SUA scapă falimentul tehnic. Plafonul de îndatorare a fost majorat cu 2.11 de miliarde de dolari

Statele Unite au evitat, aşa cum era de aşteptat, în ultima clipă intrarea în incapacitate de plată graţie unui compromis între democraţi şi republicani care permite ridicarea plafonului de îndatorare al ţării cu 2.100 de miliarde de dolari. Plafonul în vigoare pana acum, de 14.000 de miliarde de dolari a fost atins în mai.

Americanii de rând nu au fost deloc îngrijoraţi de posibilitatea intrării ţării în incapacitate de plată, însă, după cum scrie corespondentul France 24, au fost extrem de frustraţi de dezbaterea politică aprigă pe aceasta temă abstractă, în timp ce teme mult mai importante pentru ei, precum şomajul, au fost ignorate.

Preşedintele Barack Obama a anunţat înţelegerea dintre cele două partide duminică, iar luni aceasta va fi supusă aprobării Congresului, unde este necesar votul a două treimi dintre reprezentanţi şi senatori. Analiştii consideră că un vot negativ va veni din partea Tea Party, aripa conservatoare a Partidului Republican.

Preşedintele a recunoscut că nu este ieşirea din criză pe care şi-o dorea, pentru că a fost nevoit, la presiunea republicanilor, să renunţe la majorările de taxe pentru cei 2% dintre americani care sunt milionari sau miliardari. Pe de altă parte, majorarea plafonului de îndatorare va permite plata în continuare a pensiilor, a asigurărilor sociale sau a pensiilor veteranilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.