Kasparov: Practicile Institutului Aspen amintesc de URSS”

În aprilie 2021, Institutul Aspen a anunțat că înființează ”Comisia pentru intoxicările informaționale”, care ”are scopul de a identifica și prioritiza cele mai importante cauze ale intoxicărilor informaționale și de a oferi un set de acțiuni pe termen scurt și scopuri pe termen lung pentru a ajuta guvernul, sectorul privat și societatea civilă să răspundă la aceasta criza de încredere în instituțiile cheie care se manifesta în lumea modernă”.

Jurnalistul Matt Taibi a urmărit activitatea Institutului Aspaen și a Comisiei, făcând solicitări pentru acces la informații, având în vedere că amintita organizație, care a lansat în ultima perioadă o mulțime de inițiative progresiste și de securitate care susțin retorica cercurilor neoconservatoare, este finanțată de mai multe agenții federale din SUA.

Amintita Comisie a Institutului Aspen avea, la momentul lansării mai mulți consilieri care ocupaseră funcții importante în organe federale din Statele Unite. Printre ei se numărau John Hopkins, consultant la Comisia pentru Serviciile Secrete a Senatului SUA, Thomas Rid, politolog și consultant neoconservator, șefi din cadrul Twitter și Facebook.

”Comisarii adevărului” de la Institutul Aspen erau conduși de Katie Couric,  jurnalistă la CNN, NBC, ABC și CBS. Din Comisie făcea parte și Prințul Harry, proaspăt rupt de familia regală din Marea Britanie, un fost director al Agenției pentru securitate cibernetică și a infrastructurii din cadrul Departamentului pentru Afaceri Interne al guvernului federal american. Grație cererii pentru acces la informațiile de interes public, Matt Taibi a aflat că din Comisia Institutului Aspen împotriva dezinformării a făcut parte, la un moment dat, și disidentul rus Garry Kasparov. El însă nu a rămas mult timp în acea poziție.

Kasparov a criticat în termeni duri activitatea Institutului Aspen, într-o serie de e-mailuri, și a demisionat din amintita comisie. ”Ca să fiu sincer… acest tip de abordare era o practică curentă în URSS”, a comentat Kasparov activitatea Comisiei. Fostul mare șahist se referea la presiunile exercitate de Institutul Aspen asupra instituțiilor de presă pentru a-și ”diversifica” angajații. Kasparov scria: ”Mi se pare destul de ciudat ca o misiune importantă pentru noi este să comentăm despre politicile de angajare din companiile private, când de fapt misiunea noastră este să combatem dezinformarea”. Kasparov a adăugat: ”Ca să fiu sincer, ideea ca o Comisie pentru dezinformare să decidă nivelul acceptabil de diversitate îmi aduce aminte de țara mea. Acest tip de abordare ea o practica uzuală în URSS”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

17 Comentarii

 1. ”Mi se pare destul de ciudat ca o misiune importantă pentru noi este să comentăm despre politicile de angajare din companiile private, când de fapt misiunea noastră este să combatem dezinformarea”. Kasparov a adăugat: ”Ca să fiu sincer, ideea ca o Comisie pentru dezinformare să decidă nivelul acceptabil de diversitate îmi aduce aminte de țara mea. Acest tip de abordare ea o practica uzuală în URSS”. Mare sansa pentru Romania ca il avem pe Geoana ! Greata este inevitabila !

 2. Deci care-i diferenta ? Devine tot aia neo-marxismul asta mascat sub denumirea de progresism sau comunismul din China si Coreea si dictatura din Rusia ! Este un Feudalism mascat !

 3. e clar pina acum ca democratia care defineste cum ca majoritatea decide ,nu mai e …acum democratia e despre minoritai care decid …divide et impera…haos si manipulare…auzeam in 1987 cind am ajuns in sua cum ca in massmedia daca minti iti pierzi credibilitatea si nu mai ai …spectatori…aia este dar numai in cazul cind spectatorii sint inteligenti…cind ai 44 la suta in romania analfabeti si in sua 200 de milioane din 350 poti minti massmedia cit vor…daca sperii fraierii care nu gindesc massmedia a cistigat…m asmedia jidaneasca tinteste emotiile primare …ca ..invazia ruseasca a ucrainei…ceva …ca fulgii care cad din cer …dermocratia este un mijloc prin care o minoritate determinata sa acapareze puterea prin viclenie si crima cum sint jidanii…

 4. Cine stie, poate i-o fi venit mintea la cap acestui geniu al esichierului. Pana acum, orbit de injosire suferita in mainile haidamacilor lui Putin, nu a parut sa inteleaga de ce occidentul sustine cu atata ardoare „democratizarea” Rusiei. Nu a inteles sau nu a vrut sa inteleaga ca establishment-ul anglo-saxon, la putere in lume de peste 200 de ani, nu cu Putin personal are vreun diferend, ci cu poporul rus insusi, cu Rusia in granitele ei actuale.
  Valabil si pentru dusmania altfel inexplicabila fata de Hitler, care era un mare fan al imperiului britanic: se poate observa cu cohiul liber, dupa 80 de ani, ca obiectivul anglo-saxon a fost altul- Germania a fost invinsa, nazismul nu! De altfel multe somitati naziste au fost extrase fara nicio jena la sfarsitul razboiului prin operatiunea Paperclip, de catre englezi si americani.
  Valabil, in extenso, si pentru Romania: decembrie 1989 a insemnat infrangerea Romaniei, si nu disparitia nomenklaturii bolsevice.
  Cateodata pasiunile personale impiedica pana si pe oamenii altfel stapani pe logica sa vada realitatea.

 5. Institutul Aspen, Atlantic Council, Comisia Helsinki, si alte „forumuri”, exista cate 5-10 pentru fiecare tzara din lumea asta, sunt fronturi ale CIA, la fel ca si multe alte „think-tankuri”… singura lor menire e sa continue idea suprematiei si exceptionalismului american, si sa justifice orice asasinat, lovitura de stat, invazie, sanctiune, constructie de baze, etc care sa extinda puterea imperiului minciunii… pentru un sahist ca Kasparov, se dovedeste ca e o nulitate in a vedea pericolele sau in a le anticipa, sau mai degraba respectivele agentii au uitat sa-i plateasca alocatia lunara si a deschis gura.

 6. Iata ca vin referintele din exterior despre cat de buni sunt pesedistii! Ei toti tind la o dictatura. O cauta, o vor.
  Asta e cand nu e opozitie! Lumea icneste si trage din greu sa respire.

 7. Eu nu cred că o comisie pentru dezinformare ar fi fost pusă să decidă nivelul acceptabil de diversitate în URSS. Și astăzi negrii și lgbtiștii sunt discriminați în loc de angajați.

 8. @Ileana Rollason
  bobby fischer e net supperior.

  Bobby Fischer, the highest rated player in history when he became world champion in 1972, is believed to have had two Jewish parents, although Fischer himself was antisemitic and strongly denied having a Jewish identity, the topic of his father was a very sensitive topic to Bobby Fischer.

  -din combinatzia aia(!!!!)
  i-au iesit partidele!

 9. Roaga-l pe mishteaux sa-ti povesteasca amintiri de la … RAND Coprofaction ! 😐
  Te crucesti su 2-oua maini ! 🙁
  SHALOM … ISRAEL !❤️

 10. cinste Kasparov! singurul rus care nu il voi considera rus ci OM !!!
  daca erau toti ca tine nu exista prostie in lume!
  cum a ramas cu PERELMAN ,matematicianul care a rezovat o problema milenara si a renuntat la mita de 1 milion e euro?
  cinste lui!
  ar trebui salvat si el si mama lui evreica din Rusia!
  astia 2 si inca 1(un profesor de geometrie olimpic) -poate-merita sa fie OAMENI,nu rusi!

 11. @maxtor: bine, bine, însa Bobby Fischer n-a fost decât sahist, nu si „om politic”. Kasparov e un escroc si, dac-ar putea, ar fi si criminal. Bobby Fischer (nu stiu daca mai traieste), nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.