Purtătorul de cuvânt al BNR, despre Comitetul de Supraveghere Macro-prudenţială

Comitetul de Supraveghere Macro-prudenţială are un rol de recomandare, potrivit anunțului făcut luni seara de purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, într-o intervenţie la B1Tv. Executivul este obligat să le ia în considerare, deşi nu neapărat să le şi aplice, a mai subliniat acesta.

Comitetul de Supraveghere Macro-prudenţială, a cărui înfiinţare a fost aprobată de Guvern luna trecută, a atras critici dure din partea specialiştilor.

”E o recomandare a Uniunii Europene.13 țări au acest comitet macro- prudențial, altele au structuri. În această perspectivă, noi suntem printre ultimii care încercăm să respectăm această recomandare și să facem acest comitet care monitorizează riscul macro-prudențial.

Chestiunile care țin de guvern sunt extrem de rare. Acest comitet oferă o recomandare la care trebuie să se reacționeze, fie instituția care primeste recomandarea acționează sau face un referat și justifică de ce nu ține cont de recomandare. Asta este sarcina comitetului: de a face recomandări.

Cele trei instituții care fac parte: BNR, Guvern și Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt instituții independente, se supun într-o anumită formulă Parlamentului, dar între ele nu este o relație formală.

În cea mai mare parte din cazuri (Comisia de Supraveghere Macro-prudenţială) e condusă de guvernatorul Băncii Naționale.

Recomandările nu sunt obligatorii în execuție. Nu trebuie să execute, trebuie să ia act (guvernul). Justitfică această lipsă de acțiune care se va regăsi în raportul anual”, a declarat Dan Suciu.

În cazul în care România nu înființează acest Comitet de Supraveghere Macro-prudenţială, riscă, potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, ca fiecare din instituiții să acționeze pe cont propriu și să nu existe o colaborare între instituții.

”Recomandara este deja asumată de Parlamentul României din 2014. Ea trebuie pusă în practică prin acest comitet”, a conchis Dan Suciu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.