Traian Băsescu: Susţin strategia fiscal-bugetară a guvernului

Aflat vineri la Mangalia, președintele a mai avut câteva considerații de făcut cu privire la controversata strategie fiscal-bugetară pentru 2012-2014.

Precizăm că documentul cu pricina nu a fost prezentat în mod oficial opiniei publice. După ce reacțiile oficialilor au apărut cu întârziere, acestea au criticat mass-media pe motiv că strategia fiscală nu a fost citită corect sau că nu a fost citită deloc.

Astfel, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, declara, joi seară, că posturile de televiziune Realitatea TV și Antena 3 au dezinformat atunci când au spus că strategia fiscala a guvernului prevede înghetarea pensiilor, precizând că este vorba doar despre grupele 1 și 2 de muncă, acestea urmând să nu mai primească majorarea în 2012, ci în 2014, numărul acestora fiind, de altfel, de doar 100.000.

Șeful statului i-a reproșat, la rândul său, unei ziariste, care l-a întrebat despre „îngheţarea pensiilor”, că nu a citit documentul. „Nu spune nimeni, şi nici în strategie nu scrie, că rămân îngheţate”, a spus Traian Băsescu. Întrebat „cum altfel” scrie, preşedintele a răspuns : „Am o rugăminte, ca să-mi dau seama cât de competentă este întrebarea dumneavoastră: aţi citit strategia sau trăiţi din auzite?”. Jurnalista a insistat ca şeful statului să „explice” situaţia pensiilor, însă Traian Băsescu i-a cerut să fie „minim cinstită” şi să răspundă dacă a citit documentul guvernului pentru că „pot fi şi ziarişti cinstiţi”. Jurnalista a spus că a citit strategia şi a solicitat din nou lămuriri de la şeful statului. „Am o rugăminte: decenţă. Vă întreb şi eu ceva. Am voie? În ce zonă aţi citit că îngheaţă pensiile? În ce zonă a strategiei, la ce capitol? Că spuneţi că aţi citit-o”, a venit răspunsul preşedintelui. Cum nu a mai primit răspuns, şeful statului a continuat: „Puteţi să nu minţiţi? Mie îmi cereţi să spun adevărul. Vă spun eu că în strategie nu scrie nimic de îngheţarea pensiilor”, a spus Traian Băsescu.

Reacția premierul Emil Boc a venit la o zi după ce în presă au apărut informații despre strategia fiscal-bugetară pentru 2012-2014. Premierul susține că „nu vor fi efectuate reduceri la salariile bugetarilor, urmând însă ca prin legea bugetului pe 2012 şi în funcţie de evoluţiile pieţelor internaţionale, să fie stabilit ce drepturi vor fi acordate anul viitor”.

Ce spune însă președintele Traian Băsescu? „Din cei 1,2 milioane de bugetari aflaţi în acest moment în plată, guvernul trebuie să mai disponibilizeze, pentru a scădea cheltuielile la bugetul de stat. „Bugetarilor pot să le transmit un singur lucru: că sunt prea mulţi, avem 1,2 milioane de bugetari, şi trebuie redus numărul bugetarilor! Trebuie să reducem cheltuielile de funcţionare a statului dacă vrem să fim un stat viabil care să nu înghită resursele pe care le produce economia românească”, a declarat Traian Băsescu.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui, cei mari consumatori de bani sunt, la ora actuală, fondul de pensii şi bugetul de salarii pentru funcţionarea statului. „Deci am făcut timp de 20 de ani politica de a consuma orice resursă produce statul. Nu se poate continua aşa, iar criza datoriilor ne arată că niciun stat nu mai poate trăi pe datorie, ci din ce produce”, a mai spus președintele.

Referindu-se la cheltuielile cu funcţionarea statului, preşedintele a declarat că e de acord cu principiile după care guvernul şi-a construit strategia fiscal-bugetară. „Eu susţin strategia fiscală a Guvernului pentru că îmi dau seama că nu avem altă soluţie. România are un nivel de datorie redus. Vom împrumuta şi anul viitor să plătim pensiile, dar vom împrumuta mai putin decât anul acesta. Trebuie să ştim un lucru limpede: România împrumută bani pentru plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor. Pentru pensii în acest an împrumutăm 3,5 miliarde de euro, iar pentru salariile bugetarilor diferenţa până la 4,8 miliarde. Nu putem rămâne pe poziţia unei ţări de a plăti bugetarii şi pensiile din împrumuturi, pentru că dăm faliment toţi”, a mai susținut Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.