Rusia a lansat un model secret al rachetei Topol-M capabil să penetreze scutul american

Armata rusă a lansat cu succes, miercuri, un model secret de rachetă balistică intercontinentală, conceput să penetreze scutul american antirachetă, anunţă oficialii ruşi citaţi de Vocea Rusiei. Este vorba despre o versiune avansată a rachetei Topol-M. Testul a avut loc la baza de la Plesetsk, în nord-vestul Rusiei, în regiunea Arhangelsk. Racheta a fost lansată spre Kura, în Peninsula Kamceatka.

“Este una dintre măsurile tehnico-militare pe care conducerea politico-militară a Rusiei o ia ca răspuns la instalarea unui sistem global antirachetă de către americani”, a spus generalul în retragere Viktor Yesin.

Testul acestui tip de rachetă vine imediat după ce NATO a anunţat, la summitul de la Chicago, că prima fază a scutului american antirachetă a devenit “operaţională provizoriu”. Este vorba despre intrarea în funcţiune a radarului din Turcia şi a interceptorilor de pe navele americane din Marea Mediterană. Scutul va deveni pe deplin operaţional în 2020, după instalarea interceptorilor SM-3 în România şi Polonia.

Rusia a declarat operaţional radarul antirachetă de ultimă generaţie Voronej-M. Radarul a fost instalat in regiunea Irkutsk şi a devenit operaţional miercuri. Potrivit comandantului apărării aerospaţiale ruse, generalul-locotenent Oleg Ostapenko, Voronej-M este un radar de maximă importanţă în apărarea antirachetă. El are o rază de 6.000 de kilometri şi poate detecta rachete balistice, obiecte din spaţiu, inclusiv rachete de croazieră. O singură staţie poate monitoriza traiectoria a 500 de proiectile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.