România îşi adjudecă primul premiu acordat vreodată designului de accesorii la London Fashion Week

Aseară s-au decernat la Londra, în cadrul International Fashion Showcase 2016, premiile Emerging Talent Awards, acordate celor mai talentaţi tineri designeri şi curatori din lume, respectiv celei mai bune expoziţii aflate în competiţie. Din cei peste 80 de designeri intraţi în concurs, românca Otilia Mihalcea, creatoarea din spatele brandului Oval, a obţinut Premiul pentru design de accesorii – o reuşită remarcabilă pentru designul de bijuterie românesc. Ceilalţi câştigători au fost Hala Kaiksow din Bahrain, care a primit premiul pentru cel mai bun designer, Tala Hajjar din Liban, căreia i-a fost acordată distincţia de cel mai bun curator, şi Cehia, care a fost desemnată ţara câştigătoare în secţiunea Showcase Winner.

Un splendid colier semnat Andreia Popescu

Proiectul românesc, inspirat de bijuteria dacică, realizat de Assamblage – Asociaţia Naţională a Autorilor şi Designerilor de Bijuterie Contemporană şi Institutul Cultural Român din Londra, i-a impresionat atât de mult pe membrii juriului încât au inventat un premiu nou la ediţia acestui an, acordat creatorilor de accesorii, o premieră absolută în istoria International Fashion Showcase. Ambasadoarea British Fashion Council – Sarah Mower, renumit critic de modă şi jurnalist la revista Vogue, a declarat că propunerea României a dat o nouă dimensiune accesoriilor în cadrul International Fashion Showcase. Proiectul a fost realizat cu sprijinul UniCredit Bank România, Atlassib şi Simplu.

Inel realizat de Otilia Mihalcea

Despre remarcabila colecţie de bijuterii Neotectonics prezentată sub labelul OVAL, Otilia Mihalcea a declarat: „Deşi extrovertită în formă şi structură, această colecţie meditează în tăcere, respingând orice urmă de idealism asupra istoriei. Extras strat cu strat din Muntele Legendar, miezul transplantat în bijuterie pulsează de o energie eliberată după secole de captivitate. Fiind odinioară lege a oricărei bucăţi de aur, bronz sau cupru, dialogul intern cu natura este acum imperceptibil. Suprafaţa a fost erodată şi reînchipuită, restructurată şi şlefuită până când a devenit abstractă”.

Brăţară de Ioana Ardelean

La International Fashion Showcase, secţiune a Săptămânii Modei de la Londra coordonată de British Council şi British Fashion Council, participă anul acesta 24 de ţări. Expoziţia românească, care a fost pentru întâia oară dedicată exclusiv bijuteriei de autor, a fost inspirată de formele şi simbolismul podoabelor dacice şi prezentată sub forma unei instalaţii interactive de bijuterii semnate de designerii Andreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean şi Otilia Mihalcea, alături de proiecţii multimedia realizate de Black Horse Mansion. Purtând titlul Found.Lost.Found, expoziţia este curatoriată de David Sandu, renumit autor de bijuterie şi fondatorul Assamblage – Asociaţia Naţională a Autorilor şi Designerilor de Bijuterie Contemporană şi al şcolii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, iar designul este conceput de arhitecta Ioana Ardelean, unul dintre designerii prezentaţi în expoziţie.

Creaţie Adelina Petcan

Premiul la această ediţie este cel de-al şaselea obţinut de proiectele româneşti la London Fashion Week, organizate în fiecare an începând cu anul 2010 de către Institutul Cultural Român.

După absolvirea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi o experienţă de zece ani în publicitate, ca director artistic, Otilia Mihalcea a absolvit cursurile Şcolii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”. Anilor de proiecte colaborative le-a urmat decizia de a-şi lansa propriul brand, Oval. Designer prolific, Otilia îşi îmbogăţeşte în permanenţă portofoliul cu noi creaţii, majoritatea mizând pe o expunere directă şi sobră a unui bogat univers de emoţii şi idei artistice.

David Sandu

Ioana Ardelean este arhitect şi designer de bijuterii. Prima ei colecţie personală, intitulată “Bare Fabrication”, a fost prezentată în noiembrie 2014 în cadrul Târgului Internaţional de Bijuterie Contemporană „Autor”, unde un an mai târziu avea să câştige Awesome Award cu colecţia “Choreographic”. Ioana abordează designul de bijuterie dintr-o perspectivă arhitecturală, fiind inspirată de interacţiunea dintre spaţiu şi mişcare. Ȋn 2013, ea a urmat cursurile Şcolii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, iar doi ani mai târziu a absolvit şcoala de Bijuterie Contemporană Alchimia din Florenţa.

Studentă în ultimul an la Universitatea Naţională de Arte Plastice din Bucureşti, secţia Sculptură, Adelina Petcan a urmat, încă din liceu, cursurile Şcolii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, sub îndrumarea lui David Sandu. Este pasionată de formele tridimensionale şi de plasticitatea sculpturii. Colecţiile ei de până acum au la bază elemente figurative specifice, în încercarea de a traduce monumentalitatea operelor sculpturale în formele delicate ale bijuteriilor. În vara anului 2015, Adelina a absolvit cursurile şcolii de Bijuterie Contemporană Alchimia din Florenţa.

London Fashion Week şi-a desemnat câştigătorii

Andreia Popescu este designer de bijuterie contemporană de autor şi, de peste trei ani, profesor la Şcoala de Bijuterie Contemporană „Assamblage”. Andreia preferă să lucreze inele, dar creează cu aceeaşi plăcere şi brăţări, coliere, cercei, încercând să transmită, prin formele imaginate, povestea din spatele bijuteriilor. Lucrările ei se remarcă prin volumetrii îndrăzneţe şi finisajele subtile ale suprafeţelor, întotdeauna complexe şi atipice.

David Sandu este un designer de bijuterie contemporană recunoscut pe plan internaţional, membru al Metalcyberspace, Klimt02 şi Inhorgenta. În 2010, i s-a conferit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României şi, în acelaşi an, a pus bazele Şcolii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, prima formă de instruire în designul de bijuterie din România. În 2015, a fost desemnat „Cel mai bun designer român” de către revista Forbes Life.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.