Reacții la armistițiul Kiev – separatiști

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat joi că Alianța speră că armistiţiul dintre Kiev şi rebelii proruşi va marca „începutul unui proces politic constructiv”.

„Una este să declari un armistiţiu, dar următoarea etapă crucială este aplicarea cu bună-credinţă (a armistiţiului – nr.), iar acest lucru rămâne de văzut”, a declarat Rasmussen la finalul Summitului NATO de la Newport, adăugând: „până aici, totul merge bine”.

„Sper că acesta va fi începutul unui proces politic constructiv”, a spus oficialul.

Preşedintele american Barack Obama a declarat că armistiţiul poate să aducă pacea în Ucraina „doar dacă produce efecte pe teren”.

„Suntem optimişti, dar am învăţat din experienţa anterioară. Suntem totodată sceptici” cu privire la faptul că „separatiştii vor respecta” armistiţiul şi că „ruşii vor opri încălcările suveranităţii şi integrităţii Ucrainei”, a declarat Obama.

„De aceea, armistiţiul trebuie să aibă efecte pe teren” şi este preferabil „să impunem sancţiuni, chit că le vom anula ulterior”, a mai spus acesta.

La rândul său, premierul Poloniei, Donald Tusk, ales președinte al Consiliului European, a apreciat că e nevoie de precauție în legătură cu acordul de încetare a focului în estul Ucrainei și a cerut transpunerea acestuia în practică, transmite RIA Novosti.

„Politica rusă la adresa Ucrainei s-a caracterizat printr-o schimbare bruscă a scenariilor, prin nerespectarea obligațiilor sau acordurilor. Să așteptăm un pic, pentru a putea spune în mod hotărât că acesta este un moment de cotitură”, a declarat Tusk.

„Trebuie să fim precauți în evaluarea acestui eveniment”, a adăugat premierul Poloniei, subliniind că nu poți să dai crezare 100% unui document semnat de teroriști, în spatele căruia se află Rusia.

Donald Tusk a mai anunțat că a discutat recent cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și cu premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, care, în opinia sa, au demonstrat deschidere pentru „negocieri raționale și liniștite” cu privire la pacea din Donbas. „Liderii ucraineni fac totul ca să nu fie război”, a spus Tusk, exprimându-și speranța că acordul de vineri va duce cu adevărat la încetarea violențelor.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.