„Revisiting Romania: Dress and Identity” de la Muzeul Horniman – o sărbătoare a României la Londra

Recent, la Londra a avut loc primul proiect de amploare dedicat culturii tradiţionale româneşti în Marea Britanie. Institutul Cultural Român din capitala britanică a organizat, în colaborare cu vestitul muzeu de antropologie Horniman, un program intens, desfăşurat timp de două zile, menit să acompanieze un eveniment de mare însemnătate pe care cele două instituţii îl pregătesc încă din anul 2011: deschiderea expoziţiei de obiecte, ţesături şi costume populare româneşti Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate (Revisiting Romania: Dress and Identity).

Vernisajul a atras în spaţiile Muzeului Horniman un public numeros, care a apreciat deopotrivă spectaculozitatea exponatelor, eleganţa modului de expunere şi seriozitatea documentării. În deschidere au vorbit, accentuând ideea colaborării excelente şi de lungă durată dintre cele două instituţii, Janet Vitmayer, director general al Muzeului Horniman, şi Dorian Branea, directorul ICR Londra. Ca invitaţi din ţară au luat cuvântul Ioana Drăgan, directorul general al Direcţiei Generale a Reprezentanţelor în Străinătate din cadrul Institutului Cultural Român, şi Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti, care – spre plăcuta surprindere a acestora, ca şi a tuturor celor prezenţi – le-a oferit în dar gazdelor un portret al Reginei Maria a României, nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, îmbrăcată în port popular românesc.

Fiona Kerlogue, curatoarea expoziţiei

În cele două zile care au urmat, pe porţile muzeului şi ale frumoaselor sale grădini întinse pe coama unui deal de pe malul Tamisei, de unde privirea contemplă fără oprelişti coloşii de metal şi sticlă din cartierul de afaceri londonez pe fundalul căruia se profilează The Shard, cea mai înaltă clădire din Europa, s-au scurs sute de vizitatori, care au putut nu doar să admire expoziţia, ci şi să se bucure de oferta culturală diversă a Zilelor Culturii Românești.

Bogata serie de evenimente, desfăşurată atât în interioarele muzeului, cât şi în aer liber, a cuprins în ambele zile ateliere demonstrative de meşteşuguri, proiecţii de film documentar şi concerte, la succesul cărora au contribuit mai mulţi invitaţi speciali.

Imagine din Muzeul Horniman

Atelierele demonstrative i-au avut ca protagonişti pe trei dintre cei mai apreciaţi meşteri populari din România. Daniel Leş, Mihaela Bădescu şi Paul Buţă i-au poftit pe spectatorii care s-au aglomerat în preajma standurilor de prezentare să urmărească modul cum iau naştere vasele de lut, icoanele pictate pe sticlă, piatră sau lemn, dar şi măştile de „demoni” folosite în satul tradiţional pentru alungarea duhurilor rele. Dacă ziua de sâmbătă a început sub ameninţarea ploii, organizatorii văzându-se nevoiţi să apeleze la măştile meşterului Buţă pentru risipirea norilor, după-amiaza vremea s-a îmbunat, restul programului având parte de un soare strălucitor ce a făcut ca mulţimea – britanici, dar şi români, între care familii cu copii de toate vârstele – să se reverse pur şi simplu pe aleile pline de flori ale grădinilor şi pe tăpşanul încă verde.

E.S. Dr Ion Jinga, discutând cu meşterul popular Daniel Leş

ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Marii Britanii, abia întors dintr-o deplasare în Scoţia, unde pregăteşte o altă expoziţie, a vizitat standurile. Ambasadorul s-a arătat încântat de măiestria meşterilor populari şi le-a promis acestora că îi va sprijini în eforturile de conservare a patrimoniului tradiţional.

În ambele zile, în sala de proiecţii a muzeului, amatorii de film au putut viziona două documentare cu caracter etnografic, Blestemul ariciului (r. Dumitru Budrala, 2004) şi Pe drumuri neumblate (r. Dieter Auner, 2011). Pe lângă atelierele de meşteşuguri şi proiecţiile de filme etnografice, s-a desfăşurat şi un moment literar, la care au luat parte – într-un dialog despre tradiţii şi despre existenţa în lumea rurală, punctat cu lectura unor fragmente din propriile scrieri – poetele Ioana Ieronim şi Fiona Sampson.

Şi covoarele româneşti au stârnit admiraţia publicului

Vizitatorii muzeului au avut de ales nu numai între evenimentele propuse de organizatori, ci au fost nevoiţi să se orienteze şi în varietatea produselor bucătăriei româneşti oferite de Ileana Artisan şi Maestro Deli, care le-au dat posibilitatea să regăsească sau, după caz, să se familiarizeze cu aromele bucatelor tradiţionale, de la cele mai cerute preparate din carne precum sarmalele sau mititeii, la delicatele dulceţuri de fructe şi inegalabila zacuscă de legume.

Fiecare dintre cele două zile s-a încheiat cu descătuşarea de energii a muzicii de inspiraţie tradiţională. Ritmurile contagioase ale melodiilor interpretate de celebrul toboşar Ovidiu Lipan Ţăndărică şi de nu mai puţin faimoasa Fanfară 10 Prăjini împreună cu invitata lor, solista Irina Sârbu, i-au molipsit pe spectatori, care au „încins” în premieră hora pe tăpşanul de la Horniman.

Concertul de muzică tradiţională românească a strâns un numeros public

Actriţa şi cântăreaţa de etno-jazz Irina Sârbu a urcat din nou pe scenă, împreună cu un grup de muzicieni români şi britanici, alcătuit din Bogdan Văcărescu (vioară), Vasile Cozma (ţambal), Matt Bacon (chitară) şi Paul Moylan (contrabas), Weekend-ul românesc sfârşindu-se în sunetul aplauzelor provocate de improvizaţiile curajoase pe teme folclorice şi de interpretarea originală a unor vechi melodii din repertoriul Romicăi Puceanu, Ilenei Sărăroiu şi Mariei Tănase.

Icoanele româneşti pictate de mână au avut o mare căutare

Expoziţia Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate este rezultatul colaborării dintre Muzeul Horniman şi Institutul Cultural Român din Londra şi a fost curatoriată de muzeografa britanică Fiona Kerlogue, care, în timpul celor 3 ani de pregătire a proiectului, a călătorit în repetate rânduri în România şi a beneficiat de sprijin şi consiliere din partea celor mai importante muzee de gen româneşti. În această perioadă, Muzeul Horniman şi ICR Londra au mai organizat împreună conferinţa Colecţii româneşti în muzeele britanice (iunie 2011), care i-a reunit pe reprezentanţii muzeului de antropologie londonez cu specialişti de la British Museum, Victoria & Albert Museum, Brighton Museum, Haslemere Museum şi Pitt Rivers Museum din Oxford. De asemenea, în anul 2012, parteneriatul dintre Horniman şi ICR Londra s-a concretizat într-o expoziţie dedicată tradiţiilor româneşti de Paşte, cuprinzând peste 60 de ouă încondeiate din colecţia Muzeului Bucovinei. Expoziţia a făcut parte din seria Object in Focus, a fost completată de un atelier de vopsit ouă oferit de meşteri populari autentici şi a fost itinerată în anii următori în mai multe aşezăminte de tip muzeal din Londra şi din împrejurimi.

La deschiderea expoziţiei

Expoziţia de acum, Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate, include peste 500 de obiecte casnice, costume populare, covoare, ştergare şi alte ţesături, majoritatea provenite din fondul patrimonial al Muzeului Horniman, care deţine în total aproximativ 800 de artefacte colectate pe durata unui secol din diferite regiuni ale României sau donate de persoane particulare. O parte dintre obiectele etalate, printre care şi un superb costum ce i-a aparţinut Reginei Maria a României, au fost puse la dispoziţie de alte muzee britanice aflate în posesia unor colecţii de aceeaşi factură.

Arta cusăturilor i-a impresionat pe vizitatori

La Muzeul Horniman s-au deschis de fapt două expoziţii complementare, prezentând faţă în faţă vechiul şi noul, România tradiţiilor şi România prezentului. Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate este însoţită de expoziţia fotografică Români din Londra (Portraits from London), o galerie de chipuri ale românilor care trăiesc în capitala britanică datorată fotografului Ion Paciu, el însuşi unul dintre membrii diasporei române de la Londra. Printre aceştia se numără personalităţi binecunoscute, precum Sir George Iacobescu, Şerban Cantacuzino, Anda Anastasescu, Anamaria Marinca sau Alexandru Bălănescu, dar şi reprezentanţi ai diferitelor categorii profesionale ce alcătuiesc comunitatea românilor londonezi, forţa portretelor fiind subliniată cu ajutorul fragmentelor de „poveşti ale vieţii” care le-au fost alăturate.

Expoziţia Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate va rămâne deschisă până în septembrie 2015, iar Români din Londra – până în martie anul viitor. Potrivit estimărilor departamentului de marketing al muzeului, la cele două expoziţii sunt aşteptaţi aproximativ 800.000 de vizitatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.