UNPR nu va face parte din Guvern. Nu trece Guvernul, mergem la anticipate

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat duminică că a discutat deja telefonic cu reprezentanţii partidelor parlamentare pentru susţinerea Guvernului pe care urmează să îl formeze, precizând totodată că „probabil începând de marţi dimineaţă” va purta discutii faţă în faţă cu aceştia.

Întrebat dacă UNPR şi grupul minorităţilor vor primi portofolii în Cabinetul său, Ponta a răspuns: „Guvernul va fi format din miniştri USL şi eventual din tehnocraţi sustinuţi de USL”.

În legătură cu împărţirea portofoliilor între partidele din USL, Ponta a precizat că dreptul de a face nominalizări îi aparţine în totalitate, dar că există principii prinvind partitatea împărţirii posturilor între ACD şi PSD. El a adăugat că, din acest punct de vedere, liderul PNL Crin Antonescu este un partener loial şi un sprijin pentru el.

„Am stabilit cu domnul Antonescu chiar de ieri principiile care stau la baza acestor propuneri de Guvern, evident că se va păstra, conform acordului USL, ideea de paritate – jumătate, jumătate între ACD şi USL – dar primul criteriu este acela al propunerii făcute de mine, pentru că răspunderea în principal de nominalizare îmi revine mie”, a precizat Ponta.

El a spus că propunerile pentru portofoliile ocupate de PSD, PNL şi PC urmează să fie aprobate în forurile de partid, respectiv în Comitetul Executiv al PSD şi în structurile statutare ale PNL şi PC.

„Dar dreptul de a face nominalizări şi aceste propuneri îmi aparţine în totalitate mie şi, din acest punct de vedere, domnul Antonescu a fost un partener loial şi un sprijin pentru mine”, a subliniat premierul desemnat. Singurul nume cert de ministru este al lui Daniel Constantin la Agricultură, Ponta nu mai confirmat până acum niciunul dintre numele vehiculate de presă.

Întrebat dacă USL are un „plan B” în cazul în care Guvernul USL nu va obţine votul Parlamentului, Ponta a precizat că nu există un plan B, ci un plan constituţional, arătând că dacă două guverne consecutiv nu vor primi votul Parlamentului se ajunge la alegeri anticipate.

„Guvernul PDL a fost demis de Parlament, dacă nici USL nu reuşeşte să treacă de Parlament, soluţia este cea prevăzută de Constituţie, şi anume alegeri anticipate”, a adăugat Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.