Ponta face un pas înapoi în cazul votului din străinătate

Premierul Victor Ponta a anunțat luni, după protestele românilor din străinătate care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidențiale, că i-a cerut ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlățean, să îi convoace la București, vineri, pe ambasadorii, consulii și președinții secțiilor de votare din Franța, Germania, Marea Britanie, Austria și Republica Moldova pentru a fi instruiți astfel încât situații precum cele de duminică, în care oamenii nu au putut vota, să nu se mai întâmple.

Ponta a susținut că, dacă pe 16 noiembrie va mai exista vreun caz în care un român din străinătate nu va mai putea vota, „toată echipa de conducere (a MAE — n.r.) își va asuma responsabilitatea”.

„Pe 16 seara, dacă va exista un singur cetăţean român în diaspora care vrea să voteze şi nu poate, toată echipa de conducere – pentru că nu este munca unui singur om, după cum ştiţi foarte bine – toată echipa de conducere îşi va asuma responsabilitatea. Eu însă cred că în urma măsurilor pe care BEC le poate dispune mâine, vom avea în 16 noiembrie un vot, ca şi în România de altfel, fără nici un fel de probleme”, a spus Ponta.

Victor Ponta a avansat luni și o soluție pentru ca românii din străinătate și nu numai să poată vota în turul doi, respectiv ca fișa pentru declarația pe propria răspundere să poata fi descărcată online și completată.

„Este foarte clar că procedura de vot este cea care a consumat foarte mult timp. Este o procedură antifraudarea votului pentru că presupune completarea tuturor datelor de către cel care votează și un timp mediu de 6, 7, 10 minute, ceea ce a dus pe finalul zilei la acea aglomerație. Vreau și cred că putem să organizăm, din punct de vedere procedural, tot sistemul de vot în așa fel încât pe 16 noiembrie, la ora 21,00 ora locală, să nu existe niciun cetățean român la Londra, la Paris, la Viena, care să nu poată vota. (…) Dacă procedura de completare a acelor formulare se simplifică, cu siguranță nu vor mai fi probleme. Specialiștii de la Ministerul Afacerilor Externe vor propune mâine (marți — n.r.), în Biroul Electoral Central, ca acea declarație pe proprie răspundere să poată fi descărcată online, completată, și, în acest fel, cel care vine să voteze doar trebuie să semneze în fața reprezentantului secției de vot , a declarat luni premierul, într-o conferință de presă susținută la MAE împreună cu ministrul de resort, Titus Corlățean.

Duminică, Ponta declara, după tumultul creat de protestul românilor din străinătate care nu au putut vota, că de fapt nu s-a mai putut „fura” ca în 2009 și de aceea ar fi fost cozi.

„Îmi pare rău că au fost oameni la Paris sau la Londra care nu au apucat să voteze, dar vreau să ne lămurim dacă chiar așa a fost în anumite zone. Ministrul de Externe dădea exemplul altor țări în primul rând în Republica Moldova, unde votul — știu sigur că am primit datele — este mai mult decât dublu. În 2009 au votat 8.500, acum au votat 21.000 și n-a fost nicio problemă în mod deosebit. În Spania, Italia, cu cele mai mari comunități românești, nu au fost probleme. La Paris, faimosul Paris, s-a întâmplat ceea ce ați văzut și dvs”, a spus Ponta la Antena 3, după ce români din Franța au luat cu asalt ambasada României de la Paris ca să poată vota, fără succes însă.

„În 2009 s-a furat. Vedeți, la Paris dacă nu se fraudează, se face coada”, a susținut Victor Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.