Israelul a ignorat ordinul CIJ

Armata israeliană a bombardat sâmbătă Rafah, în ciuda ordinului Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de a înceta imediat operaţiunile sale în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, de unde au fugit sute de mii de persoane, transmite AFP.

Bombardamentele israeliene au continuat sâmbătă în Fâşia Gaza, în special în Khan Yunis (sud), în oraşul Gaza (nord) şi în mai multe cartiere din estul şi centrul oraşului Rafah, au relatat martori şi jurnalişti de la AFP, conform Agerpres. În decurs de 24 de ore, au fost înregistraţi cel puţin 46 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas.

La Rafah, armata israeliană a afirmat că a „eliminat o celulă teroristă care a deschis focul asupra trupelor sale” şi a anunţat că au fost ucişi combatanţi şi în „lupte corp la corp” vineri la Jabalia (nord).

CIJ, cea mai înaltă instanţă a ONU – ale cărei decizii sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar care nu dispune de mecanismele necesare pentru a le pune în aplicare – a ordonat, de asemenea, vineri Israelului să menţină deschis punctul de trecere Rafah de la frontiera cu Egiptul, esenţial pentru intrarea ajutorului umanitar, dar care a fost închis după lansarea operaţiunii sale terestre la începutul lunii mai.

Israelul s-a apărat spunând că „nu a efectuat şi nu va efectua operaţiuni militare în zona Rafah” susceptibile de a „duce la distrugerea populaţiei civile palestiniene”.

La 7 mai, armata sa a lansat operaţiuni terestre în Rafah, unde afirmă că vrea să salveze ostaticii şi să distrugă ultimele batalioane ale Hamas, considerată organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Hamas, care a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007, a salutat decizia CIJ – care a ordonat, totodată, „eliberarea imediată” a ostaticilor – dar a deplâns faptul că aceasta s-a limitat la Rafah.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

 1. Ar fi o prostie incomensurabila ca Israel sa-i slabeasca acum pe HAMAS, cand criminalii aceea sunt inghesuiti pe ultimii metri patrati.
  Este la fel de aberant ca si cum CIJ i-ar cere acum Ucrainei sa nu mai lupte impotriva rusilor invadatori……[Rumburak]

 2. Ce treaba au americanii si evreii cu justitia?!? Ca, noi suntem imbecili si luam de bune LOZINCILE pe care LE VOMITA ei, e treaba noastra.

 3. Ha, ha! O țâr mai sus ‘i un “intelijent” car’ ne vorbește de înghesuială… Nătăflețu ‘i blamează pi ruși da’ zâci c-o absolvit filosofia la Moscova…

 4. Cine poate, oase roade! Asta este principala „regula” a asa-zisei ordini mondiale bazata pe reguli: unii, putini, foarte putini, fac regulile si sunt scutiti sa le respecte. Ceilalti, majoritatea covarsitoare a traitorilor de pe planeta trebuie sa le respecte regulile facute de cei putini in schimb sunt scutiti sa faca reguli sau sa participe in orice fel la elaborarea lor . Pai daca asa a vrut Dumnezeu …… ;-))

 5. „Democrația „criminalilor împotriva umanității: genocide,jafuri,cotropire, distrugeri, șarlatanie, manipulare, haos etc ,comise de SUA, Izrael,Occident.
  Bolnavi mintali, ca Hitler și naziștii săi.

 6. Dupa „gandirea!?” lui magraon @[Rumburak] din Iasi,Curtea Internationala de Justitie trebuie sa fie pentru unii MUMA,iar pentru altii CIUMA !.Asa se poate doar in „ferma animalelor”!.

 7. Ei și ce?!!
  Au ignorat au ignorat!!!
  Cine poate să-i oprească sau sa le spună ceva?
  Uitațiva comportarea primatelor in turma. Israel,SUA,Anglia – alfa beta..

 8. ar fi la fel de stupid ca rusii sa inceteze atacul acum, cand banditii ukrani sunt pe 3/4 zdrobiti

 9. CiJ ar trebui sa condamne Qatarul, Iranul si Emiratele Arabe pentru sustinerea teroristilor hamas si Hezbollah!
  Ce va mai inchinati la banii din petrolul arab!

 10. Si Geoana ignora…Cu propaganda „ignorantilor” ni se pregateste ceva foarte urat!!!! Daca iar stati momai, nu mai iesim la lumina si copiii pleaca din mizeria pe care noi am facut-o. Iesiti la vot si votati romani cu cetatenie strict romaneasca. Toti candidatii in politica sa-si demonstreze loialitatea fata de romani si de Romania!

 11. Din nou CPI s-a umplut de rahat, dupa ce inainte a facut pe ea, emitind mandate de arestare pentru Putin si Netanyahu, mandate cu care cei vizati se sterg la fund.

 12. Păi, ce este un CIJ, sau chiar un ONU pentru niște terroiști disperați ? Contează părerea cuiva la ei ?? Sunt de genul care se cumințesc doar la ușa cuptorului..

 13. incomensurabila ca Rușii să-i slăbească acum pe Urcaci, când naZiștii aceIa sunt înghesuiți pe tot frontul.
  Și să învețe de la Evrei cum se bombardeaZă civilii, măR🤮g…
  ■)RumburKK- UrKaK BuimaK -RumburKK(■

 14. La articolul despre ,,atentatul” din Canada raspunsul este Mossad. Kazaroii isi monteaza steaguri false de razboi, apoi chiraie ca pirandele ca sunt victime.

 15. @Marele Urs(6,50)!!…esti putin cam DUR!,cu expresia „Sunt de genul (evreii) care se cumintesc doar la usa cuptorului”!.

 16. @xyz
  A nu se confunda CIJ (ONU) cu ONG-ul CPI. E gaste diferite, toarasi.
  In alta ordine de idei, SUA si proprietarii lor ar fi cazul sa ne spuna cam care ar fi baremul de civili trimisi dupa tigari pe lumea ailalta. 1,2, 10 milioane? Ca sa stie si judecatorii de la CIJ cum sa se orienteze.

 17. Iisraelul se bate cu ONU
  ignorandu-i deciziile !
  DESI
  Israelul ca stat exista pentru ca ONU a hotarat oficial sa-l recunosca !
  Fara ca ONU sa recunoasca statalitatea Isrselului era inca o doar locatie araba pe harta ‘ntelegi
  in ce situtatie stranie ne aflam :

  – Un Stat care-si datoreaza ONU statalitatea prin RE-INFIINTARE dupa 2000 de ani se impotriveste deciziilor
  atentie: ANTI-GENOCIDARE ale ONU !

  (e de rau cat de incohenrenti au ajuns din PURA LACOMIE astia dupa ce le-a reusit 911)
  SHALOM !
  IQ=?
  😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.