Termenul de regiune a fost introdus în viitoarea Constituţie

Parlamentarii din Comisia pentru revizuirea Constituţiei au adoptat, marţi, un amendament care prevede introducerea, la articolul 3, alineat 3 din legea fundamentală, a noţiunii de „regiune”.

Modificarea a fost adoptată cu 18 voturi, un vot împotrivă şi o abţinere.

Amendamentul, formulat de PSD şi susţinut PNL şi Grupul minorităţilor naţionale, prevede ca la articolul 3, intitulat „Teritoriul”, la alineatul 3 să se prevadă că „Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni (noţiune nou introdusă -n.r.). În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii”.

În cadrul dezbaterii, deputatul PNL Gabriel Andronache a propus în acelaşi text să fie introdusă şi noţiunea de „zone metropolitane”, propunerea sa fiind respinsă, conform Agerpres.

O altă propunere respinsă a fost şi cea formulată de PP-DD care, pe lângă introducerea noţiunii de regiune, cerea ca la art. 3 alineat 3 să se prevadă ca „acestea nu vor putea fi organizate pe criterii de naţionalitate, origine etnică sau limbă”.

De asemenea, democrat-liberalii au anunţat că PDL susţine introducerea noţiunii de regiune, dar cere ca la dispoziţiile finale ale art. 3 să se prevadă ca „împărţirea administrativă în regiuni se stabileşte prin lege, în baza principiilor: istoric, geografic, socio-cultural, economic, mediu şi al populaţiei”.

Şi un amendament inedit

Parlamentarii Comisiei de modificare a Constituţiei au acceptat marţi şi un amendament conform căruia şi pentru vârsta sau orientarea sexuală sunt interzise discriminările din Legea fundamentală.

Amendamentul a aparţinut vicepreşedintelui Comisiei, Tudor Chiuariu, şi a fost adus la articolul iniţial „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială”.

Întrebat dacă un astfel de amendament poate constitui o bază legală pentru legalizarea parteneriatelor civile între persoane de acelaşi sex, Chiuariu a spus: „Nu poate fi vorba de o discriminare pentru că ăsta nu e un drept legal (n.r. – căsătoria între persoane de acelaşi sex). Principiul nediscriminării e o garanţie negativă, în sensul că el încearcă să se asigure că niciunul dintre drepturile pe care le are o persoană nu poate fi exercitat într-o asemenea manieră în care să excludă o grupare şi să favorizeze pe alta. Eu nu ştiu de ce nu vă gândiţi şi la drepturile heterosexualilor. (…) Noi suntem fermi în privinţa convingerii că o căsătorie se încheie între un bărbat şi o femeie”, a completat preşedintele Comisiei juridice din Senat.

Amendamentul adoptat marţi de Comisia de revizuire a Constituţiei instituie o garanţie împotriva discriminării pe orice bază, a mai prcizat Chiuariu.
„Acest articol şi discuţiile din cadrul comisiei de astăzi au fost clarificatoare din acest punct de vedere – nu instituie drepturi pentru oricine ar fi interesat de astfel de drepturi”, a subliniat acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.