2012, anul tuturor provocărilor pentru piaţa obligaţiunilor din Europa

Piaţa europeană a obligaţiunilor, hărţuită ca niciodată în 2011 din cauza agravării crizei datoriilor care afectează întreaga zonă euro, se pregăteşte să întâmpine noul an în mare tensiune, în condiţiile în care unii analişti nu exclud chiar şi o implozie a uniunii monetare.

„În 2011, a avut loc o prăbuşire a pieţei obligaţiunilor, dobânzile împrumuturilor unor ţări au crescut puternic, iar piaţa şi-a pierdut reperele, întrucât fundamentele economice nu mai sunt de referinţă”, a rezumat situaţia Charles Bouffier, director general al companiei de management al activelor Egamo.

Criza, cantonată în Grecia şi Irlanda în 2010, s-a propagat pe parcursul acestui an ca un incendiu.

Prima ţară atinsă a fost Portugalia, care a fost nevoită să recurgă la ajutorul FMI şi UE pentru un împrumut de 78 de miliarde de euro în schimbul unui program drastic de austeritate.

Italia şi Spania, a treia, respectiv a patra mare economie din zona euro, au devenit la rândul lor ţinta atacurilor pieţelor, din cauza guvernului italian condus de Silvio Berlusconi şi cel spaniol, al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Tensiunile au fost atenuate de intervenţiile Băncii Centrale Europene (BCE), care a achiziţionat obligaţiuni ale celor două ţări.

În plus, Standard&Poor’s a avertizat în această lună că ar putea retrograda ratingurile a 15 ţări din zona euro, inclusiv calificativele triplu A ale Germaniei şi Franţei, care le permit să se împrumute cu dobânzi atractive.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.