Tabără: Este posibil un impozit forfetar în funcţie de venitul agricol

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, într-un interviu pentru NewsIn, că este posibil ca începând din 2013 să fie introdus impozitul forfetar în funcţie de venitul agricol, acest lucru urmând a fi discutat la începutul anului viitor.

„Celelalte sectoare impută agriculturii că primeşte mai mulţi bani şi participă mai puţin la buget. Această afirmaţie este nedreaptă, deoarece cea mai mare parte din TVA vine din produsele agroalimentare. Este o contribuţie indirectă. Deci, păstrăm un TVA mare la produsele agroalimentare şi la produsele agricole care au o contribuţie însemnată la buget. Cred că, după combustibili, agricultura este al doilea contribuabil la buget”, a spus Tabără.

Potrivit acestuia, „ca impozit direct trebuie să fie un sistem de fiscalizare specific pentru agricultură, având în vedere şi specificitatea agriculturii. Mă refer la intervalele mari de timp în circuitul agricol. Pe de altă parte, cred că se poate merge pe un impozit forfetar care să fie pus în funcţie de venitul agricol. Este greu, şi m-am opus la vremea respectivă la ceea ce se vehicula de la Ministerul Finanţelor, legat de impozitarea venitului net pentru micii fermieri. În primul rând, nu se poate calcula un astfel de venit. În al doilea rând, nu sunt ei (micii fermieri n.r.) cei care fac evaziunea fiscală mare pe produsele agricole”.

Ministrul Agriculturii a subliniat că marea evaziune fiscală în agricultură este făcută de „cei care importă şi duc în circuitul negru” poduse care intră apoi pe piaţă şi sunt vândute, fie în pieţele agroalimentare, fie în marile supermarketuri.

Acesta a declarat că acolo va trebui să se acţioneze mai mult, astfel încât partea respectivă „de circulaţie neagră a produselor agricole” şi economia sau piaţa neagră să fie limitată, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul cerealelor şi plantelor tehnice cu taxarea inversă.

Tabără a menţionat că impozitul forfetar va fi luat în discuţie la începutul anului viitor şi că este posibil ca acesta să fie aplicat din 2013.”Impozitul forfetar a rămas să fie discutat şi probabil că la începutul anului viitor vom discuta această problemă. Nu este foarte simplu de calculat acest impozit pentru zonele fermierilor, dar este tot atât de cert faptul că marii fermieri, cei care investesc şi care plătesc contribuţii importante la bugetul de stat, sunt nedreptăţiţi din punct de vedere a ceea ce înseamnă contribuţia celor mici, dar foarte mulţi, care se găsesc în piaţă. Va trebui să găsim o soluţie, astfel încât să creăm un element de egalitate sub aspectul fiscalităţii. Dacă va intra în vigoare o astfel de lege, nu se poate aplica într-o lună sau două. Trebuie să treacă cel puţin şase luni. Este posibil ca un astfel de sistem să poată începe de la anul. Este important ca acum să poţi pune procedurile la punct, să fie funcţionale, ca apoi să îl poţi demara de la începutul unui an. Oricum, 2012 nu este pregătit încă pentru aşa ceva. Este posibil ca din 2013 să fie aplicat”, a spus Tabără.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.