Ungaria vrea să trezească o identitate naţională care nu a existat

Mai sunt 77 de zile până când directorul „Teatrului Nou” din Budapesta, unul dintre cele mai respectate din Ungaria, va fi înlocuit de un actor de mâna a doua, adept al partidului extremist Jobbik şi de poetul Istvan Csurka, scrie Der Spiegel.

„Ce pot să fac? Nimic. Nu putem face nimic”, spune actualul director al teatrului Istvan Marta, caracterizat de publicaţia germană drept „o victimă a războiului cultural dus de Budapesta după venirea la putere a populiştilor de dreapta, în urmă cu un an”. Şi nu sunt singurele urmări ale victoriei dreptei. Se adaugă o noua constituţie cu accente revizioniste, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2012, şi o lege a presei concepută pentru a pune capăt criticilor la dresa noilor politici.

Noua politică culturală a guvernului a presupus şi investigarea celui mai mare filozof ungar în viaţă, Agnes Heller, pentru modul în care a gestionat niste fonduri europene. Întâmplător sau nu, Heller, fostă disidentă, are o orientare marxistă şi a fost eleva lui Georg Lukacs. La fel stau lucrurile şi o statuie, cea a poetului Attila Jozsef, cunoscut pentru viziunea sa de stânga, pe care noul primar al Budapestei vrea să o mute din faţa Parlamentului.

Noul primar Istvan Tarlos face parte din partidul populist Fidesz, aflat la guvernare, „o reptilă a politicii ungare, musculoasă şi bine hrănită”, dupa cum îl descrie jurnalistul Rudolf Ungvary. Primarul este cel care a modificat drapelul Budapestei, pentru că avea culorile roşu galben şi albastru şi cel care îl preferă la conducerea „Teatrului Nou” pe un actor cunoscut doar pentru dublarea vocii lui Mel Gibson şi pentru poeziile cu tentă naţionalistă recitate în campania electorala a partidului extremist Jobbik.

El va fi ajutat la conducerea teatrului de poetul Isvan Csurka, cunoscut dizident al regimului comunist, însă despre care s-a aflat apoi că a colaborat cu poliţia politică şi care are viziuni antisemite, scrie Der Spiegel. Dirijorul german Christoph Dohnanyi şi-a anulat un concert la Opera de Stat în semn de protest faţă de „viziunea antisemită a politicianului şi autorului Csurka şi faţă de apropierea de partidul Jobbik a noului director al teatrului”, scrie Der Spiegel.

Pe lista neagră este şi directorul Teatrului National, o instituţie acuzată de „trădare” de către extremişti, după ce a decis închirierea unei săli pentru celebrarea zilei naţionale a României, în 2010.

„Noi ungurii, mai ales cei de dreapta, suntem într-un stadiu de al conştiinţei politice care a existat în 1948. După aceea am încetat să mai gândim şi am început s-o facem din nou după 1989”, spune jurnalistul Rudolf Ungvary. Der Spiegel scrie că „chiar şi astăzi mulţi unguri consideră că doar germanii sunt responsabili pentru cei 560.000 de evrei unguri care au pierit în Holocaust. Echipa lui Adolf Eichmann în Ungaria a fost însă de doar 24 de SS-işti, spune Ungvary, poliţia ungară fiind cea care a organizat trasportul spre lagărele morţii”.

Dupa ce s-au ascuns timp de decenii, adepţii extremei drepte au reapărut „ca nişte zombi înfricoşători”, încercând să preia controlul asupra ţării, scrie Der Spiegel. Este cazul partidului Jobbik şi al Gărzii Maghiare, acum intrerzisă. „Trebuie să trecem la tactici mai dure acum. Ţara este atât de bolnavă, încât o aspirină nu mai este eficientă. După ce schimbarea politică a fost înfăptuită, trebuie să ne luăm în primire locurile şi în cultură”, spune parlamentarul Jobbik Sandor Porzse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.