Zeci de oameni cu probleme mentale, sclavi în fabrici din China

Autorităţile chineze au anunţat miercuri că au salvat 30 de persoane care suferă de afecţiuni mentale, exploatate în condiţii de sclavie în fabrici de cărămidă din centrul ţării, scrie AFP, preluată de Mediafax.ro.

Presa oficială scrie că unii dintre ei au fost exploataţi timp de peste şapte ani, fără să fie plătiţi niciodată, în provincia Henan, unde a mai avut loc un scandal similar în 2007.

„Aceste 30 de persoane sunt handicapate mental şi au fost aduse din oraşele lor natale pentru a fi obligate să muncească” în aceste fabrici de cărămidă, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poiliţiei, Zhang.

El a precizat că autorităţile au salvat aceste persoane duminică şi sunt în plin proces de a le localiza familiile. Dar unele dintre aceste persoane se află în incapacitatea de a-i informa pe anchetatori care sunt locurile din care provin.

Opt patroni de fabrici de cărămidă au fost reţinuţi, a precizat poliţia. Un supraveghetor însărcinat cu biciuirea persoanelor handicapate avea doar 14 ani, a declarat un poliţist.

Ilustrând faţa sumbră a miracolului economic chinezesc, scandalurile cu privire la încălcarea drepturilor muncitorilor, de obligare a minorilor să muncească sau de exploatare a persoanelor cu dizabilităţi nu sunt rare în China.

Descoperirea în 2007 a sute de adulţi şi zeci de minori exploataţi ca sclavi în fabrici de cărămidă şi mine din provinciile Shanxi şi Henan a declanşat un scandal la nivel internaţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.