Radicalii din Syriza au pregătit lovitura de stat monetară

Unii membri ai guvernului de stânga aflat la putere în Grecia au vizat rezervele băncii centrale și conturile contribuabililor pentru a pregăti o revenire la drahma, potrivit unor rapoarte care evidențiate haosul din partid de guvernământ Syriza.

Nu este clar cât de serioase consideră guvernul că sunt aceste planuri, atribuite fostului ministru al Energiei, Panagiotis Lafazanis și fostului ministru de Finanțe, Ianis Varoufakis. Ambii au fost schimbaţi din funcţie în această lună. Cu toate acestea, dezvăluirile au fost confiscate de către partidele de opoziție, care cer o explicație.

Această ştire, dată publcităţii de către The Guardian a venit la sfârșitul unei săptămâni de speculații febrile în privinţa a ceea ce au avut în minte radicalii Syriza ca alternativă la condițiile de salvare dificile pe care premierul Alexis Tsipras le-a acceptat fără tragere de inimă pentru a menține Grecia în zona euro. Aproximativ un sfert din cei 149 de deputați ai partidului s-au răzvrătit în privinţa propunerii de a trece măsurile de austeritate zdrobitoare în schimbul celor 86 de miliarde de dolari în împrumuturi noi. Tsipras luptă pentru a ține partidul unit. Într-un interviu pentru publicaţia RealNews, Lafazanis a spus că a cerut guvernului să intre în rezervele Băncii Greciei ca sfidare la adresa Băncii Centrale Europene (BCE). Lafazanis, liderul facţiunii dure a Syriza ce a pledat pentru revenirea la drahma, a spus că o astfel de mutare ar fi permis plata pensiilor şi salariilor bugetarilor dacă Grecia ar fi fost forţată să iasă din zona euro.

Fostul şef al Finanţelor, Varoufakis a declarat pentru publicaţia conservatoire Kathimerini că o mică echipă din cadrul Syriza a pregătit un plan de copiere a codurilor fiscale online pentru a permite introducerea un sistem de plăţi paralel în cazul în care băncile se închid. Kathimerini scrie că pe 16 iulie, Varoufakis ar fi spus, la o conferinţă cu investitorii, că parolele folosite de greci pentru a accesa conturile fiscale online urmau să fie duplicate în secret şi folosite pentru a emite noi coduri PIN pentru fiecare contribuabil pentru a fi folosite în tranzacţii cu statul. “Astfel s-ar fi creat un sistem bancar paralel, care ne-ar fi dat spaţiu de manevră dacă băncile ar fi fost închise din cauza politicii agresive a BCE”, a afirmat Varoufakis. Kathimerini scrie că acest plan secret a fost pus la punct înainte ca Tsipras să ajungă la putere, în ianuarie. Varoufakis a confirmat pentru Daily Telegraph declaraţiile date, dar a precizat că unele articole din presa greacă sunt distorsionate pentru a părea că a complotat revenirea la drahma de la început. “Contextul este ca vor să mă prezinte ca pe un ministru de finanţe scapat de sub control şi să mă pună sub acuzare pentru tradare. Totul este parte a încercării de a anula primele cinci luni ale acestui guvern şi de a le arunca la groapa de gunoi a istoriei”, a spus Varoufakis.

De ce sperie Grecia? Parlamentul grec a adoptat săptămâna trecută un alt set de măsuri care ar permite guvernului grec să înceapă negocieri cu creditorii săi europeni, aducând Atena mai aproape de un nou pachet de salvare. Dar, privind spre cea mai recentă criză, atunci când Grecia a organizat un referendum fiind în incapacitate de a face plata către FMI și aștepta să vadă dacă ar poate să rămână în continuare în zona euro, oamenii au fost foarte preocupaţi de extinderea situaţiei din Grecia la alte ţări din zona euro.

Astfel, în cazul în care Executivul de stânga a fost capabil să obțină de creditorii europeni o negociere, atunci şi alți membri euro puternic îndatoraţi, cum ar fi Spania și Italia, ar putea avea mișcări politice similare. În plus, în cazul în care Syriza va scoate Grecia din zona euro, acest gest va fi urmat şi de mişcări similare ale altor ţări, iar moneda euro s-ar prăbuși.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.