De la Londra, la Harkov și Taipei – escaladă pe toate fronturile

Guvernul condus de Donald Tusk nu ia în calcul transferarea în Ucraina a unor unități de apărare aeriană. ”Nu avem deloc în discuție așa ceva în Polonia. Nu există posibilitatea ca Polonia să trimită vreun sistem de apărare aeriană în altă țară”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Pawel Wronski. Însă Polonia ia in calcul folosirea sistemelor de apărare aeriană din țară pentru a doborî rachete deasupra teritoriului ucrainean, a spus același oficial. ”Chestiunea este studiată din punct de vedere legal și tehnic, însă nu există decizii în această privință”, a spus Wrosnki, pentru Ukrinform, adăugând că guvernul de la Kiev a făcut solicitări în acest sens.

În Statele Unite, secretarul de Stat Antony Blinken îi cere președintelui Joe Biden să reducă restricțiile impuse Ucrainei pentru folosirea armamentului american împotriva țintelor din Rusia. Președintele Zelenski a fost obligat să se angajeze că nu va folosi acest armament pentru a ataca Rusia, pentru ”a evita al Treilea Război Mondial”. Însă, scrie The New York Times, ”consensul din jurul acestei politici începe să dispară” și au loc discuții despre relaxarea interdicției, pentru ca Ucraina să lovească bazele ruse aflate în apropierea graniței. Secretarul de Stat a început să facă presiuni în acest sens după vizita sa la Kiev de la începutul acestei săptămâni, motivul fiind că Rusia a deschis un nou front, în regiunea Harkov, folosindu-se în special de rachete lansate din imediata apropiere a frontierei. Pe de altă parte, Ucraina  folosit baze din Harkov pentru a lovi ținte din Rusia, folosind, în mod oficial, armament ucrainean.

La sud, în regiunea Rostov, Rusia a început exerciții militare pentru simularea unui atac cu arme nucleare tactice, scrie The Guardian. Este reacția Rusiei la amenințările din Vest privind implicarea aliaților NATO în conflictul din Ucraina. Președintele Vladimir Putin a ordonat desfășurarea acestor exerciții la începutul lunii mai, ca avertisment adresat Occidentului pentru a nu escalada tensiunile. Avertismentul ar viza în primul rând Marea Britanie, după ce ministrul de Externe David Cameron a declarat că Ucraina are dreptul să folosească armele britanice pentru a ataca ținte din Rusia.

Acest joc al avertismentelor s-a extins și în nord, la Marea Baltică. Marți, 22 mai, pe site-ul Ministerului rus al Apărării a apărut textul unui decret care arăta că actuala frontieră din Marea Baltică trebuie să fie revizuită, pentru că a fost stabilită în 1985, pe baza unor hărți nautice care acum nu mai sunt folosite. Actuala frontieră ”nu mai permite stabilirea graniței apelor teritoriale ale Rusiei și nu ia în calcul practica stabilirii directe a acestor limite de către alte state”, se arată în textul decretului. Schimbarea granițelor în Marea Baltica ar fi urmat să aibă loc în ianuarie 2025. Imediat au apărut proteste din partea Letoniei, Lituaniei, Finlandei. După o zi, agențiile ruse de presă au dezmințit că Ministerul Apărării ar lua in calcul schimbarea granițelor maritime. La fel a făcut și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Proiectul de decret a dispărut imediat de pe site-ul Ministerului de Externe rus.

Pe fondul acestor evoluții care arată că situația escaladează rapid în Ucraina, ministrul britanic al Apărării a luat în colimatorul Vestului și China, spunând că ”China livrează acum sau va livra ajutor letal pentru ca Rusia să-l folosească în Ucraina”. Este o acuzație nouă și gravă, pentru că ar însemna că Beijingul încalcă o linie roșie a Vestului. China ajută economia rusă luând locul lanțurilor de producție și aprovizionare orientate către Occident, iar o parte din acest ajutor oferit Rusiei ia și forma produselor cu dublă utilizare – civilă și militară. Însă, până acum, ajutorul direct cu bunuri militare letale a fost o ”linie roșie”, a cărei încălcare ar duce la impunerea de sancțiuni de către UE și SUA.

Însă asemenea noi sancțiuni împotriva Chinei ar fi fie ineficiente, fie ar împărți economia mondială în două tabere – blocul statelor care le vor respecta și blocul statelor care le vor încălca. Recent FMI a avertizat că este aproape imposibil de calculat ce daune vor produce economiei mondiale asemenea sancțiuni secundare impuse Chinei, dacă ele vor fi cu adevărat eficiente. Despre riscul unei bifurcări globale vorbește și fostul ministru german de Externe Joschka Fischer, într-un comentariu publicat de Project Syndicate. ”Părți mari din Sudul Global vor trece în tabăra blocului autoritar nord-asiatic, în special din cauza greșelilor făcute în trecut de Vest și a modului în care Vestul a ignorat aceste țări”. ”Strategii și oficialii de la Washington și-au dat seama că reconfigurarea actuală a ordinii mondiale privește în primul rând rolul Americii – și viitoarea ei poziție – ca superputere. Cu noua cursă pentru a obține dominația în inteligență artificială și alte tehnologii ale viitorului, acest proces nu are de-a face doar cu geopolitica, ci și cu inovația, economia, migrația și educația. Rivalitatea dintre două sisteme fundamental diferite a ajuns să se manifeste la toate nivelurile afacerilor internaționale”, scrie Joschka Fischer.

La bifurcarea lumii și la fracturarea Vestului contribuie și războiul din Gaza, în special după decizia Tribunalului Penal Internațional de a cere mandate de arestare pentru trei lideri Hamas, dar și pentru premierul Israelului și ministrul Apărării. UE s-a scindat: Belgia, Spania și Irlanda susțin demersul curții internaționale (Spania, Irlanda și Norvegia au anunțat și că vor recunoaște statul Palestina); Franța a avut aceeași poziție, însă apoi a introdus multe nuanțe; Italia și Austria s-au opus instanței internaționale; liderul naționalst olandez Geert Wilders (ajuns pentru prima dată la guvernare în urma înțelegerii criticate în Europa cu partidul viitorului secretar general NATO, Mark Rutte) susține ferm Israelul; iar Germania spune că nu este de acord cu TPI, însă se va supune deciziilor instanței internaționale. Asta în timp ce în SUA există un consens în cele doua mari partide nu doar pentru a contesta decizia emiterii mandatului de arestare pentru premierul Netanyahu, ci pentru sancționarea Tribunalului Penal Internațional. O asemene divergență în ce privește conflictul din Gaza este exploatată la maximum de Rusia si China, pentru a distanța și mai mult Sudul Global de Occident.

Dacă SUA vor adopta în curând linia mai dură față de China prefigurată de ministrul britanic al Apărării, escalada din estul Europei se va muta în Asia. O asemenea evoluție este anunțată de discursul inaugural al noului președinte anti-Beijing al Taiwanului, Lai Ching-te, care s-a apropiat periculos de ”liniile roșii” ale Chinei. Cotidianul chinez Global Daily îi atrage atenția: ”Lai a spus cu nerușinare că «Taiwanul este un stat suveran și independent» și că «Republica China și Republica Populară Chineză nu sunt subordonate una celeilalte», vorbind și despre independența Taiwanului și alte provocări la adresa Chinei continentale. Ei sunt conștienți că nu fac decât să împingă Taiwanul în zona războiului și a pericolului”.

China răspunde deja la alegerea președintelui Lai prin cel mai mare exercițiu militar în jurul Taiwanului din ultimul an. Exercițiul va înconjura Taiwanul și include mai multe mici insule din apropiere.

Dincolo de poziția sa strategică de portavion fix ce poate fi folosit împotriva Chinei și pentru a restrânge accesul Beijingului la marile rute comerciale maritime, Taiwanul este țara cipurilor ultraperformante, care au ajuns și ele să fie transformate în armă. Compania olandeză ASML, cea care proiectează cipurile fabricate de gigantul TSMC din Taiwan, a adăugat module care să permită distrugerea tehnologiei TSMC, în cazul în care Taiwanul ar fi invadat.

Iar Politico.eu informează că miniștrii din statele UE au adoptat măsuri pentru ca universitățile din Europa să se coordoneze cu serviciile secrete, în vederea contracarării spionajului chinez la nivelul învățământului superior și al institutelor de cercetare din Europa (Universitatea din Leuven, Olanda, a anunțat oficial că a început să colaboreze în acest sens cu serviciile secrete). Este limpede că rivalitatea dintre cele doua blocuri trece mult dincolo de geopolitică și conflictul se poartă, oficial, în educație și tehnologie. Iar daca este sa luam in calcul si masurile de combatere a dezinformării prin limitarea libertății de exprimare, ”scutul împotriva dezinformării” anunțat de președinta Comisiei Europene, supravegherea în masă a populației prin conivența dintre guverne și marile companii tech, începe să se prefigureze câștigătorul luptei dintre democrație și autoritarism despre care a vorbit un întreg mandat actualul președinte al SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21

26 de Comentarii

 1. Mai ti minte demultul, straniu avertisment ca dupa nereusita NATO-urkana incepe
  2-oua saptamani mai tarziu TAMABALAUL din Taiwan ?

  Dupa atatea-mplinite prophetii (vezi doar straniul GENOGID din GAZA) …
  crezi acum in „special”-ele anost „narcisitului” MISHTEAUX ?

  IQ=?
  😉

  PS: Crezi ca „pressiunea” brusc-subtila pe COLDEA & alia 😐
  va face ca IOHANNIS sa nu mai tina cont de … shapka de la Marele Blond 😉 😉 😉
  sa dea PATRIOT-ul bidenist-fortat inaintea POLONIEI-MAI-DESTEPTE lasand sasesc ROMANIA fara aparare anti-aeriana la rechetele de pe submarinele russnace din Marea Neagra ?
  😀
  😉
  😛

  (Iohannis face doar ce-a auzit si el = incearca sa nu mushte MOMEALA din PLANUL B la care straniu avertiza MISHTEAUX !)

 2. de la Li🌈icii DemonRatZi Belicoși, care vor să o țină în RĂzBOI continuu !
  Că așa a învățat Tăticul lor, Saul Alinsky, de la TrotZki, măR🤮g …
  ■]RumburKK- Cititoru de Clasici Ruși pe nemâncate, nerăsuflate, nedormite.
  NOPȚI ÎN ȘIR ! -RumburKK[■

 3. Planeta asta a fost cucerita si este stapanita de toti nebunii care au trasat atat de multe linii rosii ca s-au unit si exista riscul ca toata planeta sa fie rosie.Cuvantul de ordine de astazi este DIVIDE ET IMPERA.Ma intreb cand se va declara,dupa modelul Taiwanului ,si Vulguta Vasilescu cu Oltenia o tara suverana si independenta.Ca doar trebuie sa treaca prin izmenele unui bosorog amerloc si independenta e ca si castigata.Daca nu s-ar solda toata nebunia cu milioane de morti nevinovati ar fi chiar distractiva trasarea asta de linii rosii de bosorogii si babele amerloce ce se cred definitivi.Culmea imbecilitatii diurne sau saptamanale este atinsa de englezi.Indianul ales de ei provoaca alegeri anticipate de bou ce e.Ca sa piarda alegerile anticipate.Dracu mai intelege ceva.E mai rau ca pe timpul lui Caligula.

 4. Polonia va avea onoarea ca sa fie prima tara europeana care-si va vedea cam 1/3 din teritoriul transformat in desert radioactiv. USA va fi prima tara neeuropeana care va fi lovita si ea de o termonucleara. Incet dar sigur sefii nebuni occidentali se indreapta spre razboiul termonuclear cu Rusia.

 5. Antony Blindken II cere lui Joe Bătrânul Biden….hmmmm🤔,Adică Antony evreul ii cere lui Joe președintele cu declin cognitiv să trimită bombe si sute de miliarde, în stânga și în dreapta unde alți evrei au pornit conflicte…..hmmmm🤔.Să.i ceară că Bătrânul sa para el responsabil dar artificierii conflictelor ,finantatorii și vânzătorii de arme sânt tot cartelul evreiesc.Acum am inteles ,ei își fac interesele de acaparare a supremației mondiale folosindu.se băgând la inaintare de alții și folosind mana armata a altora,pe care intre timp îi îndatorează!!!😁🤫,P.S.nu.am spus nimic ,să rămână între noi!

 6. @Imre/Toate razboaiele si revolutiile incepand cu cea franceza de la 1789 sunt opera satanistilor khazari care le-au implementat pentru a cuceri tarile pe care au pus ochii, a le transforma in coloniile lor iar pe cetatenii acestor tari in sclavi. Acesta-i marele cancer care distruge omenirea.

 7. NATO un pic s-a incruntat la Rusia și au bătut pas de defilare înapoi. Muzicii au tupeu atât cât ii lași,dar când este vorba sa înfrunte o dirta mai mare și organizata cum e NATO sunt mielușei. Nu știți? Cu insula din Suedia.. 😁😁😁😁😁

 8. NATO un pic s-a incruntat la Rusia și au bătut pas de defilare înapoi. Mujicii au tupeu atât cât ii lași,dar când este vorba sa înfrunte o forță mai mare și organizata cum e NATO sunt mielușei. Nu știți? Cu insula din Suedia.. 😁😁😁😁😁

 9. gelu, mergi ma la medic,ai numai conspirații în cap. Popii ortodocși te iau de prost.

 10. @mai prosti ca voi,rar/Bani in conturi si buzunare sa aveti tu si tot neamul tau prin grija Sfantei Treimi dupa cat bat eu campii in postarea mea vis-a-vis de conspiratii. Amin, Amin, Amin, Amin.

 11. lumea e codusa de primitivi si criminali care sint incapabili sa-si depaseasca conditia.

  intregul lidership mondial este compromis: politic, militar, economic, religios! a comenta idioteniile pe care le emit inseamna doar pierdere de timp.

 12. …ȘI ÎNCEPEȚI SĂ SCRIEȚI LISTELE! Primii pe liste trebuie să fie birocrații C.E., P.E., nealeși de nimeni!
  Deci ABUZATORI PE CONT PROPRIU, unelte ale Masoneriei, cei cu care trebuie să începem……[Rumburak]

 13. Ridicați ghilotinele. Tămpițel,asa cum este UE are beneficii enorme. Ești liber,poți protesta fără sa fii arestat. Ai drepturi dar și îndatoriri. Dictatorii se aleg singuri. Dacă protestezi,sari de buna voie de la balcon,prostanac incult.

 14. Absenta comunicarii (negocierii) intre USA si liderii BRICS, indeosebi cu Moscova si Beijing se soldeaza cu ceea ce vedem. Pierderea treptata a increderii mondiale in politicile sale si inlocuirea acesteia cu teama inspirata de armele americane.
  De cealalta parte, orice semn de slabiciune din partea occidentului va fi speculata de Russia si abia apoi China. Asa suntem intre ciocan si nicovala. Ca sa rezistam in spatiul geopolitic al Marii Negre, trebuie sa ne ” avem bine” cu vecinii , in primul rand.
  Noi, cei din spatiul ortodox (balkanic), dupa ce am fost vanduti de MERKEL lui PUTIN – chestie de care s-au ocupat Basescu si instrumentele sorosiste Coldea, Kovesi, Macovei, Barna, Ciolos si alti tradatori de tara- acum incercam sa ne gasim drumul fara sa fim sub pulpana rusa.
  Bineinteles, nu intamplator Ciolacu a facut in ultimele cinci luni cateva vizite externe ce demonstreaza aplecarea catre o politica externa noua, dedicata intereselor Romaniei. Astept prima vizita in China.

 15. Reptilele „Atlantice” sunt in disperare. Vor incerca orice atac: sport, muzica, arta.
  Probabil vor baga Ideologie si propaganda si in Gradinitele de copii.

 16. Cam multa agitatie,mai mult razboi media-politic decat pe front.Daca o lume intreaga e asa preocupata si nu se schimba nimic pe linia frontului inseamna ca acea lume doar se agita si ofteaza in anticamere.Marile puteri asteapta sa greseasca rusul.Pe de alta parte isi asuma riscuri doar la nivel de sfaturi,precum Macron.Nu ar fi mai bine sa isi asume riscul sa faca pace?Parca ar fi mai usor decat sa propuna idei neghioabe,fluturate si de cativa neterminati de pe la noi,cum ca ar fi bine sa le dam ce avem mai bun ca sa ne apere ei.De cine?Rusul intelege foarte bine ca greseala pe care o asteapta Vestul este ca ei sa paraseasca zona Ucraina si intr-un sens si in celalalt.Daca se intorc in Rusia, Ucraina nu-i va lasa nebombardati,daca se duc catre statele NATO,NATO ii va bombarda.Ce le ramane rusilor?Sa ramana in Ucraina.Orice alta miscare e o greseala strategica.La acest lucru trebuia sa se gandeasca Zelek inainte de a se autointitula Servitorul poporului.E maret sa te dai mare pupandu-te cu babele din Camera Reprezentantilor dar cand te intorci la Kiev s-a dus parfumul,miroase a praf de pusca.Poanta revolutionara ucraineana , de asta data ,nu a mers.

 17. Când ea Democrație cu el Război vrea să facă boroboațe și să fie „Chestiunea studiată din punct de vedere legal și tehnic” plus urme de satisfacție, achiziționează sisteme HiSmith și HugHer Tango; și legal dar mai ales tehnic. Zice că pentru platoul Ucrainei, Zelenski imaginează ca Patriotu’ să se desfacă în două: radarul său din Polonia și România să-și conducă rachetele trimise în prealabil în ucraina către țintele rusești. Din Polonia nu poate satisface nimic, de la Lublin la Kiev sunt 550km și Brestul în cale dar din Romania în Crimeea sunt doar 300km de parcurs fără obstacole. Rămâne că proasta satului e vorbită cu colega să producă jumi-juma, ce doar ea va ispăși

 18. Ha, ha! Occidentul colectiv din care ne mândrim și noi că facem parte (prostu’ dacă nu-i fudul, nu-i prost destul) se îndreaptă cu pași repezi către statutul de autarhie, tăindu-și toate legăturile cu cei care fac jocurile în economia mondială în plin proces de globalizare! Mișhto…

 19. @Csalas/frauda bati campii. Merkel nu ne-a vandut nimanui, ca prea era dornica sa stapaneasca ea economic Romania si politic SUA.
  Ce influenta ruseasca am avut noi in Romania in perioada merkeliana, cand acesta nu ne-a lasat nici macar sa cumparam gaz direct de la Gazprom? Nu mai bate campii – dupa cum iti este numele postarea ta este chiar o fraudare a adevarului.
  Americanii nu ar fi acceptat niciodata un presedinte care nu le este obedient total, mai ales ca din 2014 pregateau razboiul cu Rusia.

 20. De fapt razboiul termo-nuclear total a inceput deja: Raketele ATACMS din U-Kraina au atacat radarele de avertizare timpurie care permiteau Rushilor sa detecteze decolarea raketelor nucleare Americane care vor veni imediat dupa distrugerea radarelor. Vom afla in cateva ore cine a cashtigt razboiul termo-nuclear total evident doar acei dintre noi suficient de norocoshi sa supra-vietzuim.

 21. Că de obicei, Blinken dovedește că este doar un netot, care preia instrucțiunile lui Zelensky și le transmite Casei Albe. Cererea lui Zelensky – aceea de a fi autorizat să lovească cu armamentul vestic furnizat Ucrainei ținte din interiorul Rusiei – nu face altceva decât să determine armata rusă să împingă linia frontului cu câteva sute de kilometri mai spre vest, pentru a evita că teritoriul rus să fie în bătaia artileriei ucrainene.

  În privința disperatului de Lai sau posibilitatea mutării conflictului armat dinspre Ucraina în strâmtoarea Taiwan sunt foarte sceptic. Taiwanul are sute de miliarde de dolari investite în China, facilități de producție și o piață de care nu se mai poate lipsi.

  Ucrainenii nu au avut ce pierde acceptând să facă jocul SUA decât sărăcia, însă Taiwanul este o națiune hiperinfustrializata și prosperă .Taiwanezii se vor gândi așadar de zece ori înainte de a intra în conflict armat cu China .

  De ministrul apărării britanic putem să uităm de pe acum, conservatorii aflați la guvernare vor pierde cu brio alegerile generale, programate pentru 4 iulie a.c.

 22. Ankorioane, taivanezii nu se vor gandi de zece ori ,se vor gandi …odata si bine !
  Urmasii lui Mao ,spera de ani buni ca in Taiwan , sa vina la putere un „prieten „al steagului rosu….
  Dar ce sa vezi , surpriza … de aproape 60 de ani , ” prietenul” ala …lipseste
  Si cat sau chinuit , cati banii au bagat in candidatii cu bataturi in palma de la secera si ciocan…
  Geaba !
  De ce ?
  Simplu , nimanui nu-i convine ca un politruc idiot sa vina cu ideile de constructie sanatoasa a economiei de tip R.P.C.

 23. Mult succes nuclear pentru RUSIA , SLAVA RUSIA ,SLAVA BRICS ,SLAVA Z numai prostii ,drogatii si homalaii cred ca nu v a venii tavalugul peste vest ,este problema numai timp si toti asteptam cu nerabdare

 24. Ioschka Fischer : lamentabil, ca ministru de externe. La fel lui Baerbock, si, actualmente, lui Blinken. Cu torii depasindu-si prerogativele, care nu erau si nu sunt militare, ci diplomatice, lucru de care nici unul dintre cei de mai sus nu s-a ocupat sau se ocupa. Blinken n-are nici o legitimitate sa „autorizeze” Ucraina sa bombardeaz Rusia. Datoria lui era sa împiedice, nu sa sporeasca degradarea relatiilor dintre Rusia-Ucraina dupa sirul de lovituri de stat (2005 + 2017, Maidan) ilegale si amorale organizate de CIA, în apararea $-ului teroristo-toxic. Fiindca EL e miza, nu Ucraina, stat artificial, cu parte din provincia istorica ROMÂNA Moldova, de locuitorii careia guvernul de la Kiev îsi bate joc! 2. Taiwan-ul e-n China: face, teritorialmente, parte din ea. Lucru recunoscut inclusiv de SUA si de ONU. Situatia actuala, în care $ a pierdut si calitatea de moneda de rezerva bancara internationala si si-o pierde si pe aia de principala moneda a comertului mondial, nu-i din vina mea. Trishând cu el, la Bretton Woods, SUA, care sunt si la originea primului Razboi Rece (cf.întâlnirile dintre Allen Dulles, OSS – Biroul de Studii Strategice al SUA, viitoarea CIA – , cu Reinhard Gehlen, seful serviciului nazist de spionaj, în perspectiva unei paci separate Germania nazista -SUA, care-l înfurie pe Stalin, mai ales ca Dulles si Gehlen pun la cale „Operatia Sunrise”, adica „Europa Unita” -împotriva URSS), SUA-si imaginau sa profite de înfrângerea aparenta a Germaniei naziste si sa devina, cu ajutorul „tehnocratilor” ei si al Hollywood-ului, stapânele pamântului. Actualul razboi având aceleasi cauze ca WW2.Nu-i vina mea ca SUA gâfaie fiindca n-au fost în stare sa-si stapâneasca bugetul intern din cauza maniei lor trotzkiste de-a organiza lovituri de stat si genocide peste tot, bazându-se tocmai pe $, instrument politic. A-FA-RA militarmente din Europa!

 25. @ NilatS 25 MAI 2024 LA 11:17: scrii tâmpenii. CHINA SI TAIWANUL SUNT O SINGURA TZARA. Recunoscuta ca atare de ONU, de SUA, inclusiv. Taiwan-ul = prima republica din China, 1911, si Republica Populara Chineza, a doua (dupa razboiul de eliberare de sub ocupatia continentala japoneza, Mao, 1948). Plus ca, tampite, România la 1945 era o tara primitiva, subdezvoltata si bombardata de amicii tai americani, si numai în socialism, adica pâna la 1989, s-a dezvoltat si a prosperat. Astazi fiind, asa cum era si-ntre razboaie, proprietatea SUA (adica nemaiavând nici independenta economica, nici suveranitate teritoriala, dupa „reformele” lui Isarescu-Nastase Adrian si complicii, cu „restituirile” ilegale si amorale si „privatizarile” = subevalueaza patrimoniul, întâi, si fura tot ce poti, pe urma!). Ca-ti place sau nu. Mai si cultiva-te, ca n-ai avea nimic de pierdut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.