Piaţa Roşie din Moscova, interzisă publicului în premieră, pe 31 decembrie

Moscoviţii şi turiştii veniţi din lumea întreagă nu vor putea merge în celebra Piaţă Roşie din Moscova în ajunul Anului Nou de teama atentatelor. Este o premieră în viaţa capitalei ruse, piaţa respectivă fiind un loc tradiţional în care mii şi mii de oameni se adună şi petrec înainte şi după sosirea noului an. Autorităţile din capitală au anunţat această decizie luni, în contextul temerilor de atentate ce ar viza capitala ţării. Citat de 20 minutes.fr, şeful departamentului de securitate al primăriei, Alexei Maiorov, a anunţat că poliţia va bloca toate intrările în piaţă. El a explicat această decizie fără precedent prin organizarea unui concert de Anul Nou ce va fi transmis în direct de primul canal al televiziunii publice – Rossia. La concert asista, totuşi, un public restrâns, ai cărui membri vor fi aleşi în prealabil de autorităţi. „Va fi ca şi cum ar fi închisă Times Square din New York sau parizienii ar fi obligaţi să prezinte o autorizaţie specială pentru a se apropia de Turnul Eiffel”, a opinat un fost ales local la postul de radio Kommersant, dar, în general, moscoviţii au înţeles şi acceptat decizia. Piaţa Roşie este una dintre destinaţiile preferate de turiştii ajunşi în Moscova, ea adăposteşte mausoleul lui Lenin şi este mărginită de zidurile Kremlinului, principala reşedinţă oficială a preşedintelui ţării, şi de celebrele magazine Gum.

Neaşteptatea decizie s-a luat în contextul în care autorităţile au întărit substanţial măsurile de securitate din Moscova, ca urmare a actelor teroriste care au provocat prăbuşirea avionului civil rus din Peninsula Sinai (Egipt), ce a dus la moartea a 224 de persoane, apoi a celor din Paris, de la 13 noiembrie. Totodată, reamintim că aviaţia militară rusă execută lovituri aeriene împotriva jihadiştilor din Statul Islamic aflaţi în Siria.

„Pe de altă parte, nu este un secret pentru nimeni că Moscova constituie o ţintă preferată pentru terorişti”, arăta primarul oraşului, Serghei Sobianin. De curând, au fost instalate detectoare de metal la intrarea în centrele comerciale, iar paznicii parcărilor pot controla portagajul oricărei maşini suspecte. Celebrul turn de televiziune Ostankino a fost înconjurat de sârmă ghimpată, camere de supraveghere au fost instalate în zonele de circulaţie pedestră, iar poliţiştii patrulează în metrou însoţiţi de câini dresaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.