Cutremur politic în Grecia

Cele două partide pro-austeritate din Grecia (socialistii din PASOK şi conservatorii din Noua Democraţie) s-au prăbuşit la alegerile de duminică şi au câştigat împreună decat intre 31 si 37% din voturi, faţă de peste 70% cât au obţinut începând din 1974.

Dacă aceste exit poll-uri publicate de Le Point se confirmă, va fi imposibilă formarea unui guvern de către aceste două partide, singurele care s-au pronunţat pentru respectarea austerităţii dictate de UE şi FMI. Pentru a obţine o majoritate absolută de 151 de ocuri în parlament, el ar avea nevoie de minimum 37% din voturi.

Mandatul de premier ar putea reveni lui Antonis Samars, liderul Noii Democraţii, care a câştigat între 17 şi 20% din voturi. Este un eşec faţă de 2009, când au obţinut 33,5%.

Sondajele relevă o cădere istorică pentru socialiştii din PASOK, care au obţinut între 14 şi 17% din voturi, faţă de 43,9% în 2009. Guvernarea începută în 2009 le-a fost fatală socialiştilor, conduşi acum de Evangelos Venizelos, fostul ministru de Finanţe de numele căruia se leagă cele mai dure măsuri de austeritate din istoria Greciei.

PASOK s-a clasat doar pe a treia poziţie, după Syriza, alianţa stângii radicale, care în 2009 abia dacă depăşea pragul electoral de 3%. Acum, potrivit unui sondaj difuzat la ora 16.00, a obţinut circa 17%.

Neonaziştii din partidul Zori de Aur, care nu au reuşit vreodată, de la înfiinţarea formaţiunii, în 1993, să intre în parlament, au obţinut între 6 şi 8%. Membrii partidului sunt cunoscuţi pentru violenţele împotriva imigranţilor şi pentru opoziţia fata de măsurile de austeritate impuse de UE şi FMI. Ei refuză plata datoriei publice a statului. Intrarea lor în parlament este un şoc pentru o ţară care a suferit ocupaţia nazistă şi apoi o dictatură militară între 1967 şi 1974.

„Este un seism politic care a lovit partidele de la guvernare”, spune Mega Panos Panagiotopoulos, un membru al Noii Democraţii.

Într-atât de disputate au fost alegerile din Grecia, încât politicienii au pus frecvent problema repetării scrutinului, dacă rezultatele nu vor permite formarea unui guvern. Surse din rândul conservatorilor din Noua Democraţie citate de Reuters au declarat însă că nu vor cere repetarea alegerilor, dacă exit poll-urile vor arată ca partidul va câştiga.

“Exit poll-urile arată ca Noua Democraţie este prima şi este singura forţă care poate asigura calea europeană a Greciei”, a spus sursa, sub protecţia anonimatului. “Nu luăm în considerare opţiunea repetării alegerilor”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.