative a importurilor prin acomodarea cererii de consum, dar mai ales cu o tendință clară de erodare a competitivității prin preț a producătorilor autohtoni. Am calculat din acest punct de vedere cursul de schimb real efectiv. Cursul de schimb real efectiv denotă o pierdere de competitivitate. Producătorii autohtoni pierd piața internă treptat. Nu facem prognoze de cost niciodată dar, pentru că le găsim în presă făcute de către alții, nu prea e loc de apreciere a cursului. Nu prea e loc, să nu spun că nu e loc deloc”, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, investițiile autohtone sunt relativ modeste.

„Investițiile sunt, în continuare, relativ modeste. Avem de aproape 20 de luni o creștere economică robustă, dar bazată în special pe consum, cu revenire a creditelor acordate societăților nefinanciare. BNR a mai arătat în câteva rânduri că marea problemă este decapitalizarea, sau indicatorii indicatorii scăzuți de capital a întreprinderilor românești. Aici avem probleme. Multinaționalele se finanțează, de regulă, de la societatea mamă sau de pe plan intern. Alta este problema, nu că sunt dobânzile mai mari sau mai mici. Cadrul legislativ probabil că a creat, așa, o incertitudine și a pus multe credite în așteptare, dar dacă discutați cu bancherii comerciali veți afla că găsesc cu greu clienți bancabili”, a spus guvernatorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.