Retragerea generalului Oprea de pe câmpul de luptă

În sfîrşit, Gabriel Oprea, fost vicepremier, general 4 stele, anunţă că se retrage din politică. Cam tardiv, dar, în fine, s-a hotărît. Puţini îşi amintesc că în zilele vacanţei silite a lui Ponta care fugise la Istanbul, Oprea a girat postul de prim-ministru. Dacă Ponta demisiona, Oprea ar fi fost prim-ministru. Era o soluţie agreată din PSD, de Iohannis, de PNL. În acele zile ne-a trecut tuturor glonţul pe la tîmplă.

Căderea lui Oprea a început chiar în acele zile – la maximul puterii lui. Cînd s-a crezut de neatins, omul cheie al guvernării. Atunci a început să-şi arate caracterul multă vreme ascuns. Personajul pas cu pas s-a devoalat – greu de surprins pentru că folosea o groasă perdea de fum în mass-media pe care o ţinea la respect cu telefoane, ameninţări, presiuni şi, fireşte, corupţie. Era obsedat de imaginea lui. Detesta să fie criticat şi veghea să nu fie. Destui jurnalişti l-au servit de milă de silă sau cumpăraţi. Nimeni din convingere. S-a văzut, iată, cînd a început să îşi piardă puterea.

S-a văzut bine asta în amestecul brutal la TVR. Ca să ne dăm seama ce ar fi însemnat un regim Oprea merită citită presa din acele zile. Veţi afla multe. Apoi s-a întîmplat nenorocirea cu coloana oficială şi moartea motociclistului Bogdan Ghighina. Trăsăturile lui de caracter s-au văzut ceva mai bine pentru că mass-media, scăpată de sub control, ceva mai relaxată cu acest general, începe să scotocească şi să scrie. Ies la iveală meagalomania, abuzurile, luxul pe bani publici etc. Lovitura de graţie i-a dat-o tragedia de la Club Colectiv. Guvernul Ponta a căzut şi odată cu el şi Oprea. Era cel mai detestat personaj al momentului.

Apariţia lui Gabriel Oprea din Fundulea, cu un partid bidon, făcut din resturi, a fost un moment de balans. Scenariul a fost – impunerea unei imposturi. Oprea trebuia să aducă voturi, să creeze majorităţi fictive şi servile, să rezolve dosarele unor indivizi.

Oprea a fost omul SISTEMULUI în acest joc, latura autoritaristă, cu mari ambiţii de policy maker. Misiunea lui a fost să vidanjeze zona, să se facă util cui plăteşte. UNPR nu era un partid standard, apărut normal. A fost asemănător cu partidele lansate în Rusia de serviciile secrete şi armată după 1991.

Nişte construcţii politice efemere, făcături create pentru anumite conjuncturi. Regulă – dispare conjunctura, dispare şi partidul.
Oprea a reprezentat în politica românească tipul de lider care cumpără şi vinde, dur, dar făcut din carton. O butaforie, o imagine. Traseul lui lasă să se vadă urmele serviciilor, ale armatei, ale lumii interlope, ale mediului de afaceri de la marginea legii. E vorba de fonduri obscure şi personaje nefrecventabile. Multe pagini lipsesc din CV-ul lui oficial.

Sulfurosul general Oprea a fost catapultat de acele grupuri de interese la vîrful puterii. Mulţi s-au întrebat de unde venea puterea lui. Din aceste zone crepusculare. Acestea acum l-au lăsat să cadă, pentru că nu le mai e de folos.

Generalul Oprea a jucat mereu la mai multe capete. S-a prefăcut a servi un aşa- zis interes naţional – găselniţa lui pentru a masca lipsa unei ideologii politice şi oportunismul. Partidul a reprezentat structurile de forţă. Oprea a fost reprezentantul ideei de regim autoritar, antidemocratic. Megalomanul general Oprea s-a visat dictatorul României, comandant suprem. Pericolul pe care l-a reprezentat el a venit din faptul că nu s-a aflat la periferia sistemului politic, ci în miezul lui, de unde, într-un moment favorabil, putea să basculeze, iar partidul lui să livreze un dictator – pe generalul de brigadă Gabriel Oprea.

Ambiţiile sale erau cunoscute, nici nu le-a ţinut secrete. Modelul său politic s-a văzut în felul cum şi-a condus propriul partid – ca pe o cazarmă. UNPR a fost un partid militarizat. Aşa vedea generalul şi România.

Căderea lui este o bună lecţie despre pericolele care pîndesc un regim democratic fragil. Personaje ca Gabriel Oprea.

stelian-tanase.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.