Se rupe Ucraina?

Protestele anti-guvernamentale se extind în Ucraina, scriu mass media locale, citate de Vocea Rusiei, în pagina electronică.

Manifestanții au preluat controlul asupra clădirilor administrative din opt regiuni ale Ucrainei: Kiev, Jitomir, Hmelnițk, Rivne, Ternopolsk, Cernăuți, Ivano-Frankovsk și Lvov.
De asemenea, protestatarii au luat cu asalt clădirile administrațiilor centrale din regiunile Vinița, Transcarpatia și provincia Volânia, conform sursei citate.
Totodată, în orașul Cerkasî, forțele de ordine au reușit să elibereze de protestatari clădirea administrației centrale a regiunii, conform sursei citate.
Mitinguri în sprijinul acțiunilor din Piața Independenței din Kiev sunt organizate și în alte centre regionale din Ucraina.

UPDATE Consiliul Regional din Lvov a decis crearea unui comitet executiv care își va asuma funcțiile administrației regionale. Astfel, deputații au înființat prima autoritate executivă neprevăzută de actuala legislație ucraineană, anunţă Vocea Rusiei.
Conform sursei citate, s-a decis anularea tuturor prerogativelor administrației regionale din Lvov în calitate de putere executivă. Consiliul a interzis desfășurarea pe teritoriul regiunii a demonstrațiilor cu implicarea poliției sau armatei care limitează drepturile cetățenilor la întruniri pașnice.
Deputații au recomandat consiliilor locale și orășenești să creeze miliții populare pentru asigurarea ordinii publice.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici se întâlnește sâmbătă după-amiază cu lideri ai opoziţiei pentru noi negocieri, în urma unei reintensificări a tensiunilor la Kiev, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, citat de AFP. Ştirea a fost preluată şi de presa americană şi de cea francează.

Fostul boxer Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk, liderul grupului parlamentar al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, şi naţionalistul Oleg Tiagnîbok participă la această întâlnire care vizează să găsească o ieşire din criza care a izbucnit în urmă cu peste două luni şi care s-a agravat săptămâna aceasta, în cursul unor confruntări violente, soldate cu mai mulți morți.

Tot sâmbătă, ministrul de Interne ucrainean Vitali Zaharcenko a declarat că tentativele de soluţionare a crizei politice din Ucraina în mod paşnic sunt în zadar.

„Evenimentele care au avut loc în ultimele zile în capitala ucraineană au arătat că tentativele noastre de soluţionare în mod paşnic, fără recurgere (…) la forţă sunt vane. Îndemnurile noastre nu sunt ascultate, iar armistiţiul este încălcat”, afirmă ministrul, potrivit unui comunicat.

Ministrul i-a acuzat pe manifestanţi că „depozitează arme” în centrul Kievului.

AFP relatează citând o sursă medicală că un bărbat rănit miercuri în cursul confruntărilor violente dintre manifestanţi şi poliţie, în centrul Kievului, a murit sâmbătă la spital din cauza rănilor. Până acum, autorităţile au anunţat două victime ucise prin împuşcare, iar opoziţia cinci.

 


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.