Roşia Montană: escrocherie sau faliment?

Puţină lume ştie că povestea de la Roşia Montană e veche de mai bine de un deceniu. Şi mai puţină lume îşi dă seama că startul acestui PROIECT CRIMINAL PENTRU ROMÂNIA a fost dat de un membru de seamă al puterii care ne conduce astăzi, şi anume de Radu Berceanu.

În 1998, Guvernul CDR (compus din PD şi UDMR, adică o bună parte din formula actualei coaliţii), promovează Legea Minelor, în baza căreia exploatarea auriferă de la Roşia Montană avea să treacă, un an mai târziu, în atribuţiile Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului MINVEST Deva. Interesant este faptul că Radu Berceanu a semnat în 1999 decesul singurului potenţial concurent al canadienilor de la Gabriel Resources, societatea RoşiaMin (filială a Minvest Deva), prin elaborarea Strategiei de Restructurare a Companiilor din Minerit (Ordonanţa nr.75 din 25 martie 1999). După o logică perfect…interesată, în anul 2000, acelaşi Radu Berceanu aprobă, printr-o simplă scrisoare, transferul licenţei de exploatare de la MINVEST Deva la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Motivul transferului: MINVEST Deva nu mai avea unitate specializată în exploatarea aurului de la Roşia Montană fiindcă societatea RoşiaMin tocmai fusese închisă de … Radu Berceanu !!!

În prezent, după ce ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemn Hunor, a semnat avizul de descărcare arheologică iar singurul lucru care mai stă în calea exploatării este numai avizul de mediu al ministrului Borbely, Roşia Montană îşi poate lua rămas bun şi de la patrimoniul ei natural şi de la cel cultural, unic în lume, cu o vechime de peste 2000 de ani (este vorba de câţiva kilometri de galerii romane de o valoare nu doar culturală, ci şi identitară, inestimabilă). Mai mult decât atât, zona va fi supusă unui proces monstruos de desfigurare şi unui pericol uriaş de poluare, datorită procesului de extracţie ce se va realiza cu ajutorul de peste 200 de milioane de kilograme de cianuri. În paranteză fie spus, s-a constatat că la nivel global mineritul consumă 10% din energie, ameninţă 40% din suprafeţele împădurite, oferind doar 0.5% din totalul locurilor de muncă. De asemenea, contribuţia mineritului la produsul brut mondial e de numai 0.9%…

Ignorând la modul impertinent toate acestea, puterea face însă presiuni pentru demararea procedurilor, preşedintele însuşi susţinând public un PROIECT CRIMINAL PENTRU ROMÂNIA. Traian Băsescu a adoptat în acest sens atitudinea „patriotului grijuliu”, încercând să ne convingă de „imensul” câştig al statului român de pe urma activităţii RMGC.

Aşa cum vom demonstra în continuare, câştigul statului roman e doar o vorbă goală câtă vreme, potrivit documentelor oficiale, sumele declarate de 4 miliarde USD care ar urma să se constituie în venituri pentru o perioadă de 18 ani nu sunt o obligativitate din partea RMGC, ci o pură estimare. De altfel, conform itemilor contractuali, încasarea redevenţelor de către stat poate începe abia la 3 ani de la aprobarea proiectului iar pentru dividente sunt necesari chiar 6 ani. Asta ca să nu mai spunem că, în calitate de acţionar majoritar, Gabriel Resources are dreptul prioritar şi exclusiv de a cumpăra acţiunile statului român, caz în care profitul Romaniei va fi zero absolut.

citeste mai mult aici

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.