Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare cu executare

Curtea de Apel București s-a pronunțat vineri în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Astfel, Dan Voiculescu a fost condamnat de magistrați la 10 ani de închisoare, cu executare. Decizia este definitivă.

Update: Dan Voiculescu s-a predat în jurul orei 15.35 la IPJ Ilfov, unde este așteptat mandatul de executare a pedepsei, după care acesta va fi dus la Penitenciarul Rahova.

Pe lângă condamnarea la zece ani de închisoare, omului de afaceri îi vor fi confiscate, de asemenea, terenul şi imobilul din Strada Gârlei în care se află sediul Grivco, precum şi imobilul din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27, în care se află redacţia Antena 3. În același timp, acestuia i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani.

Instanța a dispus, de asemenea, confiscarea a câte 2,9 milioane de lei de la Camelia și Corina Voiculescu, cele două fiicele ale omului de afaceri. De asemenea, conturile lui Dan Voiculescu sunt blocate pentru a se recupera prejudiciul și i-a fost pusă sub sechestru casa din Bulevardul Kiseleff.

De asemenea, judecătorii au pus sechestru asigurator pe mai multe imobile apaţinând celorlalţi inculpaţi.

Ceilalți inculpați au primit pedepse după cum urmează: Corneliu Popa a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare, Cătălin Sandu Jean, 6 ani de închisoare cu executare, iar Gheorghe Mencinicopschi, 8 ani de închisoare.

De asemenea, în acest dosar, Sorin Pantiș a fost condamnat la șapte ani de închisoare, iar Vlad Săvulescu, la 6 ani de închisoare, Sin Gheorghe, 4 ani cu suspendare (una dintre infracţiuni s-a prescris), Constantin Baciu, 4 ani cu suspendare, Petre Alexandru, 3 ani cu suspendare.

Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti va fi comunicată Tribunalului Capitalei, care va emite mandatul de punere în executare a pedepsei. Mandatul va fi pus în aplicare de Serviciul Urmăriri al Poliţiei, iar Dan Voiculescu va fi luat de poliţişti de la domiciliu sau se poate preda la o secţie, urmând să fie încarcerat.

Procesul ICA s-a încheiat marți seară, după dezbateri prelungite.

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimise în judecată în decembrie 2008. DNA susţine că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro, iar prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Anul trecut, pe 26 septembrie, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, iar pe Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop la şase ani de închisoare cu executare. Judecătorii au mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.