×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 15 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:38
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Situație sumbră în secțiile de oncologie
Spitalele din România nu au psihologi

Li se spune doctori de suflete, pentru că alină durerea acolo unde medicina se luptă cu moartea sau unde medicii nu au mai putut face nimic. În majoritatea clinicilor din țară nu există nici măcar un psiholog sau psihoterapeut, deși ajutorul lor ar fi esențial pentru supraviețuirea pacienților, dar și pentru alinarea suferinței rudelor acestora. Din păcate, nu există psihologi nici măcar în secțiile de oncologie ale spitalelor.

Internată la Spitalul Fundeni din București, Diana speră. Speră și visează. La numai 26 de ani, când visa la o familie, la călătorii și la tot ce-i poate oferi viața mai frumos, Diana a fost pusă în fața unui diagnostic dur: cancer ovarian. În timpul cât a fost internată i-au fost alături mama și o soră. Suferința celor două părea de multe ori mai mare decât a Dianei.

„Rolul lor este esențial“

„Știam că plângeau pe ascuns, știam că se gândeau și poate uneori se abandonau gândurilor negre.
Mi-aș fi dorit atunci pentru ele, mai mult decât pentru mine, un psiholog, pe cineva cu care ele să vorbească și să le aline suferința. Eu sunt puternică, am trecut mai ușor peste toate astea decât mama mea. Ea a făcut față mai greu situației. Iar când ea ceda, cedam și eu. Și invers, la fel“, povestește Diana. Medicii oncologi nu înțeleg de ce nu există psihologi în spitale. „Rolul lor este esențial. Sunt oameni care află că ar putea să moară în curând. Este un imens șoc. Cum fac ei față fără un astfel de specialist? Toată lumea vrea, toată lumea îi consideră utili, dar uite-i că nu sunt. Și, sincer, nu înțeleg de ce“, spune Nicolae Toma, medic oncolog.

Depresiile din maternități

Dar nu numai în secțiile de oncologie este esențial rolul unui psiholog. Medicii din maternități spun că există tot mai multe cazuri de depresie în rândul mamelor și atunci un psihoterapeut ar putea interveni pentru a preveni agravarea situațiilor. „Vorbim despre depresia post-partum, dar nu numai. 10% din mame sau cele care au avut probleme, au pierdut un copil la naștere ori pe parcurs se confruntă cu probleme de depresie. Numai un specialist poate încerca să rezolve astfel de cazuri. Noi, medicii, le putem identifica, sta de vorbă cu pacienta, dar nu avem cum să o facem la fel de bine ca un psiholog. Aici vorbim despre cicatrici nedorite, care ar putea fi evitate și care sunt greu de reparat“, spune medicul Cornelia Stamatescu.

În Capitală există spitale cu un singur psiholog la sute de pacienţi. În restul ţării, situaţia este şi mai gravă. Nici măcar unde sunt secţii de oncologie nu există un psiholog desemnat. În clinicile din străinătate, medicii şi psihologii lucrează întotdeauna în echipă. La noi, cei mai mulţi pacienţi îşi poartă singuri lupta. Şi, uneori, povara e prea grea.

Andreea TudoricăPublicat Sâmbătă, 12 august 2017
343
 | 0
 | 11
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Jackob
0
Nu exista cerere. De exemplu nici in Franta nu exista cerere pentru psihologi sau psihoterapeuti. Meseria asta a prins mai mult in SUA.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
lili
-1
Auzim la tot pasul ca Spitalele din Romania NU mai au medici, NU au psihologi, Nu au medicamente, NU au vaccinuri, NU au Aer Conditionat...intr-o zi o sa auzim ca Romania NU mai are Spitale....Intr-acolo ne duce Dl Dragnea, pe Model Teleormanistan...
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Constantin Moldovean @ lili
+1
Draga Lili,nu te aprinde !Conform statisticilor, Romania cheltuieste de 5 ori mai mult pe an cu Sanatatea fata de perioada lui Ceausescu, cand medicina romaneasca era celebra la nivel universitar,cel putin in Balcani! Avem clinici particulare de 5 stele cum vezi numai in filme,crede-ma !Avem mai multi medici si mai multi stomatologi decat visa Ceausescu vreodata !Toate datele statistice si toate scandalurile sunt manipulari!In 2012 (rata vaccinarii 95%)au fost peste 7400 de cazuri de rujeola in Romania fata de 2016 cand au fost doar 675(rata vaccinarii 85%),dar a explodat scandalul vaccinarii pt ca sunt interesele importatorilor de vaccinuri in joc!Am intrebat un medic de exceptie care e adevarata cauza a emigrarii medicilor si m-a lasat masca:interesul financiar e pe locul 2, pe primul loc e politica pilelor la rezidentiat de care Romania nu poate scapa!In Sanatate,in Invatamant ,ca pe peste tot de latfel ,exista o manipulare media fara precedent ,datorita unor interese de natura financiara sau sociala!Studiati statistica,e singura care arata realitatea!
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Cc
+1
Pana la psihologi in spitale e cale isti,personal mediu si multe altele .Psihologul e ultimul pe lista.Nu inteleg rolul articolului,cand in multe din spitalele din provincie lipsesc medicii de baza,nu mai pomenesc de zonele rurale care din punct de vedere medical traiesc in urma cu 200 de ani.Cred ca Andreea priveste prea mult la filmele americane,ii recomand cu caldura o raita prin provincie si-n special in zona rurala,ca sa descopere adevarata Romanie din punct de vedere medical !
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Jackob @ Cc
0
Cand nici spitale nu mai sunt (nu ma refer la cladirile in descompunere numite spitale) unde si-ar putea gasi locul un psiholog? Am avut si noi pe vremuri la liceu un psiholog insarcinat cu orientarea profesionala a elevilor. Un betiv care lua salariul de pomana.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Horea
+1
Bolile psihice nu trebuie tratate cu medicamente trebuie tratate cu sphologi care sunt corecti si buni crestini si cu preoti crestini ortodocsi corecti.Medicamentele psihiatrice sunt otravuri care se elimina foarte greu cu ajutorul Miracolelor din corp,ele scurteaza foarte mult viata si uneori omoara chiar de la prima administrare a medicamentului psihiatric respectiv.Cind bolnavul agresat psihic are momente de liniste semnifica faptul ca a incetat atacul asupra sa prin programul diabolic,odios si monstruos al armelor interzise de distrugere in masa prevazute cu monitor cu lumina rosie, nu semnifica faptul ca medicamentele psihiatrice au ajutat.Medicamentele psihiatrice nu ajuta doar scurteaza viata sau omoara inca de la inceput.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Psycho
+5
Psihologia nu e o stiinta! Asa zice marele Hannibal Lecter. Psihologii incearca sa pacaleasca pacientii, " facandu-i " din vorbe. Am avut de-aface cu un asemenea " specialist " si nu m-am ales decat cu paguba-n portofel. Exista, insa doctori ( putini, e drept ) care stiu sa vorbeasca pacientilor cu blandete si sa-i incurajeze, chiar in situatii grele.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Laura
0
Las' ca avem popi.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Eri
+5
Este pacat, fiindca exista o productie uriasa de psihologi de la facultatile particulare , intinsi pe o arie larga de ocupatii, de la politicieni, cei cu sanse, la vanzatori de hypermarket, cei fara pile.Egal pregatiti.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Jackob @ Eri
0
Sa se faca predicatori la Antena 3.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Malagamba
+4
psihologul nu e doctor,nu are ce cauta in spital decat ca pacient!Spitalele din România nu au popi!
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 14 ore şi 58 minute
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 57 minute
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 32 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017