Teodor Baconski, omul cu Vulpea din jacuzzi, s-a întors la locul faptelor sale

După întoarcerea lui MRU la conducerea SIE, eram sigur că nu va trece mult timp pînă cînd va fi recuperat şi cel mai oportunist personaj al regimului Băsescu-Udrea: TEODOR BACONSKI. Şi, iată, în sfidarea întregii opinii publice, ministrul de Externe al Guvernului Victor Ponta l-a adus înapoi la MAE!

Teodor Baconski a devenit o figură celebră a spaţiului public prin trei evenimente din viaţa sa:

1. Pentru episodul „Sex în jacuzzi” cu fosta ambasadoare din Australia, Manuela Vulpe, în timp ce Baconski era un fel de inspector în cadrul MAE.

2. Pentru scandalul votului de la Paris din 2009, cînd Traian Băsescu avea să fie reales preşedinte cu voturile din străinătate.

3. Pentru acea declaraţie şocantă în care îi spunea în public Elenei Udrea că abia se abţine să sară pe ea.

În rest, luat la bani mărunţi, din Teodor Baconski nu rămîne decît portretul unei făcături clasice a unui sistem ce se perpetuează de cîteva decenii bune, numele său de familie fiind legat în mod direct de instaurarea stalinismului în România. Pe toate canalele se cere ca partidele să fie reformate cu oameni noi, însă, după cum se vede, în instituţiile cele mai importante ale ţării, se preferă revenirea rebuturilor după un principiu devastator: cel mai compromis are întîietate!

Tatăl lui Baconski îi făcea semne obscene lui Blaga şi-i slăvea pe Lenin şi Stalin

Teodor Baconski are toate păcatele din lume. Educaţia şi-a primit-o de la unul dintre cei mai odioşi reprezentanţi ai stalinismului, A.E. Baconski, tatăl său. Este bine cunoscută întîmplarea, povestită de I.D. Sârbu, în care acesta l-a întîlnit pe Lucian Blaga pe stradă după ce marele nostru filosof fusese dat afară din universitate. A.E. Baconski, care îl lăuda deşănţat pe Stalin, şi-a îndoit mîna stîngă de la cot într-un gest obscen care, în modul cel mai politicos, ar însemna „să ţi-o trag”! Cine era A.E. Baconski? Iată poezia lui, „Pe Lenin am să-l pot vedea”:

„Pe Lenin am să-l pot vedea

De mult îmi stăruie un gând:

Pe Lenin cum să-l văd dormind

În Mausoleul lui, departe, pe care-l văd în câte-o carte

Sau despre care-mi spun prieteni întorşi în ţară de curând (…)

Şi undeva-n Kremlin o rază de fereastră luminează –

O văd mineri, soldaţi, colhoznici, vreun activist îndepărtat

Acolo Stalin rând pe rând

Căi noi spre comunism croieşte

Şi ceas cu ceas îşi împlineşte

Cutezătorul jurământ

O, ne-ncetat voi aştepta

Pe Lenin – când să-l pot vedea,

Să-i spun că razele pe care le-a dezlegat, nepieritoare,

s-aprind arzând mereu mai tare şi luminează-n ţara mea!”

Crescut în această atmosferă, nu e de mirare că proverbul „aşchia nu sare departe de trunchi” îşi demonstrează încă o dată adevărata semnificaţie.

În zilele revoluţiei, Baconski făcea dedicaţii pentru colonelul de securitate Vasile Burulean

Împărtăşind aceleaşi principii ca tatăl său, în 18 decembrie 1989, cînd la Timişoara începuse Revoluţia, Teodor Baconski, pe atunci redactor la revistele bisericeşti, făcea o dedicaţie de preţuire colonelului de securitate Vasile Burulean, care răspundea de culte. Ziarul „Adevărul” a publicat acum cîţiva ani un articol în care a apărut şi un document din arhiva Securităţii: „Reţeaua informativă condusă de lt.col. Vasile Burulean a fost special să urmărească deplasarea şi “comportarea diplomaţilor străini”, precum şi “să informeze operativ problemele apărute”. Un document strict secret al Direcţiei I a Securităţii atrăgea atenţia Inspectoratului de Securitate al Municipiului Bucureşti că “în perioada 24 aprilie – 3mai, cu prilejul “Deniilor” şi “Paştilor”, “cultele ortodox şi neoprotestante vor oficia servicii religioase mai deosebite, cu participarea unui mare număr de persoane, printre care diplomaţi, turişti şi alţi cetăţeni străini ce se vor afla în ţara noastră” (preluare de pe roncea.ro).

Acestui colonel de securitate Vasile Burulean îi face Teodor Baconscky (aşa semna pe atunci) următoarea dedicaţie:

„Domniei Sale, Domnului Vasile Burulean, distinsului intelectual (clujean prin adoptiune) si cunoscator al istoriei universale, acest modest rod al eforturilor unui tinar redactor, dimpreuna cu stima neconventionala a lui Teodor Baconscky”!

De remarcat iarăşi „caracterul” lui Baconsky care, după ce Radu Tudor a publicat dedicaţia de mai sus, se preface că nu-şi mai aminteşte anul în care a făcut-o („prin 1988”), deşi acesta se vede foarte clar în document: 1989!

Scandalul „sex în jacuzzi” cu ambasadoarea Manuela Vulpe

Regimul lui Traian Băsescu a avut grijă de destinul lui Teodor Baconski astfel că, în anul 2006, îl găsim un fel de inspector în MAE. Din acea perioadă datează „Sex-scandalul din jacuzzi” dintre Teodor Baconski şi ambasadoarea României în Australia, fosta voleibalistă Manuela Vulpe. Am scris la vremea respectivă zeci de pagini despre acest scandal, aşa încît aici nu facem decît să reluăm (de pe site-ul roncea.ro) cîteva mesaje dintre cei doi, transmise pe e-mail:

13.12.2006, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi.

Hola Teodor! Cum mai esti? Eu, asa si asa. M-am mutat in noul apartament, insa (mereu este un”insa”) proprietarul nu a indeplinit toate promisiunile; asa ca, de doua saptamani stau fara televizor (probleme cu instalatia de cablu), pana ieri am fost si fara telefon fix si multe altele… Este un ritm incredibil in Mexic sau, mai bine zis, o lipsa de ritm. Toata lumea este serviabila si promite multe (vorba locala preferata este „a susordenes”- adica, ce mai! toti sunt la ordinele tale), numai ca realitatea este dezamagitoare. Sunt neparolisti, intarzie pe ruptelea, te amana de pe o zi pe…saptamana viitoare. Ma rog, nu ti-am scris ca sa ma plang, ci ca sa vad ce mai faci si ca sa iti spun ca din cand in cand ma gandesc la tine. manuela

13.12.2006, Teodor Baconschi catre Manuela Vulpe

Poftim, hola Manuela! Sunt OK. Muncesc mult si altfel. Public mai mult. Am inca un santier acasa, pe exterior. Balamuc. Mexicanii tai imi aduc aminte de portughezii mei. E totusi important ca oamenii stiu, sau macar incearca sa fie „draguti”. Sper sa te cablezi, sa te „fixezi” si cu telefonul si sa-ti mearga bine.
O imbratisare, T. PS: Iti multumesc pentru fidelitatea sporadica pe care mi-o marturisesti.

20.12.2006, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi

Aseara am facut o baie, in noua cada (tip jacuzzi) din noua resedinta. Gandindu-ma la tine, am evocat – si trait – momente din vechea baie (tip jacuzzi), din fosta resedinta din australia. manuela

21.12.2006, Teodor Baconschi catre Manuela Vulpe

Uaaauuu ! Am ramas fara grai.

24.01.2007, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi

Hi, Teodor,Vad ca te-ai speriat tare de tot de la ultimul meu mesaj si nu ai mai dat nici un semn de viata (nu ca ai fi fost ….taaaaare generos cu semnele inainte)…. Cam atat. esti bine? manuela

13.02.2007, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi

Teodor, 14 februarie este memorabila pentru mine nu din cauza sfantului Valentin. La multi ani, deci. Sper ca ai depasit angoasele pragului de 40 de ani si poti sa spui sincer – asa cum spuneam si eu – ca niciodata nu te-ai simtit mai bine decat la ACEASTA varsta. Esti bine? Te imbratisez si te sarut, cast, asa cum as fi facut-o daca te-as fi felicitat in biroul tau de la MAE. manuela

03.06.2007, Teodor Baconschi catre Manuela Vulpe

ma mai iubesti?

04.06.2007, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi

Cum n-am primit nici o reactie, m-am gandit sa repet raspunsul si pe vechea adresa de e-mail: „Da!”.

05.06.2007, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi

Teodor, raspunsul meu a venit spontan, simplu, sincer si, mai ales, neconditionat. Probabil ca asa ti-as raspunde in orice moment din timp in care mi-ai mai pune intrebarea cu pricina. Nu imi place, insa, sa te vad in defensiva. Tot nu ma cunosti ?!?!De ce crezi ca „da”-ul meu s-ar fi dorit o reluare la ceva…irepetabil?Daca, totusi, raspunsul ti-a satisfacut „cochetaria masculina”, inseamna ca a folosit la ceva. Asta pentru ca tot nu stiai cum sa il „utilizezi”.
Te rog, nu iti face probleme. Sunt bine. Si sunt convinsa ca si tu esti la fel Te imbratisez si eu. manuela
”.

Poate că aceste e-mailuri ar fi rămas doar file dintr-o poveste de budoar, dacă Manuela Vulpe nu i-ar fi cerut lui Baconski s-o ajute într-o chestiune imobiliară, aşa încît, cum s-a întîmplat şi în alte dosare penale ale DNA, sexul din jacuzzi ar putea fi interpretat ca primire de foloase necuvenite! Cert este că Manuela Vulpe vorbea despre relaţia cu Baconski şi cu prietenele sale, numindu-l „Făt-frumos”:

19.07.2007, Lara catre Manuela Vulpe:

astept sa imi dai ok pe skype, dar tu nu ma bagi in seama. am vesti. dupa ce am ajuns din state dupa un drum de calvar cu alitalia am intrat direct la munca dar intr-o seara ies eu la barul meu preferat despre care ti am povestit si cunosc un domn adica ma asalteaza el pe mine 40 ani, neinsurat, fara copii, elegant, curat bulgar, care traieste la monako si uite cum se combina prietena ta sex de nota 10, tandru,iubitor, cu lumanari, vin rosu aparent totul perfect pana se decide lara sa se uite la stiri dupa 2 luni de pauza si afla ca domnul Stamen Stancev este un mafiot care are interdictie sa iasa din RO pt ca este implicat in celebrul proces cu ministru Seres si alti ministri ceva in legatura cu privatizari bla, bla asa ca eram foarte „pazita” de sri fara ca sa stiu ce o sa fac acuma, nu prea stiu tu ce mai faci, cum stau lucrurile cu fat frumos. ti-am cumparat sutiene. pup

19.07.2007, Manuela Vulpe catre Lara

Esti o nebuna….cu „fat frumos” am restabilit legaturile mai de mult; ieri din nou m-am suparat pe el (si nu ii mai raspund la telefon. De data asta NU pentru o femeie). Sunt absolut innebunita cu delegatia care trebuie sa vina poimaine. Nu am dormit de vreo doua saptamani, sunt la pamant fizic si psihic. Iti mai scriu eu cand ma eliberez. Adica pe 1 august! Te pup mult si ai grija de tine. manuela

Cam aşa vorbeau „fetele” între ele, despre desfrîul plătit de cetăţenii români! Chiar după scandal, Traian Băsescu a retras-o pe Manuela Vulpe, dar imediat a numit-o ambasador în Argentina, cu misiune şi în Paraguay, iar acum, după cum aflăm de pe site-ul MAE, ar fi prin Guatemala! Aşa, în trecere, să amintim că Manuela Vulpe, născută în1961, afost pînă în 1991 inginer la Combinatul petrochimic Năvodari, după care, brusc, intră în MAE ca secretar III, ajungînd chiar Ministru plenipotenţiar!

Aventurile lui Baconski la Paris

În 2009, Teodor Baconski era ambasador la Paris. Ca un făcut, exact acolo avea să se petreacă unul dintre cele mai mari furturi electorale. După ce Traian Băsescu a fost reales, ca recompensă, în ultimele luni ale misiunii sale la Paris i se permite să locuiască într-un apartament de lux, pe care statul l-a mai plătit încă 10 luni după terminarea mandatului de ambasador. De ce? Ne spunea la vremea aceea fostul Prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu: „După ce Teodor Baconschi şi-a încheiat misiunea de ambasador al României la Paris şi s-a întors la Bucureşti, timp de înca 10 luni, statul roman, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a plătit în continuare chirie pentru apartamentul de lux în care a locuit în ultima parte a misiunii în Franţa. Evident, faţă de jaful din perioada guvernării Boc, suma nu este mare. Este vorba de 78.000 de euro. Dar pentru ce s-au aruncat punctual aceşti bani, pentru un apartament care a stat gol timp de 10 luni, suma este imensă şi total nejustificată. Probabil MAE a plătit această suma pentru unul sau eventual două weekend-uri petrecute de Baconschi la Paris după ce nu a mai fost ambasador”.

Baconski despre Elena Udrea: „Trebuie să faci eforturi monumentale ca să nu cazi sub farmecul tău”

Corpul diplomatic ar trebui să fie în afara partidelor. O spune pînă şi Manuela Vulpe, într-un interviu pentru „Jurnalul naţional”: „Cred cu fermitate în neafilierea politică a unui diplomat, sunt total împotriva apartenenţei politice a unui diplomat. De altfel, aceasta este legea şi ea trebuie respectată”.

Teodor Baconski n-are treabă cu amănuntele astea, din moment ce, după cum se vede, el beneficiază de sprijinul neaşteptat chiar şi din partea PSD, după ce a făcut parte din PDL-ul acela înfiorător, dar şi din PMP, ca subordonat credincios al Elenei Udrea, fiind chiar susţinător declarat al acelui M10 al Monicăi Macovei!

De altfel, rămîne în analele istoriei acel discurs al lui Teodor Baconski de pe scena PDL-ului în care s-a adresat Elenei Udrea ca un obsedat sexual abia ieşit din jacuzzi: Eu, Elena, sunt foarte bucuros să lucrez cu tine. Trebuie să faci eforturi monumentale ca să nu cazi sub farmecul tău, în calitate de coleg. Eşti inteligentă, eşti frumoasă, eşti tenace, ai anduranţă la mediul general dezgustător al politicii româneşti şi nu te deranjează vecinătatea oamenilor de valoare, ceea ce înseamnă că vei putea face cu oricine echipe de valoare şi PDL are probabil nevoie de acest lucru”!

Ulterior, Baconski a urmat-o ca un căţeluş pe Elena Udrea şi s-a înscris în PMP. Ca orice „mare caracter”, însă, cînd n-a reuşit să intre în Parlamentul European, s-a năpustit cu vorbe grele asupra celei căreia îi declarase iubire veşnică. Trecînd în barca Monicăi Macovei înainte de alegerile prezidenţiale, Baconski scria pe blogul său cu trimitere directă la Elena Udrea: Neamul prost s-a cocoțat pe platouri, pe funcții ministeriale, pe candidaturi la președinție. Tot ce era mai obscur, mai necioplit și mai fals a ieșit la luminile rampei. Incultura e trendy. Arivismul, un succes invidiat. Orice târfă dă lecții poporului român.

Tocmai pe acest personaj instabil, exponent al propriei caracterizări („neam prost”, „obscur”, „necioplit”, „arivist”) s-a gîndit actualul Guvern să-l readucă între diplomaţii MAE. Cu astfel de indivizi aduşi în curtea sa, Guvernul Ponta nu mai poate invoca vina nimănui atunci cînd va fi pus la zid de ambasadele străine, căci şi-a angajat de bună voie un cal troian din care, la momentul potrivit, vor ieşi monştri pe care nu-i va mai putea stăpîni! Baconski a fost angajat pe o funcţie plătită cu salariu mai mare decît al lui Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.