O obligație impusă de alții. ”Ucraina prietena României, dimpotrivă”

”Ucraina nu a fost niciodată prietena României, niciodată, ba dimpotrivă. Putem trece în revistă multe acte de neprietenie a Ucrainei la adresa României”

Declarația aparține fostului șef al Armatei române, generalul cu patru stele Eugen Bădălan, care ridică, totodată, întrebări față de brusca prietenie româno-ucraineană de după invazia Rusiei: sinceră ori impusă din afara țării?

”România a devenit după invazia Rusiei în Ucraina o prietenă necondiționată a Ucrainei. Nu știu, după ce se va încheia acest conflict dacă Ucraina va avea vreun sentiment de prietenie la adresa României sau va continua atitudinea tradițională de neprietenie.

Și eu nu vreau să fac acum o trecere în revistă a actelor de neprientenie ale Ucrainei la adresa României, dar ele există și sunt multe.

Atît de multe încît uneori eu mă întreb dacă atitudinea decidenților politici din România de prietenie necondiționată la adresa Ucrainei este o atitudine care pornește din convingerile că în felul ăsta se îndeplinesc interesele României în zonă, sau din obligația pe care o fixează alții pentru România, ca să fie prietena necondiționată a Ucrainei.

Eu ca analist al fenomenului război nu am dreptul să iau lucrurile așa cum le spun oficialii, sunt obligat să-mi pun întrebări, să fac analize și să îmi pun întrebări, de ce așa și nu altfel?” a spus potrivit generalul rezervist în emisiunea lui Marius Tucă, inpolitics.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

35 de Comentarii

 1. Domnule ,,analist al fenomenului războiului”, dacă erai și geopolitician (ca fost șef al Armatei române)și istoric ai fi înțeles de ce suntem, cel puțin acum, prieteni cu Ucraina. Dar nu este cazul. Șefii armatei noastre…

 2. Pentru Ratia de Parizer cu Soia de la NATO chiar si romanii simpli stau capra la ucrainieni…Nu mai vorbesc de romanii care traiesc din Politica, din media, din raiul de la Brucsel…

 3. Dacă Ucraina câștigă războiul polonezii le vor curați cizmele iar nemții vor lucra ca robii să-i indestuleze cu Audi.. Despre RM și România nu mai vorbim .. De Dunăre,Trsnsnistroa și Nistru ar trebui să uităm.. Cineva are alte păreri?

 4. Dacă Ucraina câștigă războiul polonezii le vor curați cizmele iar nemții vor lucra ca robii să-i indestuleze cu Audi.. Despre RM și România nu mai vorbim .. De Dunăre,Trsnsnistria și Nistru ar trebui să uităm.. Cineva are alte păreri?

 5. Are perfecta dreptate,Ucraina n-a fost niciodata prietena Romaniei, ba din contra au mistificat istoria si ne-au prezentat ca invadatori a teritoriilor care istoric ne apartin si cu ajutorul lui Dumnezeu vor reveni la patria mama.

 6. Da, dar Romania nu a avut niciodata prieteni vecini in epoca moderna, adica dupa 1800. Niciunul. Deci a spune ca Ucraina nu ne este prieten nu-i ceva nou. Atentia insa trebuie asezata pe austro-ungaria. Planul recrearii Austro-Ungariei merge inainte. Scopul lor este de a tine Romania cat mai mult posibil in afara spatiului occidental asteptand ca Romania „sa faca pasul gresit „, sa calce stramb respectiv sa sa faca gesturi evidente antioccidentale si apoi sa spuna : iata cine sunt de fapt,noi am spus !”( vezi exagerari ale AUR!). In acelasi timp continua neabatut crearea „Conglomeratului” adica alaturarea Austriei-Ungariei-Slovaciei-Croatiei-Bosniei si iata la presiunea Rusiei si Serbia. Rusia este sprijinator al acestei „aglomerari” si va face multe in favoarea ei. Sa nu ne imbatam cu apa rece, Romania nu are prieteni vecini. Niciunul ! Nici Ucraina, nici Rusia of corse, nici Bulgaria, nici Serbia, si nici Ungaria, bineinteles. Prietenii nostrii s-au profilat exclusiv „in departari”. Ex. China, Marea Britanie, Franta, acum USA. Mai nou, astazi cand Nehamer ne-a dat peste manutza, BRUSC Ungaria nu mai are personal suficient la frontiera cu Romania si la ora aceasta sunt cozi de camioane de 16 km.la intrarea in Ungaria din Romania.. Nimic nu-i intamplator pe lumea asta.

 7. Publicația libaneză Al-Akhbar, afiliată grupării militante șiite Hezbollah, citând sursele acesteia, relatează că autoritățile israeliene și-au informat aliații cu privire la intenția lor de a stabili data de 15 martie ca termen limită pentru obținerea unui acord politic cu Libanul. Dacă nu se ajunge la acordurile necesare, Tel Aviv intenționează să escaladeze acțiunile militare până la o stare de conflict armat pe scară largă.

  Secretarul general adjunct al Hezbollah-ului libanez a avertizat că, în cazul unui atac israelian la scară largă asupra Libanului, IDF se va confrunta cu o „versiune avansată a războiului de 33 de zile”. El a subliniat, de asemenea, că singura modalitate de a stabiliza situația din regiune este stabilirea păcii în Fâșia Gaza.

  Potrivit canalului de televiziune american CNN, autoritățile americane nu exclud ca IDF să plănuiască o desfășurare terestră de trupe în Liban până la sfârșitul primăverii sau începutul verii acestui an, dacă încearcările de rezolvare a conflictului prin mijloacele politice nu au succes.

  Sursele publicației spun că perspectiva unei invazii israeliene a Libanului a fost discutată la un briefing de informații pentru înalți oficiali ai administrației Biden. În același timp, Israelul nu a anunțat încă oficial decizia de a lansa o operațiune militară.

  O invazie a Libanului de către armata israeliană va implica inevitabil atragerea altor țări în conflict, care în prezent nu servește intereselor Washingtonului în Orientul Mijlociu.

 8. Acum, după ce Rusia și-a arătat clar intențiile și adevărata față, avem tot interesul să-i ținem pe ruși departe de noi mai ales în Marea Neagră. Așa că măi dom general făcut la apelul de seară, dușmanii dușmanului nostru sunt prietenii noștri.

 9. Dl Gral Eugen Badalan are deplina dreptate, Ucraina ne-a privit intotdeauna ca pe niste vecini neinsemnati si ne-a sfidat permanent aratandu-ne muschii mai mari si mai tari. A fost inflexibila la orice doleanta a Romaniei, inclusiv in problema Canalului Bistroie. Nu au cedat nici macar in privinta limbii ,,moldovenesti” care si acum apare in manualele lor tot ca limba moldoveneasaca, in loc de limba romana.
  Acum Romania este obligata sa aleaga dintre doua rele: Rusia si Ucraina, pe raul cel mai mic. Nu avem ce face si suntem obligati sa alegem Ucraina.
  Ma indoiesc ca eforturile actuale ale Romaniei facute in favoarea Ucrainei (primirea de refugiati, portul Constanta pus la dispozitia lor ptr exportul granelor, ajutorul militar), vor avea vreo importanta in schimbarea atitudinii viitoare a acestui stat sfidator fatza de Romania.

 10. faci analize, da mhue can luati, ca ukraina va da mhue cum vrea ei. La orce ora si la miezu noptii.

 11. Ne Badalan ar trebui sa amintească cetățenilor, doar dacă știe, cum du fost trimiși militarii români să lupte pe frontul spațiului ukrainean prin 1944-1945! La fel că în zilele noastre, minciuni și manipulări care au îngenuncheat Romania și tot raul istoric asupra țării noastre. Lingăi au fost, lingăi sunt inca!

 12. Dusmanii Romaniei sunt guvernele care s-au perindat si care ne conduc si acum. Romania,Europa, sunt jucate la ruleta de ucrainieni si piticania lor de la Kiev. Singura tara care le da pe buna dreptate peste bot este Ungaria.E tara care stie sa-si apere cu demnitate neamul. Gunoaiele de la noi isi urmeaza istoria domniilor rusinoase de fanarioti si dabija voievozi.De sute de ani am fost condusi de fel de fel de lepre si lichele, cu mici exceptii.Slugi la poarta otomana, la unguri si habsburgi. Precum curvele am fost, cand cu unii cand cu altii. Pentru astfel de atitudini ne scuipa si ne umilesc tarile Europei. Ne-a trebuit un gunoi de geolog de pe la Arges presedinte,un handicapat redus mintal, care nici el nu stie cum a ajuns la Cotroceni, sa mearga la Kiev sa-si dea chilotii jos, sa ne umileasca si sa renunte la teritoriile pentru care s-au jertfit ostenii lui Stefan Cel Mare. Cu Ucraina nu trebuie facuta pace si nici ajutata pana nu restituie ce-au sterpelit de la alte popoare: rusi,polonezi,unguri,romani,etc.,ce-au furat cu Lenin, Hrusciov si Stalin.Oricat vor pompa ameriolacii si occidentalii la acesti neofascisti lucrurile nu se vor potoli. Minoritatile din acele teritorii vor trai in dusmanie generatii, pana nu se vor vede lipiti de tarile lor. Aceasta este realitatea pe care televiziuni ,ziare si politicieni de slugoi si lingai mincinosi nu vor s-o recunoasca din cauza unor interese si afaceri meschine.

 13. Dusmanii Romaniei sunt guvernele care s-au perindat si care ne conduc si acum. Romania,Europa, sunt jucate la ruleta de ucrainieni si piticania lor de la Kiev. Singura tara care le da pe buna dreptate peste bot este Ungaria.E tara care stie sa-si apere cu demnitate neamul. Gunoaiele de la noi isi urmeaza istoria domniilor rusinoase de fanarioti si dabija voievozi.De sute de ani am fost condusi de fel de fel de lepre si lichele, cu mici exceptii.Slugi la poarta otomana, la unguri si habsburgi. Precum curvele am fost, cand cu unii cand cu altii. Pentru astfel de atitudini ne scuipa si ne umilesc tarile Europei. Ne-a trebuit un gunoi de geolog de pe la Arges presedinte,un handicapat redus mintal, care nici el nu stie cum a ajuns la Cotroceni, sa mearga la Kiev sa-si dea chilotii jos, sa ne umileasca si sa renunte la teritoriile pentru care s-au jertfit ostenii lui Stefan Cel Mare. Cu Ucraina nu trebuie facuta pace si nici ajutata pana nu restituie ce-au sterpelit de la alte popoare: rusi,polonezi,unguri,romani,etc.,ce-au furat cu Lenin, Hrusciov si Stalin.Oricat vor pompa ameriolacii si occidentalii la acesti neofascisti lucrurile nu se vor potoli. Minoritatile din acele teritorii vor trai in dusmanie generatii, pana nu se vor vede lipiti de tarile lor. Aceasta este realitatea pe care televiziuni ,ziare si politicieni de slugoi si lingai mincinosi nu vor s-o recunoasca din cauza unor interese si afaceri meschine.

 14. (II) : Regimul de la Kiev, care-a distrus canalul Bâstroie, va trebui sa-l refaca: flora si fauna rare de-acolo. Si sa-i redea cetateanului român AERUL CURAT, fiindca SUA-i trimit, din 2014, arme-n prostie, si regimul bombardeaza masiv fostele ei regiuni ruse si rusofone = aer cancerigen si-n România. + fructele si legumele producatorilor români, ajunse de culori stranii (iradiate), ofilite înca din pamânt, cu radacini fiind. + APA, CONTAMINATA NUCLEAR, si ea. Românii se mira de morti suspecte ale mii de animale ale faunei salbatice, când ele sunt din cauza regimului genocidar de la Kiev. IARBA, CONTAMINATA (pashunatul animalelor de turma, domestice). Etc. Astea fiind „libertatea” lui Clinton-Obama-Robinette-Nuland-Poroshenko-Jale-nski-Johannis-Cio-lacuiuiu -Ponta-Odobescu – Nastase Adrian … si restului complicilor. ps: si nu mai cenura, L.V. NATO!

 15. Domnul general are perfecta dreptae si cei care au fost mai devreme nascuti si au apucat sfirsitul celui de al doilea razboi mondial isi amintesc foarte bine de urgiile si crimele facute de soldatii ukrainieni in Romania.Comportamentul lor criminal fata de populatia civila din Romania a determinat majoritatea romanilor sa ii confunde cu rusi pt. ca vorbeau aceiasi limba.Putini romani au fost mai atenti la soldati care purtau legat de bratul lor banderole avind culorile Ukrainei sau al Rusiei.Romania a fost tavalita de trupele Ukrainei mai mult,majoritatea trupelor rusesti ,avind un alt traseu in drumul lor spre Berlin.Cine nu crede sa intrebe pe cei putini ramasi in viata ,care au trait acele timpuri.Asa ca Ukraina a fost intotdeauna dusmanul Romaniei si doamne fereste sa cistige in fata rusilor ,ca o vom simtii pe pielea noastra dragostea lor.

 16. ,,Așa că măi dom general făcut la apelul de seară, dușmanii dușmanului nostru sunt prietenii noștri.,,
  asa-i vacaimputita ,doar ca dusmanii nostrii sunt haholiinazisti !!!

 17. perfectă analiză şi tare curajoasă, faţă de pămpălăii de generali care cad în plasa lui Tudor şi a lui Gâdea. Păi cine a ucis 3000 de români la Fântâna Albă? ucraineni, cine a vilolat femeile românce când frontul s-a întors, tot ei. Prin România a trecut Frontul 2 Ucrainean, nu ruşii sau belaruşii ori cazacii.

 18. Retrimit, @L.V. NATO, usor „pieptenat”, si nu mai cenzura, fiindca e vorba de evidenta teritorial-diplomatica însasi, indiferent de UrSSula. DE CE-TI ÎNCHIPUI C-A FOST DEMISA NULAND?!!! inclusiv pentru ca BLINKEN A PREVENIT REGIMUL DE LA KIEV S-ACCEPTE PIERDEREA UNOR TERITORII!!!: Generalul Badalan e si lucid, si patriot. Ucraina, în configuratia teritoriala dinaintea lui februarie 2022, din fericire, nu ma exista: Donetzk, Lugansk si Crimeea au devenit rusesti. Odessa va deveni, si ea. România va avea granite (teritoriale si maritime) cu Rusia, pe care, pentru binele ei, sa le si recunoasca, mai ales ca rusii au adus vorba de persecutia, de catre regimurile de la Kiev si Chisinau a minoritatilor nationale, între care, românii. Rusii sunt, asadar, interlocutori practici, utili, pentru România. Ce-ar face Ucraina dupa razboi, când ea a devenit, deja, un HAOS? Ce sa faci cu haosul de lânga tine, cu TROTZKISTII neo-banderisti înarmati, cu „ucrainienii pur sânge” ai lui Poroskenko ?! Minoritatile nationale de-acolo fiind mobilizate cu forta, asa ca, din persecutate – fara scoli, institutii de cultura, ziare, reviste, infrastructura, locuinte, curent electric, câmpurile cultivabile …, distruse de regimul de la Kiev, între 2014-februarie 2022 -, au devenit cvasi-inexistente. Care sa fie relatiile dintre ce mai ramâne din Ucraina MAFIOTA si plina de ARME, si România? Cu Johannis la Cotroceni? Ciolacu la Palatul Victoria, orbetea inculta si obraznica de Odobescu la … Externe, etc.?!!! Când România trebuie sa STÂRPEASCA BANDELE MAFIOTE UCRAINENE, BANDERISTE, ÎNARMATE, de la GRANITELE care VOR TREBUI SA SUFERE MODIFICARI (Bucovina si Bugeacul, românesti)? ps: NATO: decesul va treui sa-i fie actat si oficial.

 19. Felicitari Generale ! Trebuia sa spuna un general un lucru care trebuie sa-l stie orice editat din asta care se baga in seama despre razboiul asta ! Prieteni nu sunt pentru noi nici rusii, nici ucrainienii, doar dusmani ! Suntem sau nu bucurosi, dar nici sa plangem la groapa altora nu putem !

 20. CE NE LEAGA DE UKRAINA?1)DIRINTA DE LIBERTATE DI PROSPERITATE.2)ORTODOXIA.3)URAM COMUNISM/BOLSEVISMUL LA FEL CA EI.4) PRIETENUL LA NENOIE SE CUNOASTE.5)MULTI ROMANI TRAIESC IN UKRAINA SI MULTI UKRAINENI IN ROMANIA,ASTA CU NEPRIETENIA ESTE TACTICA COMUNISTA DE DIVIZARE.TRAIASCA POPORUL UKRAINIAN LIBER SI INDEPENDENT!!!

 21. @ Imre 19:25
  Ce Ortodoxie in Urcaca, buey ?
  Aia înființată de 🥳ul KhaZar si Patriarhul $oro$iZd de la Stambul ?
  Aia care trimite SeKooKoo Urcac (SBU) să bată preoții si călugării Români din Nordul Bucovinei fiindcă slujesc in Limba Română si nu in „Limba Urcacă” ?
  Care-l târăște prin tribunale pe Mitropolitul Longhin Jar cu un avocat arestat si altul otrăvit ?
  Esti Român ? Nu-ți e rușine ? măR🤮g

 22. Tastezi prea „repede”.

  Nu multi pot citi, pastrandritmul gandirii tale (felicitari, altfel, spus). Despre gandit/procesarea informatiilor sintetice, nu are rost. Este alta poveste. Cine lectureaza, proceseaza.OK.

  ..”România trebuie sa STÂRPEASCA BANDELE MAFIOTE UCRAINENE, BANDERISTE, ÎNARMATE, de la GRANITE..”

  Stai linistita. Ro. nu are aceasta sarcina. Are destule de facut. Si o va face. Cu alti lideri. Nu uita : este anul alegerilor/ sau al extinctiei. Ro poate lua decizii, votand. Restul, stii si tu,povestea apartine altor entitati. Pana si Catherine Lalumiere a fost „bulversata” in ceea ce ne priveste, la un Anumit moment Dat.

  P.s. Bine ca existi!

  Stima!

 23. Hoholii sunt cei mai răi dintre ruși! N-au decât să se omoare unii pe alții cât vor, ambii sunt dușmanii românilor.

 24. @@Ileana Rollason: citesc, vad, ascult, tot felul de interventii, inclusiv ale unor ofiteri superiori de cariera (armata si servicii secrete) care au avut functii cheie-n chiar NATO si la diferite etape ale escaladarii. Am fost foarte atenta si la Blinken, pe care l-am „vazut” de multa vreme. Dezescalada în conflictul din Ucraina a-nceput înclusiv din meritul lui si-al serviciilor secrete, între care, nu ultimul, rus. Tipul a fost si la Moscova. La fel lui Nuland, care-n afara de propria ura, n-a priceput nimic, si de-aia a si fost data afara. Blinken de luni de zile spune ca Ucraina va trebui sa cedeze teritorii. Ca nimeni nu l-a ascultat, nici la Bruxelles, nici la Bucuresti, nu-i vina mea. A doua parte a ce-mi scrii: asta spune si Putin. Desi la Bruxelles, Paris, Bucuresti, deocamdata, nimic, într-adevar. Ce-nseamna asta? Ca solutia e la Moscova si Washington, si UE-i scoasa din cursa. Vad ca vinurilor pe care Rusia le importa din Vest li se vor aplica taxe vamale de 200%, care vor distruge industria viticola vest-europeana. Plus ca Rusia e industrializata si la ultimul racnet tehnologic, si UE, înca o data, nu. Populatiile or sa fie obligate sa-i dea afara pe tipi cu forta, cand s-or trezi. + mafiile: prolifereaza, si Moartea de masa (contrabanda de arme din Ucraina, care-a facut miliardari in $, desi $, moneda calpa) e bine instalata-n Estul Europei si nu numai. Reglari de conturi pe strada, de catre autori definitiv necunoscuti. Nu uita nici decembrie 1989, Romania. Diferenta fiind de la mercenari, decembrie 1989, la Rezistenta (de Gaulle).

 25. Este apa udă? Dar azi puțini au curajul sa spună adevarul.SA TRĂIȚI, Dle General!

 26. @18.01…In opinia mea, răul cel mai mic e Rusia!Sunt mai civilizați.

 27. Imrov 19.25,( Imre adica ai fi maghiar , dar informatia e ca nu esti roman) destept ca un hahol.Scrie doar cu MAJUSCULE. 1.Realitatea de sclavie la suprainternationali.
  2.ambii suntem in comunism bolsevism, dar azi se numeste „demonocratie”.
  3.si ortodoxia lor au facut o kusher personaluzat la presiunile externe asupra patriarhului de la Constantinopole.
  4.Prieten pe modelul ce e al tau ( energie munitir armament bani) e si al meu, ce e al meu (Maramures istoric, Buceag, Krivoi Rog) al meu ramane.

  5.Ucranii din Ro au drepturi (reprezentare in Parlament, învățământ pana in cl 12 +BAC in limba materna- vezi SUBIECTE pe site min.educatiei, auzi colo. matematică in limba ucraineană ), romanii din Ucraina, NIET!
  Scârbă H@h0li@!

 28. @ basescu o trimite pe fica sa….din pacate, ucranul respectiv ARE DREPTATE. Ne da ce s-a dat de catre golani pt PSD. Si nu de ieri , ci mai de mult. Daca va amintiti primele bacnote de 1leu , retrase relativ rapid de pe piață si tiparite in Ucraina, conform unor măsuri de protectie antifalsificare uzuale.Aveau o fereastra de plastic si tot chipul lui Nicolae Iorga. Acesta era desenat cu binecunoscuta BARBĂ;într-un fel mai….special. Era un…fuior pieptanat mai..intr o parte.Daca indoiai bacnota la jumate pe lungime fereastra transparentă arata EXACT respectiva activitate cu…bărbosul.Rog cenzura sa lase comentariul.Continutul e adult dar forma e îngrijită.

 29. Daca ai fi inteles termenul „intrebare retorica,” n-ai mai fi judecat. Uneori se foloseste cand crezi ca in fata ta exista o persoana cu IQ capabila sa gandeasca, inteleaga, altfel spus sa citeasca printre randuri. Cum spunea ISP Pimen in RSR:”Daca noi nu putem vorbi vorbesc pietrele de la Cetatea Alba”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.