Sterilizările forţate ale femeilor rome din Slovacia revin în atenţie

Un ONG din Slovacia care protejează drepturile omului şi luptă pentru dezvăluirea programului de sterilizare forţată a femeilor de etnie romă a primit în Franţa premiul Comisiei Naţionale pentru Drepturile Omului, scrie Liberation. 

Pentru presa franceză a fost o ocazie pentru a readuce în atenţie această practică iniţiată de regimul nazist şi perpetuată apoi de regimurile comuniste din unele state. Mai grav este că sterilizarea forţată a continuat în Slovacia, la adăpostul Cehoslovaciei, dar şi mai apoi, chiar în pragul aderării Slovaciei la UE.

CEDO  a stabilit că peste o sută de femei rome din Slovacia au fost supuse “discriminării pe criterii de sex, rasă, culoare, limbă şi religie” şi a condamnat statul la plata a 25.000 de euro ca despăgubiri pentru fiecare victimă.

Numeroase femei au povestit cum, în pline contracţii, medicii le spuneau că cezariana pe care urmează să o suporte este foarte periculoasă şi ca o a doua operaţie le poate fi fatală. Profitând de faptul că nu ştiu să citească sau că nici măcar nu înţelegeau limba, medicii le întindeau o foaie de hârtie pe care semnând-o, femeile consimţeau sa fie sterilizate. Totodată, femeile rome erau internate în saloane separate şi nu împărţeau aceeaşi toaletă cu celelelalte paciente.

Aceasta atitudine a fost indusă, în parte, de un studiu de la începutul anilor 2000, potrivit căruia în 2060 romii ar urma să fie majoritari în Slovacia, datorită ratei mult mai mari a natalităţii. Însa in Slovacia se vorbeşte mult prea putin despre faptul ca aceasta natalitate se datoreaza lipsei locurilor de munca, alocaţiile pentru copii fiind o importantă sursă de venit. Se vobeşte puţin şi de faptul că romii au o speranţa de viaţă cu 13 ani mai mică în cazul bărbaţilor şi cu 17 în cazul femeilor faţă de restul populaţiei, mai scrie Liberation.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.