Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de actualul sistem de învăţământ

Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ, iar 73,5% consideră că acesta este mai slab decât cel din urmă cu 15 ani, potrivit unui studiu intitulat „Starea învăţământului din România” realizat de iVox.ro.

Cauzele principale identificate sunt infrastructura şcolară, care nu este suficient de performantă, rezultatele slabe ale bacalaureatului din acest an, ca efect al unui sistem educaţional depăşit sau faptul că în şcoală se predau prea multe materii, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de iVox.

Alte probleme importante de care se loveşte sistemul de educaţie românesc sunt dezinteresul elevilor faţă de şcoală, lipsa unor programe de educaţie atractive şi actuale, insuficienţa fondurilor alocate de Guvern învăţământului, dar şi pregătirea profesorilor sau dotarea şcolilor, potrivit studiului citat.

Absenteismul elevilor este considerat o problemă tot mai mare de către 54,2% dintre respondenţi, iar frauda la examene, de 59,2%. Abandonul şcolar şi violenţa în şcoli sunt şi ele considerate, aproape în egală măsură, probleme tot mai mari (45,5% respectiv, 47,6%). Aceste probleme, în opinia respondenţilor îşi găsesc rezolvarea prin dezvoltarea unei curricule mai atractive, interactive şi aplicate sau prin dezvoltarea de programe educaţionale alternative, mai precis o educaţie non-formală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.