Programul de ajutor pentru Grecia nu va fi prelungit

UPDATE Programul de asistență financiară pentru Grecia va lua sfârșit la 30 iunie, a anunțat sâmbătă șeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, după ce Atena a refuzat propunerile creditorilor săi pentru a evita intrarea în incapacitate de plată și după ce premierul grec Alexis Tsipras a anunțat organizarea unui referendum pe această temă.

Apreciind că Grecia a rupt negocierile, Dijsselbloem a anunțat că „programul de asistență va expira marți seara”, transmite AFP.

„Guvernul grec a decis să răspundă negativ, au respins propunerile”, a declarat Dijsselbloem.

„Vom avea imediat o nouă reuniune pentru a discuta consecințele… pentru a ne pregăti pentru orice e necesar”, a declarat oficialul. Miniștrii de finanțe din zona euro au refuzat sâmbătă să prelungească programul de asistență financiară pentru Grecia după 30 iunie, data la care acesta expiră, au indicat anterior mai multe surse concordante, citate de AFP.

Miniştrii „au respins extinderea programului de ajutor” pentru Grecia, în cadrul reuniunii desfăşurate sâmbătă la Bruxelles, ceea înseamnă că Grecia trebuie să plătească datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.

Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, a declarat că refuzul Eurogrup de a prelungi planul de ajutor pentru Grecia riscă să aducă „un prejudiciu permanent” întregii zone euro.

Autorităţile de la Atena au solicitat o prelungire cu o lună a programului de susţinere financiară care expiră pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care Grecia trebuie să plătească FMI 1,6 miliarde de euro, transmite Reuters.

Decizia miniştrilor de Finanţe din zona euro vine la numai câteva ore după ce premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat organizarea unui referendum pe tema propunerilor creditorilor internaţionali.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro, potrivit Mediafax, însă liderii de la Atena şi reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI ar fi trebuit să ajungă la un acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finanţării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.