Traian Băsescu, cerșetor de aplauze

Şmecheria cu căruciorul de cumpărături împins în obiectivul camerelor de luat vederi a devenit deja o chinuită tradiție. În România, grație nivelului scăzut din politică, este utilizat la greu.

Hahalera de politician român știe doar să pupe babele pe amîndoi obrajii, să ia bebeluși în brațe și să-i ridice sus, să dea bere, mici, găleți și pungi cu zahăr și ulei. Şi să se bată pe umeri cu faimosul Dorel, cretinul român născut din întîlnirea țărănoiului chiomb cu infrastructura spațiilor urbane.

De cîte ori Traian Băsescu își dorește o întîlnire cu Dorel, aranjează o întîlnire cu acesta. Cineva de la Cotroceni dă un telefon sau un SMS la o televiziune care îi ciugulește din palmă și o ”convoacă” la fața locului, unde, la ora fixată, Traian Băsescu apare ”pe neașteptate”. Lejer, în tricou sau o jachetă, ras, tuns, frecționat și cu zîmbetul pe buze, președintele încearcă să joace rolul politicianului modest, prietenos, pe gustul poporului.O vreme, tehnica asta cretină a ținut. Traian Băsescu se menținea destul de sus în sondaje și ”tot rumânul” (concept de 7 clase inventat de Ion Ţiriac) se înghesuia să se fotografieze sau să se pupe cu fața transpirată de fericirea popularității.

În încercarea de duminică, Traian Băsescu s-a pierdut prin magazin, iar la ieșire s-a întîlnit numai cu un reporter și un cameraman de la Realitatea TV. Singurul care a mai pocnit din călcîie la dorințele Cotrocenilor a fost bietul Elan Schwarz… Şi ce-am aflat? Parlamentul bla-bla-bla, Ungureanu bla-bla-bla, ia o banană, ia o bere pentru cameraman, că eu nu beau bere, hai noroc, mă copii, că mă așteaptă nevasta… O încercare de tăvălire în public, la care n-a reacționat nimeni. Chiar și martorii întîmplători au privit cu milă această scenă de cerșetorie politică. Traian Băsescu voia aplauze și simpatie. Şi s-a ales cu o cumplită nepăsare și cu rîsul său gol sunînd ca un sacrilegiu sub cerul de vară timpurie curată și caldă.

De fapt, Traian Băsescu a venit la mall-ul Băneasa, unde nu prea se înghesuie cei aflați în șomaj și dificultate, pentru a încerca să transmită o rugăminte simplă, în genul:
– Vă rog să fiți de acord că eu sunt președintele României și că vreau să colaborez și cu Guvernul Ponta. Nimic altceva! Ce treabă am eu cu Ungureanu, cu PDL-ul, cu Boc și cu Elena Udrea!? Pace bună și-un praz verde!

Concluzie: Traian Băsescu și-a epuizat registrul mijloacelor de exprimare. Şi este gata să se folosească de cele primitive și bine-cunoscute, sacrificînd orice și pe oricine, numai și numai să rămînă titularul postului de la Cotroceni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.