Unirea și fluierăturile de la Iași

De ani și ani urmăresc cu atenție manifestările dedicate Unirii de la 1859. Au importanța și poezia lor, au și valoarea unei foi de temperatură.

La Iași a fost totdeauna un început de drum. La Iași a fost fluierat Ion Iliescu, la Iași a fost fluierat mai vîrtos decît toți și caricaturalul mare învîrtitor de afaceri Traian Băsescu. Şi tot de la Iași a început declinul masiv în percepția publică a lui Klaus Iohannis. Avem destule motive să credem că fluierăturile de la Iași subliniază acest lucru.

În primul rând că, la un an de la instalare, Klaus Iohannis, în loc să strîngă națiunea în jurul său, a piedut-o cu nepăsare, dovedind de mai multe ori că i se rupe în paișpe de orice neliniște și îngrijorare a acesteia. Cît despre ideea unei întăriri a unității românilor, a unei uniri în jurul cîtorva idei și valori, praf și pulbere! Klaus Iohannis nici n-a înțeles, nici n-a intenționat. Şi, pe cale de consecință, la testul Iași a picat lamentabil, ca și predecesorii săi, deși evenimentele din Moldova i-ar fi oferit prilejul unui moment de mare patriotism.

Hazul este că televiziunile, ziarele și site-urile au ascuns cu delicatețe acest incident. Realitatea TV a pus mucles pe orice fluierătură la adresa tandemului Cioloș-Iohannis, iar celelalte televiziuni s-au făcut că plouă sau că reacția populației este lipsită de semnificație.

Unirea Ţărilor Române, o sărbătoare intrată în calendarul de ianuarie al compatrioților noștri, a fost considerată de mulți pomanagii politici o bună ocazie de afirmare și de dat în stambă. Dacă bietul Klaus Iohannis a tras căciula pe urechi să nu audă fluierăturile, Traian Băsescu și-a scos repede chelia la iveală și și-a etalat vocația sa de patriot unionist inexistent. Cică i-a propus lui Voronin să devină el președintele României Mari. Iar el, modestul comandant de cursă lungă, vicepreședinte.

Ca în filmul lui Sergiu Nicolaescu cu Lăscărică. Tu pe acolo, eu pe aici! (Numai că n-a zis, jumulim fiecare pe partea sa!). Nu ne-ar mira ca, în acest stil, el să ne spună într-o zi că i-ar fi șoptit și Elenei Udrea, fată, te fac președinte, dar să citești și tu cărțile alea de politică aduse din străinătate! Şi să organizezi cum trebuie ANRP!

Multe golănii de doi lei poate comite acest personaj! Era un moment de mare încărcătură la Chișinău, hop și el cu inițiativele sale de vînzător de blugi! La mintea sa de aventurier și speculant, Traian Băsescu și-a imaginat că Unirea cu Republica Moldova este tot o afacere de curent electric, ca în cazurile ALRO sau ca în afacerea cu casa din Mihăileanu.

Altul care a găsit de cuviință să iasă la interval a fost Dacian Cioloș. La Iași, el ne-a anunțat singura sa campanie pe care a ținut-o minte din discursul lui Vasile Dâncu: reforma administrației.

Şi, ca un fotbalist în drum spre vestiar, Cioloș, încolțit de reporterițe, în pași săltați spre portierele mașinii sale, ne-a anunțat că ”analizează” și că va discuta cu partidele în legătură cu alegerile de primari în două tururi. E clar! Se sucește și el ca un măr într-o căldare. A descoperit și europeanul cum se întorc afirmațiile ca peștele pe plită. O dată zice că nu este democratic corect, a doua oară, cînd a priceput că a vorbit fără să gîndească politic, o scapă din mers, pe drum spre mașină. Exact ca fotbaliștii spre vestiar sau ca Becali spre palat. Şi exact precum Klaus Iohannis care ne-a anunțat că trecerea la două tururi ”este o idee bună”, după ce fusese una proastă și ne-a băgat pe gît cu semnătură olografă o soluție de care nu mai putem scăpa. Că tot e ziua istorică a Unirii, cum să nu ne facă și el cadou o dovadă de semnat ac primarul.

Poate că unic dat în stambă cu ocazia aniversării istoricului eveniment vine de la Ministerul Transporturilor! A pus ansambluri artistice să danseze în Gara de Nord, în stația de metrou Unirii și în sosirile de la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni. Adică hoții-hoților și neputicioșii-neputincioșilor din pădurea cu neputincioși, cei care au făcut autostrăzi cît merge melcul și au tocat bani cîți încap în toate marfarele din România, tocmai ei ne-au aruncat praf în ochi cu Hora Unirii. Mai mare tupeu decît acesta jur că n-am văzut niciodată. În loc să joace barbut la Jilava, nemernicii ăștia au încercat să amețească muzical și coregrafic cu Hora Unirii!

Patrioți de pomină ce sunteți! Să vă stea în gît și în urechi pînă zburați de pe scaunele pe care le ocupați cu atîtea cîștiguri nemeritate!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.