Decizia de ultimă oră a procurorilor privindu-l pe Urdăreanu

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupul de firme UTI, a fost reținut, joi seara, de procurorii DNA, el fiind văzut ieșind din sediul instituției, încătușat și flancat de doi civili care l-au introdus într-o mașină, cel mai probabil pentru a fi dus la arestul central de la Rahova.

Urdăreanu fusese anterior adus, joi, la DNA, cu mandat, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie. Patronul UTI nu a făcut declarații la intrarea în sediul DNA. În același dosar a fost reținut și primarul suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita.

UTI a anunțat anterior într-un comunicat că lui Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în legătură cu presupuse acte de corupție. „Societatea UTI Grup a pus la dispoziția organelor de cercetare toate documentele solicitate și va colabora în continuare, în mod prompt și transparent, cu autoritățile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informație este solicitată de organele de anchetă”, se mai arată în comunicatul citat. Patronul UTI este membru UNPR și chiar face parte din conducerea formațiunii lui Gabriel Oprea. Urdăreanu a făcut parte din delegaţia afaceriştilor care l-a însoţit pe Traian Băsescu într-o vizită în China. Se întâmpla în 2006.

ACTUALIZARE: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au anunțat că au dispus – conform unui comunicat presă – ”punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29.10.2015, a inculpaților:

NICHITA GHEORGHE, primar al municipiului Iași, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

URDĂREANU TIBERIU, președinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile, începând cu data de 29 octombrie 2015, față de inculpatul MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL, director SC Information Business Consulting SRL (IBC) cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel va depune o cauțiune în valoare de 50.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiași sumei de 50.000 lei, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 29 octombrie 2015, față de inculpatul TĂNĂSESCU MIHAIL, vicepreședinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.
Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între inculpații Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.
Concret, până în prezent inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în:
– o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit,
– beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015,
– plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Nichita Gheorghe, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel,
– beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC.

Inculpaților Nichita Gheorghe, Urdăreanu Tiberiu, Tănăsescu Mihail și Mardarasevici Iulius Gabriel li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 30 octombrie 2015, inculpații Nichita Gheorghe și Urdăreanu Tiberiu urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.”

Cine e Urdăreanu

Tiberiu Urdăreanu, suspectat de fapte de corupție, este proprietarul companiei UTI, firmă care ani de-a rândul s-a impus pe piaţa autohtonă de securitate în urma câştigării unor contracte cu diverse instituţii şi companii ale statului. A securizat Portul Constanţa, aeroportul de la Otopeni, a furnizat echipamente pentru Metrorex, SPP, SRI sau pentru diverse autorităţi locale. A încasat milioane de euro pentru toate acestea. A primit 57,3 milioane de lei pentru mentenanţa sistemului de management al traficului şi a tuturor celorlalte sisteme de semaforizare din Bucureşti.

Despre performanţa acestei lucrări se poate vedea de câteva săptămâni în Bucureşti: haos total, pentru că sistemul nu funcţionează. Este cel mai scump sistem de monitorizare pe care o capitală europeană îl plăteşte. Nu mai există nicio intersecţie integrată în sistem, nu e mai primesc date de trafic din teren, nu se mai fac corelări de trafic etc.

Tiberiu Urdăreanu este un favorit al politicienilor. A obţinut contracte grase în timpul guvernării Alianţei DA, în perioada cât la primăria Capitalei a fost Adriean Videanu sau când la Ministerul Transporturilor a fost Miron Mitrea. Preşedintele Iliescu l-a decorat în 2004 Ordinul National pentru Merit în grad de Cavaler.

Urdăreanu nu a apărut din neant. Este fiul fostului general de armată Tiberiu Urdăreanu, de la Comandamentul Trupelor de Tancuri şi Auto, din perioada comunistă. El însuşi a fost maior în armata română, înainte de 1990. A intrat în afaceri în 1991, atunci când a înfiinţat United Trade International (UTI Trading de mai târziu). I-a avut parteneri pe Iftimie Dumitru Aelenei şi pe medicul de origine iordaniană Wafa Hasen Jawdat El-Khayat. Tot în acel an, împreună cu Aelenei a înfiinţat Infocons SRL, actuala UTI Instal Construct. Pe parcursul anilor, Urdăreanu a deschis peste 30 de companii din domeniul securităţii. La multe dintre afaceri a împins în faţă diverşi angajaţi pe post de şefi şi sefuleţi, iar firmele în cauză s-au ascuns în spatele unor off-shore-uri în special din Cipru sau Olanda (precum UTI Holdings LTD sau UTI Holdings B.V.)

Prin intermediul acestor companii deţinute direct sau prin interpuşi a pus mâna pe contracte bănoase. Şi-a atras lângă el foşti securişti şi sau foste cadre ale armatei şi şi-a construit o reţea de relaţii din cadrul instituţiilor statului. În ultimii ani a preferat să investească în dezvoltarea unor tineri, precum fostul viceprimari ai Capitalei, Grigore Popa, conform detectiveconomic.ro.

Marile contracte

Una dintre companiile sale, UTI Italy, a câştigat 201,5 milioane de lei de la Metrorex pentru instalarea sistemului de supraveghere video şi de taxare. Aceeaşi companie a primit serviciile de taxare şi supraveghere video trafic la RATB.
Valoarea contractului s-a ridicat la 50,8 milioane de lei. Din 2008 şi până în zilele noastre, a gestionat serviciul de dirijare trafic în Bucureşti şi supraveghere video în intersecţii.

Pe vremea ministeriatului lui Miron Mitrea a primit contractul pentru supraveghere video şi mentenanţă la Aeroportul Otopeni în valoare de 30 de milioane de euro.
Firma prestatoare: UTI Italy, compania înregistrată în Italia. La celălalt aeroport din Capitală, UTI Systems a încasat în 2009 un contract de 7,3 milioane de euro pentru asigurarea sistemelor şi serviciilor de securizare.

În 2013, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi UTI România au semnat contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sănătate (DES), contractul ridicându-se la 81,7 milioane de lei. Din 1995 și până în prezent UTI a fost responsabilă de executarea, montarea și instalarea sistemului de securitate, supraveghere video și control al Palatului Parlamentului.

De asemenea, Tiberiu Urdăreanu şi UTI gestionează sistemul Netcity, în valoare de 200 de milioane de euro.

La malul mării, compania UTI controlează supravegherea porturilor. Compania are rolul de a detecta orice incercare de ieşire sau de pătrundere neautorizată în incinta portului Constanţa. Se spune că aici au fost utilizate cele mai performante tehnologii din domeniu. De asemenea, Cobra Security, societate membră a grupului, asigură servicii de pază pentru porţile de acces şi intervenţie în cazul unor intrări nepermise în perimetrul portuar. Tot sistemul este plătit cu 60 de milioane de euro, bani se pare că nu reuşesc să elimine evaziunea şi fărădelegile din portul
Constanţa.

În afară de aceste contracte, Urdăreanu controlează supravegherea video la centrala nucleară de la Crenavodă şi mentenanţa bariere din acelaşi oraş. Totodată, firmele sale supraveghează traficul şi ţin dispeceratele semaforizare din Iaşi, Braşov, Arad, şi asigură sistemul de securitate în sediile Transelectrica din Constanţa, Cluj şi Craiova.

Ramificaţii

Într-un text publicat de www.ancheteonline.ro se spune că Urdăreanu şi-a întins mâna peste toată România. Banii câştigaţi din diversele contracte publice, sunt plimbaţi prin Elveţia, spre o firmă de apartament care are aceeaşi adresă cu generalul STS în rezervă Marius Opran, şi prin câteva paradisri fiscale precum Insulele Bahamas sau Insula Man. În jurul lui Opran şi Urdăreanu s-au învârtit generalul Gheorghe Rotaru, fost şef al Directiei Generale de Informatii a Armatei (DGIA). Acesta s-a implicat în firma Compatible Systems International SRL, înfiinţată în 2006 şi axată pe intermedieri de logistică militară. Rotaru este finul sau, Radu Margineanu, un asociat al controversatei grupări condusă de Alexandru Bittner şi Adrian Petrache.

Pentru Urdăreau a prestat fostul şef al STS Tudor Tănase, de numele căruia se leagă mai multe scandaluri de corupţie. Tănase a fost directorul UTI Systems, compania care derulează contracte cu Nuclearelectrica. Mai sus amintitul Aelenei a fost acţionar la ICE Felix, fosta întreprindere de calculatoare a Securităţii române.

Conform www.ancheteonline.ro, partener cu Urdăreanu a fost şi Ion Plăviciosu (fostul şef al Institutului de Cercetari Militare de la Clinceni, unde a lucrat Urdăreanu) şi Nicolae Irimie (fost locţiitor al şefului Departamentului Înzestrării al Armatei până în 2005) în cadrul companiei Global Communications Services România SA, în care acţionar majoritar (99%) este Opran, prin firma sa din Elveţia (General Trading & Investments).

Anchetat de DNA în cazul lui Tiberiu Urdăreanu: Ce s-a întâmplat cu primarul suspendat al Iașilor, Gheorghe Nichita

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.