Victor Alistar nu poate fi ales în CSM, are verdict de incompatibilitate de la ANI

Curtea Constituţională a României (CCR) susţine că hotărârea Senatului din 15 decembrie 2010 privind alegerea lui Victor Alistar în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ca reprezentant al societăţii civile este neconstituţională, deoarece acesta nu îndeplineşte cerinţele legale, după ce a primit verdict de incompatibilitate de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

CCR a dat publicităţii, joi, motivele pentru care a declarat ca neconstituţională hotărârea Senatului de validare a celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, rectorul Universităţii Creştine ”Dimitrie Cantemir”, Corina Dumitrescu, şi directorul executiv al Transparency International România, Victor Alistar.

Judecătorii constituţionali arată că ANI a constatat faptul că Victor Alistar s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 23 ianuarie 2007-1 martie 2009, întrucât a deţinut concomitent calităţile de funcţionar public-purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, de director executiv la Asociaţia Română pentru Transparenţă şi de avocat.

Constatarea stării de incompatibilitate a rămas definitivă la data de 7 august 2009, Victor Alistar necontestând actul ANI la instanţa competentă.

Curtea precizează că alegerea reprezentanţilor societăţii civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să se întemeieze pe verificarea prealabilă a îndeplinirii cerinţelor legale pentru ocuparea respectivei demnităţi, a competenţelor profesionale, a reputaţiei morale şi a interdicţiilor şi incompatibilităţilor izvorâte fie din statutul personal fie din alte prevederi legale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.